Renault Group white logo Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault Trafic, Estafette en Goelette: nieuwe generatie elektrische bedrijfswagens

  • Renault wil zijn positie als marktleider in het bestelautosegment verstevigen met een nieuwe generatie disruptieve elektrische modellen
  • Ontwikkeld door FLEXIS zetten de eerste Renault modellen op SDV-architectuur van Ampere een nieuwe standaard in de markt
  • 800V-technologie maakt snelladen van 15 tot 80% in minder dan 20 minuten mogelijk, met tot 450 km rijbereik (WLTP*)
  • Nieuw skateboard-platform biedt ongekende aanpasbaarheid en veelzijdigheid voor uiteenlopende carrosserievormen

Renault geeft een compleet nieuwe invulling aan de manier waarop we naar lichte bedrijfswagens kijken, ze ontwerpen en gebruiken. Met de Trafic, Estafette en Goelette luidt Renault een nieuw tijdperk in: softwaregedefinieerde, elektrische bedrijfswagens op een flexibel platform, met ongekende prestaties en aanpasbaarheid. Een innovatieve stap die het bedrijfswagensegment fundamenteel verandert.

Renault was vijftien jaar geleden al pionier op het gebied van 100% elektrische bedrijfswagens met de Kangoo, en hanteert sindsdien een innovatieve en klantgerichte benadering binnen het aanbod voor professionals.

Met een volledig en multi-energy-aanbod voor elk bedrijfswagenmodel biedt het merk een gepersonaliseerde oplossing die aansluit op elke klantbehoefte.

De nieuwe Renault Master, uitgeroepen tot ‘International Van of the Year 2025’, heeft recent de standaarden in het segment herzien dankzij een disruptieve benadering en een zogeheten ‘Aerovan’-design dat de hoogste efficiëntie in de markt levert – zowel voor de versie met brandstofmotor als voor de elektrische variant.

Nu zet het merk een nieuwe stap met een familie van elektrische bedrijfswagens, ontwikkeld en ontworpen vanuit een vernieuwde kijk op gebruiksgemak en volledig afgestemd op de eisen van de hedendaagse professional.

FLEXIBELE, SLIMME EN DUURZAME VOERTUIGEN VOOR ZAKELIJKE GEBRUIKERS

De Trafic, Goelette en Estafette zijn gebouwd op een nieuw volledig elektrisch skateboardplatform, ontworpen om de laadcapaciteit te optimaliseren ten opzichte van de voetafdruk, met een minimale overhang aan de voorzijde en een aan de achterzijde gemonteerde aandrijflijn. Dit resulteert in een draaicirkel die net zo klein is als die van de Clio (10,3 meter). Naast ecologische verantwoordelijkheid zijn compacte afmetingen en wendbaarheid de belangrijkste factoren voor eenvoudig gebruik in de stad.

In lijn met zijn duurzaamheidsdoelstellingen heeft Renault het percentage gerecyclede materialen voor het exterieur en interieur van alle drie de voertuigen verhoogd tot 22,5%, terwijl 80% van deze materialen aan het einde van hun levensduur gerecycled kan worden. Deze cijfers zijn exclusief de batterij.
Renault Group streeft ernaar om tegen 2030 33% gerecycled materiaal in zijn voertuigen te bereiken.

GROTE ACTIERADIUS EN LAAG ENERGIEVERBRUIK

Voor maximale flexibiliteit zijn de Trafic, Goelette en Estafette E-Tech leverbaar met twee batterijopties: Standard Range en Long Range. Voor ondernemers die voornamelijk in stedelijke gebieden actief zijn, is er de Standard Range-batterij met LFP-technologie (lithium-ijzerfosfaat). Deze bevat geen schaarse metalen zoals kobalt of nikkel en biedt een aantrekkelijk aanbod qua prijs en rijbereik: bijna 350 km WLTP* (voor de Trafic), wat aansluit op de behoeften van veel professionals. Voor gebruikers die veel kilometers maken, biedt de Long Range-batterij met NMC-technologie (nikkel-mangaan-kobalt) de hoogste energiedichtheid voor een maximaal rijbereik: ongeveer 450 km WLTP* (voor de Trafic).

Naast het comfortabele en veelzijdige rijbereik beschikken de batterijen over de nieuwe 800V-snellaadtechnologie, die het dagelijkse gebruik voor zakelijke klanten aanzienlijk vereenvoudigt. Een primeur voor Renault! Via een DC-snellader is de batterij op te laden van 15% tot 80% in minder dan 20 minuten.

De nieuwe elektromotor – ontwikkeld in Europa – levert 150 kW en 345 Nm en onderscheidt zich door zijn hoge rendement: 95% van de elektrische energie wordt omgezet in mechanische energie.

HYPERCONNECTED MET DE CLOUD EN HET ENERGIENETWERK

Trafic, Goelette en Estafette zijn de eerste modellen van Renault met een centrale, schaalbare en flexibele SDV-architectuur (Software Defined Vehicle). Deze voertuigen zijn hyperconnected en open van opzet. Ze ontvangen automatische updates via Renault, wat zorgt voor een lange levensduur zonder verouderingsproblemen. Dankzij de modulaire opzet van de SDV-architectuur is de digitale interface volledig geïntegreerd in het hart van de auto, ten dienste van het ecosysteem van de gebruiker.

De Trafic, Estafette en Goelette krijgen ondersteuning voor Vehicle-to-Load (V2L) en Vehicle-to-Grid (V2G). V2L maakt het mogelijk om externe apparaten op te laden – bijvoorbeeld via een aansluiting in de cabine, in de laadruimte of via een adapter op de laadpoort – voor het gebruik van gereedschap, computers of andere elektrische apparaten. Dankzij de bi-directionele lader kunnen deze modellen ook energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Met V2G-functionaliteit leveren ze stroom van voertuig naar net.

Kortom, de nieuwe E-Tech bedrijfswagens van Renault zijn ontworpen om het leven van ondernemers eenvoudiger te maken én de operationele kosten te verlagen. Dat gebeurt met een 360°-aanpak van zowel de hardware als software aan boord. Renault, met de Kangoo pionier van de 100% elektrische bedrijfswagen, blijft het segment vernieuwen met deze nieuwe generatie E-Tech modellen.

De Trafic, Goelette en Estafette worden alle drie geproduceerd in Frankrijk, in de Renault Group-fabriek in Sandouville. Ze worden daar gebouwd naast de Trafic met brandstofmotor, die in productie blijft. Ook maatwerkopbouwen worden in Sandouville vervaardigd, in een gebouw naast de hoofdproductielocatie. Deze productie wordt verzorgd door Qstomize – de Renault dochteronderneming die gespecialiseerd is in maatwerk en conversies van bedrijfswagens.

“Renault vernieuwt zijn bestseller in het segment van middelgrote bedrijfswagens en herdefinieert de marktstandaard met een trilogie van elektrische producten die technologische voorhoede combineren met praktijkgericht ontwerp.

Deze modellen zijn rondom software ontwikkeld en profiteren tijdens hun hele levenscyclus van updates in zowel software als hardware. Daarmee ondersteunen ze ondernemers en lokale overheden zo effectief mogelijk in hun energietransitie, met een breed scala aan milieubewuste oplossingen.Dankzij hun compacte formaat, optimale ergonomie en energie-efficiëntie zijn ze perfect geschikt voor de zwaarste stedelijke uitdagingen, terwijl ze ook de operationele kosten verlagen.”

Alessandro de Rinaldis, Renault Trafic, Estafette and Goelette Family Revenue Leader

RENAULT TRAFIC E-TECH: VEELZIJDIGHEID OP HET HOOGSTE NIVEAU

De ultieme allrounder: de Trafic E-Tech tilt veelzijdigheid naar een nieuw niveau met zijn nieuwe elektrische SDV-uitvoering en zet daarmee een nieuwe standaard op het gebied van wendbaarheid, compacte afmetingen en connectiviteit.

Sinds zijn introductie in 1980 zijn van de Trafic al meer dan 2,5 miljoen exemplaren gebouwd, verdeeld over drie generaties. De naam is inmiddels synoniem geworden met succes in het segment van middelgrote bedrijfswagens. De vierde generatie – nu altijd volledig elektrisch – markeert een revolutionaire stap in deze traditie.

Geoptimaliseerde afmetingen

De Trafic E-Tech is gebouwd op een skateboard-platform voor elektrische aandrijving, met de batterij onder de vloer en de aandrijflijn achterin. De L1-bestelwagen heeft een laadvolume van 5,1 m³ bij een lengte van 4,87 meter en een breedte van 1,92 meter (gelijk bij alle drie de modellen). De L2-versie biedt 5,8 m³ laadvolume bij een lengte van 5,27 meter, dankzij een wielbasis die 40 cm langer is. Tegelijkertijd is de totale hoogte teruggebracht tot 1,90 meter, zodat toegang tot parkeergarages mogelijk blijft.

Modern, futuristisch ontwerp

De Trafic heeft een modern ontwerp, met een korte overhang aan de voorzijde, een royale wielbasis en een aerodynamische ‘one-box’ carrosserievorm. Het model is bovendien zeer technologisch: aan de voorzijde bevindt zich een lichtstrip die de merkidentiteit krachtig uitdraagt. De ultramoderne uitstraling wordt versterkt door het verlichte logo en lichtgeleiders die doorlopen tot aan de dagrijverlichting, wat zorgt voor een uitgesproken lichtsignatuur. De lichtstrip trekt direct de aandacht en laat de voorzijde visueel breder ogen. De koplampen daaronder zijn bewust subtieler vormgegeven. Het futuristische karakter van de Trafic komt ook tot uiting in de vizierachtige voorruit, die bestaat uit de voorruit zelf en twee zijruiten.

Naast de evenwichtige vormgeving en moderne proporties van het exterieur, valt de Trafic ook op door een doordachte balans in de carrosseriekleuren: sommige delen zijn in carrosseriekleur gespoten, andere zijn uitgevoerd in zwart. Dit benadrukt de robuustheid die van een bedrijfswagen wordt verwacht. De voorbumper bestaat uit een groot gedeelte met een zwarte nerfstructuur. Elk onderdeel is afzonderlijk ontworpen om het totaalbeeld te versterken, zonder dat de voorzijde massief oogt. Het zwarte kunststof van het onderste deel van de bumper is voorzien van een lasermotief, vergelijkbaar met dat van de Scenic E-Tech electric. Deze verfijnde afwerking is kenmerkend voor de nieuwe designtaal van Renault. Aan de voorzijde lijkt het deel in carrosseriekleur te zweven tussen twee zwarte elementen: de lichtstrip en de bumper.

Aan de zijkant toont de zwarte kunststof zijbescherming de robuustheid van de Trafic en zijn geschiktheid voor dagelijks zakelijk gebruik. Tegelijkertijd benadrukken de lasermotieven de aandacht voor design. Een originele taillelijn voegt een dynamisch element toe aan de zijkanten van het voertuig. Met zijn ogenschijnlijk willekeurige onderbrekingen wekt deze lijn een gevoel van beweging en energie – zelfs wanneer de auto stilstaat.

Bovenaan de achterzijde is het aerodynamische element eveneens uitgevoerd in zwart kunststof met nerfstructuur, net als het onderste deel van de achterbumper – opnieuw voorzien van lijnen en groeven in hetzelfde patroon. De Trafic is ook de eerste Renault bedrijfswagen met een eigen lichtsignatuur aan de achterzijde. Deze 3D-gevormde lichtsignatuur bestaat uit een dubbele verticale lijn aan weerszijden van de asymmetrische achterdeuren. De traditionele verlichtingsfuncties zijn ondergebracht in één blok, eveneens met reliëf, onder de lichtsignatuur. Net als bij Renault personenauto’s is het logo direct op de carrosserie geplaatst, op de rechterachterdeur. Het Trafic-embleem op de linkerzijde toont het nieuwe lettertype dat Renault hanteert voor bedrijfswagens.

“Door de aandrijflijn achterin te plaatsen, konden we de cabine verder naar voren bewegen en een one-box carrosserievorm creëren. De aerodynamica wordt daarbij verder geoptimaliseerd door gestroomlijnde dakrails. Deze rails lopen licht taps toe richting de achterzijde – een ontwerp dat het beste compromis biedt tussen stroomlijn en laadcapaciteit. De achterzijde wordt gecompleteerd door een grote dakspoiler met twee luchtgeleiders op de achterdeuren.”

Yannick Bignon, LCV Design Director, Renault

Een modern en disruptief interieur

Als onderdeel van een disruptieve designbenadering is het interieur voorzien van een robuust, buisvormig dashboard dat zich uitstrekt over de volledige breedte van de cabine. Hoewel de buisvorm tijdloos is, oogt het dashboard ook zeer modern dankzij twee beeldschermen: een 10-inch instrumentenpaneel en een 12-inch centraal scherm dat in een hoek naar de bestuurder is gericht. De stoelen zijn bekleed met een combinatie van grijs en Zeta blue-jeans-stof, met gele sierstiksels op het grijs en witte stiksels op het blauw.

Opbergruimte is cruciaal voor de rij- en gebruikservaring van ondernemers. De Trafic komt hieraan tegemoet met een reeks slimme en royaal bemeten vakken. Naast een afsluitbaar dashboardkastje beschikt het interieur over meerdere open, maar goed ingedeelde vakken: drie bekerhouders en een documentenvak onder het centrale scherm, drie opbergvakken achter het instrumentenpaneel, twee kleine compartimenten aan weerszijden van het stuur, een diepe legplank onder de ‘buis’ aan passagierszijde en twee niveaus aan opbergruimte in de portieren – het bovenste voor kleine spullen, het onderste voor grotere objecten zoals waterflessen. Achter het dashboard, tussen de ‘buis’ en de onderzijde van de voorruit, bevindt zich een groot vak voor het veilig opbergen van diverse spullen zoals een notitieboek, jas of tablet. Passend bij het duurzame karakter van het voertuig is dit vak – dat zowel van buiten als binnen zichtbaar is – vervaardigd uit een composiet van natuurlijke vezels en polypropyleen (NFPP).

RENAULT GOELETTE E-TECH: KAMPIOEN IN MAATWERKCONVERSIES

De Goelette E-Tech deelt zijn platform en cabine met de Trafic E-Tech, maar onderscheidt zich door zijn grote aanpassingsvermogen van de laadruimte. Dankzij de versterkte assen kan hij tot 1,4 ton aan lading vervoeren, wat hem geschikt maakt voor vrijwel elke gewenste conversie. Deze worden uitgevoerd in de fabriek zelf of door Qstomize en het netwerk van gecertificeerde opbouwspecialisten.

Een historische naam

De Goelette is een historisch model binnen het bedrijfswagenaanbod van Renault: de naam werd voor het eerst gebruikt in 1956. Het originele model was sterk, robuust en eenvoudig aan te passen – het was een van de meest veelzijdige bestelwagens voor zelfstandig ondernemers en kleine bedrijven met specifieke eisen.

Drie varianten

De nieuwe Goelette is direct afgeleid van de Trafic en neemt zowel de afmetingen als het cabineontwerp (exterieur en interieur) over. Dankzij de flexibiliteit van het skateboard-platform biedt de Goelette verschillende af fabriek varianten, zoals een chassis-cabine, een gesloten opbouw met groot volume of een verlengde cabine. De chassis-cabine is een kale opbouw achter de cabine, die naar wens kan worden voorzien van allerlei carrosserieën die door gespecialiseerde partijen worden geleverd, afgestemd op de specifieke behoeften van diverse ondernemers. Het chassis kan ook worden uitgerust met een opbouw met groot volume die – afhankelijk van de wensen van de klant – meer dan 10 m³ kan bedragen. In dit geval wordt de onderzijde van de Goelette voorzien van een speciale afwerking achter de cabine, inclusief een achterbumper met zijpaneel voor het reservewiel. De verlengde cabine, die plaats biedt aan maximaal zes personen en tegelijk veel laadruimte biedt, wordt eveneens geassembleerd op de hoofdproductielijn. Net als de andere varianten voldoet deze aan de hoge fabricagestandaarden van Renault.

RENAULT ESTAFETTE E-TECH: KAMPIOEN VAN DE ‘LAST MILE’

De Estafette E-Tech vertoont grote gelijkenis met de gelijknamige concept car die afgelopen september werd onthuld. Het is het eerste voertuig dat van begin tot eind is ontworpen op basis van de eisen en rijervaring binnen een specifiek zakelijk domein: de zogenaamde last mile delivery, ofwel de allerlaatste kilometers naar de klant of afnemer.

Een nieuwe kijk op een iconisch model

De Estafette E-Tech is een bedrijfswagen met een modern en disruptief design. De naam verwijst naar de originele Renault Estafette die in 1959 zijn segment op z’n kop zette door voorwielaandrijving toe te passen, terwijl de personenauto’s van het merk toen nog achterwielaandrijving hadden. Tussen 1959 en 1980 werden er meer dan een half miljoen exemplaren van de oorspronkelijke Renault Estafette gebouwd.

De nieuwe Estafette is uitzonderlijk hoog: 2,60 meter. Daardoor kan een bezorger van 1,90 meter rechtop staan in het voertuig. Ondanks zijn hoogte maakt de Estafette gebruik van hetzelfde skateboard-platform als de Trafic. Het model is leverbaar in één lengte: 5,27 meter, met een laadvolume van 9,2 m³.

De designtaal komt overeen met die van de Trafic, maar is aangepast aan de specifieke proporties van de Estafette. Het model heeft een one-box carrosserievorm, een vizierachtige voorruit en een frontstrip die de merkidentiteit uitdraagt. De lichtsignatuur achter is een verkleinde variant van het ontwerp op de Trafic. De onderste carrosseriebescherming met zwarte nerfafwerking benadrukt de robuustheid van de Estafette en zijn geschiktheid voor intensief gebruik in stedelijke omgevingen. Deze visuele robuustheid wordt versterkt door de zwarte dakrails, die er tegelijkertijd voor zorgen dat het voertuig optisch minder hoog oogt.

Geavanceerd ontworpen deuren en openingen

De Estafette is uitgerust met schuifdeuren aan de zijkant en een rolluik aan de achterzijde, beide tot in detail ontworpen om het werk van last mile delivery-bezorgers te optimaliseren. De schuifdeuren zijn opgehangen aan een externe rail en openen en sluiten in één soepele beweging, zonder dat je er – zoals bij veel andere bedrijfswagens – eerst aan hoeft te trekken. Om het werk van bezorgers nog verder te vergemakkelijken, zijn de buitengrepen zo ontworpen dat ze met alleen de elleboog te openen zijn. Zo kunnen bestuurders pakketten blijven vasthouden terwijl ze de deur openen. Bovendien is de rechter schuifdeur – aan de stoepzijde – lichter gemaakt door het opbergvak en het mechanisme voor de neerlaatbare ruit te verwijderen.

Zoals gebruikelijk bij voertuigen die geschikt zijn voor logistieke platforms, beschikt de achterzijde over een rolluik in plaats van scharnierende deuren. Scharnierdeuren zouden immers contact met het laadperron belemmeren en meer parkeerruimte vereisen bij leveringen. Het rolluik opent met een lichte polsbeweging en de lamellen schuiven onder het dak in plaats van zich op te rollen, zodat de volledige laadhoogte behouden blijft.

Geoptimaliseerd interieurontwerp

Het buisvormige dashboard, dat zich uitstrekt over de volledige breedte van de cabine, is gelijk aan dat van de Trafic en Goelette. Het verschil is dat het hier 20 cm hoger is, met een vereenvoudigde onderzijde – vooral om extra opbergruimte te creëren rechts van de bestuurder. De bestuurdersruimte is zo ingericht dat er veel vrije ruimte beschikbaar is. Een opklapbare stoel biedt bij gelegenheid plaats aan een extra passagier of voor rijtraining. De bestuurdersstoel staat op een verhoogd plateau, wat zorgt voor een panoramisch zicht op de omgeving én vrije doorgang van het stuur naar de laadruimte. Wanneer de bestuurder een leveringsstop activeert met een druk op de knop, opent de binnendeur automatisch en schakelen de waarschuwingslichten aan de buitenzijde in.

DE SDV-REVOLUTIE

De SDV, ofwel Software Defined Vehicle, vormt een technologische doorbraak. Waar software in eerdere architecturen slechts een ondersteunende rol speelde voor bepaalde functies, staat het nu centraal binnen het volledige voertuig. Deze gecentraliseerde softwarearchitectuur kan gedurende de hele levensduur van de auto worden bijgewerkt – net zoals bij een smartphone of laptop.

“Het voertuig is uitgerust met supercomputers die functioneren als een brein met twee hersenhelften. De rechterhersenhelft beheert de interactie met de bestuurder – zoals infotainment, apps, spraakbediening, 3D-navigatie en verkeersbordherkenning. De linkerhersenhelft vormt het zenuwstelsel van de auto en stuurt alle actuatoren aan voor functies als remmen en vergrendeling. Daarnaast slaat dit systeem de gegevens op die door de sensoren worden geleverd.”

Antoine Vuillaume, SDV Programme Director, Ampere

Car OS

Het nieuwe CAR OS (Car Operating System), ontwikkeld door Ampere, draait op Google Android. Hierdoor is het systeem eenvoudig in gebruik en tegelijkertijd open voor een breed scala aan huidige en toekomstige apps.

Digitale personalisatie

Dankzij dit open ontwerp kunnen bedrijven hun eigen softwaresysteem integreren met het multimediasysteem van het voertuig. Zo kunnen bezorgdiensten hun chauffeurs tijdens de ritten voorzien van alle benodigde informatie – zoals planning, routegegevens, contactpersonen en opmerkingen. Ook voertuigen met specifieke toepassingen kunnen optimaal profiteren van de intelligente SDV-architectuur. Een voorbeeld voor een gekoeld voertuig: daar kan de koeling gegarandeerd worden dankzij een voorspellende aanpak, gebaseerd op uiterst gedetailleerde realtime-informatie, zoals de buitentemperatuur en het daadwerkelijke stroomverbruik van het voertuig. Indien nodig wordt automatisch een extra laadmoment ingepland om de koeling te waarborgen.

Automatische en gepersonaliseerde updates

Net zoals bij een computer of smartphone kunnen ondernemers hun bedrijfswagen tijdens de hele levenscyclus blijven ‘upgraden’ met nieuwe functies. Deze functies kunnen bovendien worden afgestemd op het daadwerkelijke gebruik en rijgedrag, zodat er gepersonaliseerde aanbiedingen ontstaan die relevant zijn voor de gebruiker.

De gebruikservaring van een ondernemer kan dus worden verrijkt met functies die passen bij het beroep en het gebruiksprofiel:

  • Voertuigen met specifieke functionaliteiten – zoals ambulances, brandweerwagens, politieauto’s, koelwagens of andere maatwerkvarianten – kunnen speciale toepassingen integreren. Zo kan elk onderdeel op een unieke, gecentraliseerde manier functioneren. Dit sluit aan op de bekroonde openR link-oplossing met ‘convertor companion’ in de Renault Master, maar dan met de extra intelligentie van de SDV-architectuur;
  • Bedrijven met een eigen softwaresysteem, bijvoorbeeld voor leveringen, kunnen dit integreren in het multimediasysteem van het voertuig om bezorginformatie – zoals tijd, route, contactpersonen en opmerkingen – in realtime aan de chauffeur door te geven tijdens zijn of haar ronde;
  • Bij wagenparken kan de gebruiker inloggen op zijn of haar profiel om altijd toegang te krijgen tot een gepersonaliseerde interface met voertuiginstellingen en apps die zij gewend zijn te gebruiken.

Voorspellend onderhoud voor optimale inzetbaarheid

Voorspellend onderhoud is al beschikbaar op bestaande modellen, maar wordt dankzij de rekenkracht en intelligentie van de SDV-architectuur nóg nauwkeuriger. Het wordt mogelijk om de slijtage van bepaalde onderdelen te volgen en storingen realtime te detecteren. Diagnoses kunnen op afstand worden uitgevoerd, zodat reparaties tijdig ingepland kunnen worden of problemen direct kunnen worden verholpen. Deze functie is bijzonder waardevol voor wagenparkbeheerders: zij kunnen onderhoudskosten optimaliseren én de inzetbaarheid en beschikbaarheid van hun voertuigen maximaliseren.

Antoine Vuillaume, SDV Programme Director , Ampere: “Bij de nieuwe SDV-modellen houdt het algoritme dat de bandenslijtage berekent rekening met steeds meer realtime gegevens – zoals rijstijl, voertuigbelasting en type weg. Zo ontstaat een betrouwbare en gepersonaliseerde voorspelling van toekomstige situaties.”

Een verrijkte digitale ervaring aan boord

Ondersteund door SDV-technologie introduceren de Trafic, Estafette en Goelette ook het nieuwe openR-multimediasysteem van de nieuwste generatie, met een 12-inch scherm dat speciaal is geoptimaliseerd voor (lichte) bedrijfswagens. Met het grootste scherm in het bedrijfswagenaanbod van Renault biedt dit systeem navigatie die is afgestemd op de specifieke kenmerken van bedrijfswagens, waaronder hun afmetingen en belading. Zo worden ongeschikte routes vermeden. De elektrische routeplanner aan boord stelt de beste routes voor en plant oplaadstops op basis van nauwkeurige verbruiksinformatie.

Google Automotive-services – waaronder Google Assistant en Google Play – zijn eveneens beschikbaar. Google Assistant maakt het mogelijk om het voertuig intuïtief te bedienen zonder de ogen van de weg te halen: bestuurders kunnen de temperatuur regelen, notities inspreken, de radio bedienen of het laatste nieuws of weerbericht opvragen. Via Google Play is een voortdurend groeiende catalogus van applicaties beschikbaar (op dit moment meer dan 100 apps) die de beleving op het 12-inch scherm verrijken. Tot de beschikbare apps behoren onder andere Vivaldi – een internetbrowser waarmee je bijvoorbeeld e-mails kunt openen – en EasyPark, dat parkeren eenvoudiger maakt. Ook Amazon Music, Spotify en Deezer zijn beschikbaar voor toegang tot favoriete afspeellijsten.

Verhoogde veiligheid

Om het rijgedrag te verbeteren en de veiligheid te verhogen, beschikken de Trafic, Estafette en Goelette over de on-board dienst Safety Coach. Met behulp van sensoren en kunstmatige intelligentie analyseert het systeem de risico’s waarmee de bestuurder onderweg te maken heeft. Daarbij wordt gekeken naar onder meer de snelheid, het aanhouden van veilige afstanden, het beheersen van bochten en rijstrookwissels, en de alertheid van de bestuurder. Aan het einde van elke rit ontvangt de bestuurder een score op 100 punten (Safety Score), samen met advies op basis van de resultaten. De Safety Monitor geeft tijdens de rit een realtime weergave van het rijgedrag direct op het dashboard.

My Renault app

Trafic, Estafette en Goelette profiteren van de functionaliteiten van de My Renault-applicatie, die het dagelijks gebruik van een elektrische auto vergemakkelijken. Onder meer het instellen van laadtijden en klimaatvoorinstelling, het volgen van het actuele rijbereik en het plannen van onderhoud behoren tot de mogelijkheden. Ook andere functies maken het gebruik praktischer, zoals het lokaliseren van het voertuig, het controleren van de vergrendeling van deuren, of het volgen van onderhoud via een gekoppelde onderhoudskalender.

Hogere restwaarde

Het op afstand kunnen bijwerken van voertuigen verbetert niet alleen de rijervaring en daarmee de productiviteit van ondernemers, maar draagt ook bij aan de restwaarde van het voertuig. Een auto die drie of vier jaar oud is, zal minder snel in waarde dalen dan voorheen, omdat hij tijdens zijn levensduur is verrijkt met nieuwe functies. Dat betekent een hogere restwaarde. Dit ‘verjongingseffect’ is in het bijzonder waardevol bij (lichte) bedrijfswagens. Die hebben doorgaans een langere levensduur dan personenauto’s en worden intensiever en frequenter gebruikt. Nieuwe connected services zullen gedurende de hele levensduur van de Trafic, Estafette en Goelette worden toegevoegd – ter versterking van de rijervaring én het wagenparkbeheer.

De Trafic, Estafette en Goelette zijn ontwikkeld door Flexis en worden gebouwd in Frankrijk in de Renault Group fabriek in Sandouville. De drie modellen zijn vanaf 2026 verkrijgbaar.

* In afwachting van WLTP-homologatie

over Renault