Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Dacia neemt deel aan Dakar Rally vanaf 2025

Dacia   Persbericht

Dacia maakt bekend dat het vanaf 2025 met een fabrieksteam deelneemt aan het World Rally-Raid Championship, met als hoogtepunt de wereldberoemde Dakar Rally: de ultieme test in uithoudingsvermogen en robuustheid. Dakar, een buitengewoon menselijk avontuur, brengt al meer dan vier decennia jaarlijks meer dan zestig nationaliteiten en 500 avonturiers samen voor deze unieke competitie.

De Dakar Rally illustreert op perfecte wijze de balans tussen het ‘rationele’ en het ‘emotionele’ die de kern vormt van het DNA van Dacia.

“Dacia en Dakar passen perfect bij elkaar! Dit is niet alleen een test voor de ware robuustheid van Dacia, maar ook een bewijs van onze inzet ten aanzien van koolstofarme mobiliteit. We zijn erg enthousiast over de deelname aan Dakar met synthetische brandstoftechnologie. Dacia is met het beste team en de beste coureurs een serieuze kanshebber in de rally.”

– Denis le Vot, CEO van Dacia

Dacia vertrouwt op robuuste en ervaren technische basis

De rally-raid is een menselijke en sportieve belevenis en duidelijk in lijn met de merkterritoria van Dacia. Het is een robuust avontuur in de buitenlucht met een vierwielaangedreven prototype dat is ontwikkeld voor de meest extreme omstandigheden. Daarnaast is het een ‘eco-smart’-avontuur, aangezien de raceauto van Dacia op synthetische brandstof zal rijden. En het is een essentieel en cool avontuur met een ambitieus doel dat geen ruimte toelaat voor het overbodige.

De Dakar Rally wordt een testterrein en laboratorium voor ideeën voor Dacia. Het biedt de gelegenheid om nieuwe, slimme oplossingen ‘à la Dacia’ te testen en uit te proberen ten aanzien van outdoor functionaliteiten en energiekeuzes. Voordat de uitdaging van het seizoen 2025 start, worden de prototypes van Dacia in 2024 getest tijdens de Rallye du Maroc.

Dacia benadert dit spannende project door niet alleen te vertrouwen op de expertise van Renault Group, maar ook op die van de Britse motorsport- en engineeringgroep Prodrive. Hun ervaring in het ontwikkelen van prototypes voor rally-raid is wereldberoemd. Prodrive behoort al bijna veertig jaar tot de belangrijkste spelers in de mondiale autosport en heeft merken geholpen bij het winnen van talloze internationale kampioenschappen.

Prodrive is sinds 2020 betrokken bij de Dakar Rally en Rally-Raid en nam deel aan de laatste drie edities van Dakar met auto’s ontworpen en bestuurd door hun eigen teams. In 2022 en 2023 werd de tweede plaats in het algemeen klassement behaald met Sébastien Loeb.

Sébastien Loeb en Cristina Gutierrez Herrero aangesteld als coureurs

De Spaanse rallyrijdster Cristina Gutierrez Herrero (31) was in 2017 de eerste Spaanse vrouw die de Dakar Rally in de autocategorie wist te voltooien. Sinds haar Dakar-debuut in 2017 nam zij al zeven keer deel aan de rally en sinds 2012 is Cristina ook rallykampioene all-terrain (vrouwencategorie) in Spanje.

De Franse rallyrijder Sébastien Loeb (49) won het wereldkampioenschap rally maar liefst negen keer op rij in de jaren 2004 tot en met 2012. Hij is een van de succesvolste rallyrijders in de autosport en wordt beschouwd als de grootste aller tijden. Loeb neemt sinds 2016 deel aan de Dakar. Sinds 2021 gaat hij de strijd aan met de Bahrain Raid Xtreme Hunter, ontworpen en gerund door het team van Prodrive. Het succesvolle samenwerking tussen Loeb en Prodrive wordt nu voortgezet achter het stuur van een Dacia.

Dacia prototype rijdt op synthetische brandstof

Het prototype van Dacia zal rijden op een synthetische testbrandstof die wordt geleverd door Aramco, een wereldleider in de energie- en chemiesector. De synthetische brandstofoplossingen van Aramco worden geproduceerd door hernieuwbare waterstof te combineren met afgevangen CO2, wat resulteert in een koolstofarme drop-in brandstof die geschikt is voor hedendaagse verbrandingsmotoren. De Dakar Rally is voor Dacia de ideale proeftuin voor deze technologie.

over Dacia