Dubbelzege voor de Dacia Sandriders in de Rally van Marokko

De Dacia Sandriders maakten indruk bij hun debuut met een spectaculaire overwinning in de Rally van Marokko, na vijf dagen intense competitie over bijna 2.500 kilometer veeleisend terrein.

Wat aanvankelijk slechts een test was voor dit nieuwe team, groeide uit tot een briljante overwinning voor het FIA World Rally-Raid Championship. Nog belangrijker is dat deze race de ideale voorbereiding vormde voor de Dakar Rally in januari volgend jaar, de moeilijkste wedstrijd op de wereldwijde autosportkalender en de volgende grote uitdaging voor de Dacia Sandriders.

WERELDKAMPIOEN RALLY-RAID 2024

Nasser Al-Attiyah en Edouard Boulanger, die van bij de eerste etappe de leiding namen, plaatsten zich als wereldkampioen rally-raid 2024 bij de coureurs en navigators. In de loop van het seizoen hadden ze ook punten binnengehaald met andere teams. De Qatarese Nasser Al-Attiyah wordt daarmee drievoudig wereldkampioen en zijn zege in Marokko is zijn zevende overwinning in deze wedstrijd.

Sébastien Loeb en Fabian Lurquin, die eerder al de langste etappe (325 kilometer) tussen Zagora en Mengoub op hun naam schreven, sloten de rally woensdag prachtig af door ook de vijfde etappe te winnen. Nadat hij de laatste dag als vierde begon, eindigde Loeb als tweede in het algemene klassement, waardoor hij de Dacia Sandriders een historische dubbelzege bezorgde.

Cristina Gutiérrez en Pablo Moreno finishten ondanks een aantal problemen tijdens de wedstrijd op de zevende plaats van deze laatste etappe, die is verreden op een mix van diverse terreinen. Met drie etappezeges op vijf en een dubbelzege heeft het team van de Dacia Sandriders niet alleen zijn competitiviteit bewezen, maar ook essentiële gegevens verzameld voor de verdere ontwikkeling van hun rally-auto’s met het oog op de Dakar Rally.

VOORBEREIDING DAKAR RALLY 2025

Het werk voor Dakar 2025, die van 3 tot en met 17 januari wordt gereden in Saoedi-Arabië, is nog maar net begonnen. Er wacht de Dacia Sandriders nog een maand van intensieve voorbereidingen alvorens ze naar het Midden-Oosten vertrekken voor hun grootste uitdaging tot nu toe.

“Ik ben ontzettend trots op het team. Dit resultaat is te danken aan het harde werk van het hele team. Weinig mensen realiseren zich welke onophoudelijke inspanningen er nodig zijn om drie auto’s klaar te stomen voor de start van de Rally van Marokko. De eerste en tweede plaats voor Nasser en Seb, en de mooie prestatie van Cristina, zijn een ongelofelijk resultaat. Maar het was nog maar onze eerste test, een repetitie voor de Dakar Rally. Nu is het belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven, want dit is nog maar het begin van ons avontuur. Over vier weken vertrekken de auto’s naar Saudi-Arabië, en we moeten nog heel wat verbeteringen aanbrengen voor de extreem moeilijke Dakar Rally. Toch is dit resultaat een geweldige boost voor het hele team en zijn we meer dan ooit gemotiveerd voor het vervolg.”
Tiphanie Isnard, Team Leider, Dacia Sandriders

“Voor de zevende keer de Rally van Marokko winnen en drievoudig wereldkampioen worden geeft een ongelofelijk gevoel. Het feit dat het ook de eerste zege met Dacia is, maakt deze overwinning nog specialer. Aangezien het om een nieuwe auto gaat, is dit een erg bemoedigend resultaat voor het team en we hebben nu waardevolle informatie om onze prestaties nog te verbeteren met het oog op de Dakar Rally. Ik bedank ook Edouard voor zijn eerste jaar met mij, het was fantastisch.”
Nasser Al-Attiyah (Qatar), coureur, Dacia Sandriders

“We zijn in de wolken. We hadden een goede etappe als deze nodig en het hele team verdient dat resultaat. Dacia als eerste en tweede zien eindigen maakt ons bijzonder trots en is een uitstekende voorbereiding voor de Dakar Rally.”
Cristina Gutiérrez (Spanje), coureur, Dacia Sandriders

“Als eerste en tweede eindigen is een uitstekend resultaat voor het team. Het begin van de rally was moeilijk voor ons, met problemen vanaf de proloog en daarna een kleine aanrijding in de eerste etappe die ons tijd kostte. Maar we hebben vier goede specials gereden en alles werkte perfect. De auto is competitief en we zijn klaar om de uitdaging van de Dakar Rally aan te gaan.”
Sébastien Loeb (Frankrijk), coureur, Dacia Sandriders