Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Concours d’Elégance Paleis Het Loo: Renault presenteert 115 jaar autosporthistorie

Persbericht

SCHIPHOL-RIJK – Renault toont tijdens het Concours d'Elégance op Paleis Het Loo (2-3 juli 2016) een dertigtal bijzondere modellen uit de 115 jaar autosporthistorie van de autofabrikant. Onder meer de allereerste Grand Prix auto van Renault; het Type AK uit 1906, de Renault 40 CV (1926) en de Nervasport (1934) krijgen een prachtig podium. De afdeling ‘Histoire & Collection’ van het Franse Renault SA stelt deze unieke modellen beschikbaar voor het Nederlandse klassiekerevenement.

Autosport is onlosmakelijk verbonden met Renault. Slechts maanden na de oprichting van Société Renault Frères weet Louis Renault in 1899 tijdens de eerste races tussen twee steden al te overtuigen. In 1900 introduceert Renault de eerste speciaal voor de racerij ontwikkelde auto.

Renault Type AK (1906) – allereerste Renault Grand Prix auto
In juni 1906 organiseert de Automobile Club de France (ACF) de eerste Grand Prix op een afgesloten circuit. Renault neemt deel met drie AK-racers met aan boord een viercilinder benzinemotor met een indrukwekkende motorinhoud van 13 liter. Het traject is 103,18 kilometer lang: een afstand die totaal twaalf keer moest worden afgelegd.

Renault-coureur Ferenc Szisz komt na 12 uur en 14 minuten als winnaar over de finish met een gemiddelde snelheid van 101 km/u, extreem snel voor die tijd. De AK’s haalden zelfs topsnelheden van 150 km/u. De AK’s zijn in het voordeel dankzij een relatief laag gewicht van minder dan duizend kilo. Renault heeft daarmee al vroeg een van de basisbeginselen van de autosport in de vingers. Renault toont op het Concours d’Elégance een replica van deze eerste Grand Prix winnaar. De auto laat goed zien onder welke Spartaanse omstandigheden coureurs moesten presteren.

Renault 40 CV (1926) – Renault verbreekt snelheidsrecords
De Renault 40 CV vormt een ander belangrijk pronkstuk op de display van Renault. In 1925 en 1926 weet het merk met twee verschillende uitvoeringen van de machtige 40 CV met zescilinder diverse wereldsnelheidsrecords te boeken op het Franse circuit van Monthléry, in de begintijd beter bekend als Autodrome Parisien.

De eerste recordpoging in 1925 wordt snel door de concurrentie verbroken. Renault keert daarom terug op 9 en 10 juli 1926 en verplettert met een gemiddelde van 173,649 km/u het record op de 24 uur. “Sneller dan een vliegtuig” kopt een grote Franse krant, omdat een vliegtuig voor een nagenoeg gelijke afstand twee uur langer nodig had.

Renault bewijst met deze 40 CV recordwagen zijn robuustheid onder een constante, zware belasting. Een van de ingenieurs die in 1926 betrokken is bij de ontwikkeling van deze Renault 40 CV neemt in de jaren zestig het initiatief om een replica te bouwen, waarin nog enkele onderdelen van de oorspronkelijke auto zijn verwerkt.

Renault Nervasport (1934) – Renault zet aerodynamica in
Begin april 1934 keert Renault terug op Monthléry met een compleet nieuwe recordwagen: de Nervasport, voorzien van een 4,8 liter acht-in-lijnmotor. Opnieuw heeft Renault als doel diverse wereldsnelheidsrecords te verbeteren. Renault gooit ditmaal een nieuw element in de strijd: een geoptimaliseerde stroomlijn van de auto.

In 48 uur tijd verbreekt Renault een volledige lijst met records. De ACF klokt een gemiddelde snelheid van 167,445 km/u nadat de auto twee etmalen achter elkaar gereden heeft. Op kortere afstanden meet de ACF zelfs snelheden boven de 171 km/u. Renault wisselt iedere twee uur van coureurs en heeft met de kennis van eerdere recordpogingen de pitstops geoptimaliseerd. Het bijvullen van water, olie en brandstof duurt inclusief bandenwissel 34 tot 36 seconden.

De afdeling ‘Histoire & Collection’ van Renault heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om van de legendarische Nervasport een replica te bouwen met een onderstel van een standaard Nervasport met bijbehorende motor, versnellingsbak en wielophanging. Aan de hand van een dertigtal foto’s werkte Renault Design de Nervasport digitaal uit en werd een carrosserie gerealiseerd.

Van het circuit naar de straat – De recente sportieve historie van Renault
Ook in het heden spelen autosport en de daarvan afgeleide Renault Sport modellen een belangrijke rol voor Renault. Tijdens het Concours d’Elégance toont Renault daarom ook andere belangrijke sportieve auto’s, zoals Gordini-versies van de Dauphine, R8, R12 en R17 en beide generaties Renault 5 uit het turbotijdperk. De Clio Williams, Clio V6 en Sport Spider, beschikbaar gesteld door enthousiaste leden van diverse Renault clubs en initiatieven in Nederland, ontbreken eveneens niet. Verder presenteert Renault op zijn Display onder andere een R.S.01 circuitracer en de nieuwe sportieve Mégane Estate GT, die officieel in september bij de Nederlandse dealers arriveert.

Afbeeldingen (v.l.n.r.): Renault Type AK (1906), Renault 40 CV (1926), Renault Nervasport (1934).

Tags Autoshow

over Renault Group