Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Laurens van den Acker overhandigt prijs

Daan van Tulder wint Renault Design Award met ‘bloem van licht’

Persbericht

Daan van Tulder heeft de eerste Renault Design Award gewonnen. De jonge ontwerper overtuigde met zijn lamp ‘Set Light 01’ de jury en versloeg daarmee vijf medekandidaten. De opdracht was om een lifestyleproduct te ontwerpen volgens de designstrategie van Renault. De uitreiking van de Renault Design Award vond plaats in het Technocentre van Renault Design. Daan van Tulder ontving de felbegeerde prijs uit handen van Laurens van den Acker, Directeur Corporate Design van Renault.

Renault Nederland selecteerde begin oktober zes talentvolle designers om deel te nemen aan de Renault Design Award. Zij kregen ieder een levensfase uit de ‘Renault Margriet’ toegewezen om op basis daarvan een lifestyleproduct te ontwerpen.
De Margriet – de bloem waarop de designstrategie van Renault is gebaseerd – bestaat uit de zes levensfasen van de mens, beginnend met ‘love’ en eindigend in ‘wisdom’.

Daan van Tulder ontwierp zijn lamp, de ‘Set Light 01’, op basis van de levensfase ‘wisdom’. Het twee maanden durende ontwerpproces was te volgen via het interactieve designplatform ‘Design for Life’, waar bezoekers konden stemmen op hun favoriete designer. De stemmen van het publiek tellen voor 20 procent mee. Het oordeel van de vakjury gaf uiteindelijk de doorslag.

Het winnende design werd door de jury beoordeeld als ‘een kwalitatief, creatief en origineel design’. Laurens van den Acker noemt het ontwerp een ‘bloem van licht’. “Daan heeft een prachtige lamp ontworpen, een mooi object. Eenvoudig, maar niet simpel. Eindeloze vormen zijn mogelijk door de gebogen aluminium elementen op andere manieren te combineren. Als ‘wisdom’ het zoeken is naar eenheid in diversiteit, dan is deze lamp daar een sterk voorbeeld van”, aldus Van den Acker.
Kijk voor meer informatie op www.renaultdesign.nl en lees nog andere quotes van de jury over de winnaar en ontdek het design van Daan.

Behalve door juryvoorzitter Laurens van den Acker werden de designproducten ook beoordeeld door Roger Jacobs, Marketing-, Communicatie- en Designprofessional bij OBJEKT International, Wim Oude Weernink, automotive- en designjournalist, en Ger Bruens, hoofddocent Industrial Design aan de TU in Delft.

De ‘Set Light 01’ van Daan van Tulder is geïnspireerd op het Renault-logo, dat in een aantal stappen is vereenvoudigd tot een driehoek. Door de driehoeken met de hoeken aan elkaar te verbinden, ontstaat een lamp met een verrassend lichtbeeld.
Daan is industrieel ontwerper en zelfstandig ondernemer. Hij is met zijn bedrijf Ultra Studio gevestigd op de Amsterdamse NDSM-werf. Volgens Daan biedt zijn vermogen om creativiteit, empathie en rationaliteit met elkaar te combineren hem de mogelijkheid om diverse typen producten te ontwerpen. Daan van Tulder sleepte eerder al diverse nationale en internationale designprijzen in de wacht.

Tags Award Design

over Renault Group