Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Alpine’s Rac(H)er programma voor gelijke kansen kondigt nieuwe talenten en creatie van Human High-Performance Centre aan

Alpine

 • Alpine zet een volgende stap met Rac(H)er, het programma dat in juli 2022 werd gelanceerd om de sportieve en zakelijke prestaties van Alpine te ontwikkelen: Alpine streeft naar verdere integratie in alle sectoren van de industrie, van technische functies tot racen.
 • Alpine lanceert een nieuw Human High-Performance Centre in Enstone om een op prestaties gebaseerd individueel trainingsprogramma voor coureurs te ontwikkelen en de strijd tegen vooroordelen en ongelijke kansen jegens vrouwen voort te zetten.
 • Nicola Adams - tweevoudig Olympisch kampioen en de succesvolste vrouwelijke bokser aller tijden van Groot-Brittannië - wordt officieel een Alpine-mentor om Alpine-teams te inspireren om zichzelf voortdurend uit te dagen, ongeacht hun geslacht.
 • Verdere promotie van nieuwe talenten nu Sophia Floersch officieel toetreedt tot de Alpine Academy in het FIA Formula 3-kampioenschap, naast Abbi Pulling die een volwaardige Academy Driver wordt in de Formula 1 Academy Series in 2023. Zes vrouwelijke talenten sluiten zich ook aan bij Alpine’s young driver karting programma voor het volgen van een uitstekend programma om uit te groeien tot de kampioenen van morgen.
 • Zara Rutherford - de jongste vrouwelijke piloot die solo een vlucht rond de wereld maakte in een vliegtuig - bundelt haar krachten met Alpine om haar ervaring te delen en de volgende generatie talent te inspireren.

Tijdens de officiële presentatie in Londen van de Formule 1-racer van 2023 – de A523 – kondigde Alpine nieuwe ontwikkelingen aan voor zijn Rac(H)er-programma, waarmee het zijn ambitie bevestigt om gelijke kansen voor mannen en vrouwen te bevorderen in alle sectoren van de industrie, van technische functies tot racen.

Oprichting van het Human High-Performance Centre (HHPC) om prestaties centraal te stellen in het programma van Alpine

Parallel aan het belangrijke culturele project dat momenteel loopt om de organisatie ingrijpend te veranderen, kondigde Alpine ook nieuwe stappen aan in de strijd tegen vooroordelen tegen vrouwen in de autosport en -sector. In 72 jaar Formule 1-geschiedenis waren slechts zes van de 885 coureurs vrouwen, een ondervertegenwoordiging die ook in de autosector als geheel te zien is. Daar wil Alpine verandering in brengen. Door diversiteit centraal te stellen in zijn organisatie en tegelijk een meritocratisch systeem te behouden wil het merk zijn prestaties in het algemeen verbeteren.

Daartoe kondigt Alpine de oprichting van het Human High-Performance Centre in Enstone aan om prestaties en coureurs centraal te stellen in zijn trainingsprogramma. De teams van Alpine hebben een wetenschappelijk protocol en een uniek onderzoeksprogramma uitgewerkt om de fysieke, fysiologische en cognitieve kenmerken van zijn coureurs en teams te meten. Dankzij de beheersing van erg specifieke gegevens zal de HHPC opkomend talent van Alpine begeleiden in hun vooruitgang, ongeacht hun gender. Deze gegevens zullen Alpine in staat stellen om inzicht te verwerven in de prestaties van zijn atleten en bij te dragen tot de creatie van trainingsprogramma’s op maat. Die programma’s worden ontwikkeld door Alpine Academy-directeur Julian Rouse en zijn team, en staan onder toezicht van de Team Principal van Alpine, Otmar Szafnauer.

Dit programma zal gepaard gaan met een aanzienlijke investering in de Alpine Academy.

De teams van Alpine inspireren om naar uitmuntendheid te streven met Nicola Adams als rolmodel en coach 

Nicola Adams, tweevoudig olympisch kampioene en activiste voor gendergelijkheid, engageert zich op duurzame wijze als nieuwe mentor bij Alpine. Het hele jaar door zal Nicola Adams zowel de coureurs van de Academy coachen als de medewerkers van Enstone adviseren. Ze zal conferenties in Enstone voorzitten om de teams van Alpine te inspireren en te motiveren en ze bewust te maken van diversiteit als onmisbare hefboom voor prestaties.

Een nieuwe generatie van vrouwelijke coureurs op weg om de kampioenen van morgen te worden

Het Rac(H)er-programma breidt ook uit met de komst van nieuw talent. Sophia Floersch treedt toe tot de Alpine Academy en neemt in 2023 deel aan het Formule 3-kampioenschap van de FIA. De talentvolle 22-jarige Duitse coureur belichaamt de ambitie van het team perfect en heeft doorheen haar carrière blijk gegeven van een feilloze vastberadenheid. Ze krijgt een sportief trainingsprogramma op maat en neemt deel aan het erg competitieve Formule 3-kampioenschap. Haar toetreding tot de Alpine Academy kadert in de ambitie van het merk om nieuwe kansen te ontwikkelen voor jonge talenten en op te klimmen in het wereldkampioenschap uithoudingsraces en Le Mans 2024.

Abbi Pulling zet een nieuwe stap in haar carrière en ruilt haar statuut van Alpine-coureur in voor dat van volwaardig lid van de Alpine-Academy. Na de topprestaties die ze tijdens het W Series-kampioenschap 2022 neerzette, mikt ze nu op de Formule 1-competitie van de Academy Series 2023. In de Alpine Academy krijgt Abbi een trainingsprogramma dat vergelijkbaar is met dat van de andere coureurs van het programma.

In het kader van het Rac(H)er-programma sluiten zes jonge dames zich officieel aan bij het kartingprogramma van Alpine:

 • Aiva Anagnostiadis (15 jaar, Australische pilote)
 • Angélina Proenca (13 jaar, Franse pilote)
 • Chiara Battig (12 jaar, Zwitserse pilote)
 • Lisa Billard (13 jaar, Franse pilote)
 • Maria Chiara Nardelli (12 jaar, Italiaanse pilote)
 • Kaur Kera Sukhmani (10 jaar, Britse pilote)

Ze nemen allemaal deel aan een sportprogramma op maat om ze tot de kampioenen van morgen te maken. Deze aankondigingen illustreren het streven van Alpine om de ontwikkeling van vrouwelijk talent in de autosport en het team te versnellen.

Inspirerend rolmodel voor de jongere generatie

Als de jongste pilote die op haar eentje de wereld rond vloog met een ULM, belichaamt Zara Rutherford als geen ander de geest van Alpine en wil ze de jonge generatie graag vertegenwoordigen en inspireren. Samen met Alpine zal ze getuigen over haar ervaringen om jonge talenten te inspireren.

Programma’s om het vrouwelijke talent bij Alpine in de kijker te zetten en de bedrijfscultuur te transformeren

Met het Rac(H)er-programma engageert Alpine zich om inclusie en diversiteit in zijn teams te promoten met een duidelijke doelstelling: binnen vijf jaar moet 30 procent van het personeelsbestand uit vrouwen bestaan (tegenover 12 procent in 2022). Zoals aangekondigd in juni 2022 werden er intern verschillende initiatieven gelanceerd om dat doel te bereiken. Alpine wordt het eerste Formule 1-team dat zal samenwerken met Springboard in Enstone. Het merk zal de vruchten plukken van de ervaring die Springboard de voorbije 34 jaar opdeed met het creëren van hoogstaande persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s om het leiderschap van vrouwen te bevorderen.

Dat proefprogramma zal worden gecombineerd met andere vernieuwende initiatieven. Alpine lanceerde en implementeerde in zijn fabriek te Enstone een specifieke workshop ‘Allyship Training’ voor vrouwen. Daarnaast richtte het merk de pionierswerkgroep ‘Women in Engineering’ op om vrouwelijke ingenieurs te sensibiliseren voor deze uitdagingen binnen Alpine. 

Laurent Rossi, CEO van Alpine: Rac(H)er is cruciaal in onze voortdurende zoektocht naar prestaties en in de opbouw van de toekomst van onze sector, die structurele veranderingen oplegt om kansen te creëren voor alle talenten. Sophia en Abbi zijn mooie voorbeelden van deze talenten. Ik ben blij dat Sophia zich bij ons programma aansluit en het is een eer om Abbi te promoten in onze Academy. Ik ben er zeker van dat ze veel zullen bijdragen aan Alpine.”

Claire Mesnier, vicevoorzitter human resources bij Alpine: “Met de steun van Renault Group hebben we de voorbije zes maanden onvermoeibaar gewerkt met Rac(H)er, niet alleen om de denkoefening aan te moedigen, maar ook om concrete acties te ondernemen om vooruitgang te boeken. Nu we de cultuur van onze organisatie hebben laten evolueren, schakelen we een hogere versnelling in met de oprichting van hetHuman High-Performance Centre en de implementatie van talrijke interne initiatieven om vrouwelijk talent onder de aandacht te brengen en de nieuwe generatie aan te moedigen om deel uit te maken van de autosportsector, of het nu om ingenieurs, mecaniciens of piloten gaat.

Sophia Floersch, pilote van de Alpine Academy: Deelnemen aan de Alpine Academy is een hele eer en een aanzienlijke kans voor mijn carrière. Ik heb grote ambities en ik weet zeker dat de kennis en expertise van Alpine me alleen maar zullen helpen om te groeien. Ik kijk ernaar uit om dit nieuwe hoofdstuk aan te snijden en Alpine internationaal te vertegenwoordigen.

Nicola Adams, tweevoudig olympisch kampioene en mentor bij Alpine“In mijn carrière als topatlete speelden mijn mentoren een doorslaggevende rol in mijn parcours. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring door te geven, piloten en teams te coachen en te adviseren en mijn bijdrage te leveren aan Alpine om de ongelijkheid in de sport te helpen verminderen.”

over Alpine