Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault vernieuwt elektrisch bedrijfswagenaanbod met nieuwe Kangoo en Master E-Tech electric

KANGOO   MASTER   Renault

36 jaar na de lancering van een elektrisch prototype van de Renault Master en tien jaar na de verkoopstart van de elektrische Renault Kangoo Z.E. – waarvan ruim 70.000 stuks verkocht zijn – is Renault uitgegroeid tot een pionier in Europa met elektrisch aangedreven bedrijfswagens. Nu vernieuwt het merk zijn elektrische bedrijfswagenaanbod met de volledig nieuwe Kangoo E-Tech electric en nieuwe Master E-Tech electric. De nieuwe Renault Kangoo E-Tech electric is vanaf medio juli te bij de Renault dealer te bezichtigen. De nieuwe Renault Master E-Tech electric volgt begin augustus. Uitvoeringen en versieprijzen Renault Kangoo E-Tech electric zijn te vinden via deze link en die van de Renault Master E‑Tech electric via deze link.

ALLE STERKE EIGENSCHAPPEN VAN DE KANGOO, MAAR DAN MET ELEKTRISCHE AANDRIJVING

De volledig nieuwe Renault Kangoo E-Tech electric bouwt voort op de sterke punten en innovaties van de Kangoo met een verbrandingsmotor, die werd uitgeroepen tot ‘International Van of the Year 2022’. Door de batterij onder de vloer te monteren is de laadcapaciteit van de Kangoo E-Tech electric ongewijzigd. De L1-versie biedt een laadvolume tot 3,9 m3, een laadvermogen van 527 kg en een maximum trekgewicht van 1.500 kg. De langere L2-variant die in een later stadium op de markt komt, biedt 4,9 m3 laadvolume, 700 kg laadvermogen en 1.500 kg trekvermogen.

Andere typische kenmerken van de Renault Kangoo electric – zoals de ingenieuze en unieke ‘Open Sesame by Renault’ met de grootste zijopening op de markt (1,45 m), de innovatieve ‘Easy Inside Rack’, de voorbank met neerklapbare centrale rugleuning om een mobiel kantoor te creëren en circa zestig liter aan opbergvakken in de cabine, waaronder de ‘Renault Easy Life’ schuiflade – zijn ook bij de elektrisch aangedreven variant te vinden.

Renault ontving ruim tien jaar geleden ook al de belangrijkste Europese bedrijfswagenprijs. De Renault Kangoo Z.E. werd als eerste elektrische bedrijfswagen ooit uitgeroepen tot ‘International Van of the Year 2012’. Dankzij alle ervaring en feedback van klanten die Renault in het afgelopen decennium heeft meegenomen, heeft het merk zijn leidinggevende positie met elektrische bedrijfswagens verstevigd. De introductie van de nieuwe Kangoo E-Tech electric met de beste actieradius is exemplarisch voor de sterke positie van Renault in het elektrische bedrijfswagensegment.

De Kangoo E-Tech electric heeft een nieuwe lithium-ion batterij van 45 kWh, bestaande uit acht onafhankelijke en eenvoudig te herstellen modules. De actieradius van 300 km (WLTP) biedt extra gemoedsrust en is voor veel gebruikers voldoende om de hele dag op pad te gaan, tegen zeer gunstige gebruikskosten. De versies met een 22 kW-boordlader hebben een vloeistof gekoelde batterij en een elektrische weerstand om juiste werktemperaturen aan te houden en daarmee zowel de actieradius als de laadtijd te optimaliseren. De Kangoo E-Tech electric wordt tevens geleverd met 8 jaar/160.000 km fabrieksgarantie op de batterij, die kosteloos wordt vervangen als de capaciteit binnen de garantietermijn afneemt tot minder dan 70% van de nominale waarde (SoH).

De wielen van de Kangoo E-Tech electric worden aangedreven door een 90 kW sterke elektromotor. Het koppel van 245 Nm is direct vanaf stilstand beschikbaar, wat zorgt voor een moeiteloze rijervaring in alle omstandigheden. De Eco-modus, die het motorvermogen en de topsnelheid beperkt, helpt om de actieradius te vergroten en werkt het beste bij het rijden met een lichte lading. Daarnaast zijn er drie standen van het regeneratieve remsysteem waaruit de bestuurder kan kiezen:

 • Sailing (display icoon B1): beperkte regeneratie, geschikt voor rijden op de snelweg.
 • Drive (B2): standaard regeneratieve modus met een gedoseerde vertraging bij het loslaten van het stroompedaal, vergelijkbaar met het afremmen op de motor bij een brandstofmodel.
 • Brake (B3): maximale regeneratie, geschikt voor in stadsverkeer, files en op bergwegen.

Bij de nieuwe Kangoo E-Tech electric wordt het conventionele, hydraulische remsysteem ondersteund door het ARB-systeem (Adaptive Regenerative Brake System) dat de hoeveelheid teruggewonnen energie maximaliseert, ongeacht de geselecteerde modus.

Dankzij de verschillende combinaties van rij- en regeneratiestanden hebben bestuurders keuze uit zes verschillende rijstijlen om het comfort en de actieradius te optimaliseren, afhankelijk van het voertuiggebruik en de verkeersomstandigheden. Informatie over de geselecteerde rijmodus, het energiebeheer het van elektrische aandrijfsysteem en ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) wordt weergegeven op het optionele, volledig digitale 10” instrumentenpaneel.

Voor een optimale actieradius in elke jaargetijde maakt de airconditioning in de nieuwe Kangoo E-Tech electric gebruik van een warmtepomp. Deze maakt verwarming in de winter en koeling in de zomer mogelijk door te fungeren volgens het principe van omkeerbare airconditioning. De verwarming voedt het passagierscompartiment met de warmte die van buiten worden teruggewonnen, terwijl de airconditioning de koele lucht uit het passagierscompartiment haalt om deze buiten de auto af te voeren.

De warmtepomp presteert optimaal bij temperaturen tussen -15 en +15 graden Celsius en helpt tot wel 85 km actieradius te besparen. Verder is de Kangoo E-Tech electric optioneel leverbaar met verwarmbare voorstoelen, voorruit1 en stuurwiel1. Deze functies zorgen voor extra thermisch comfort, terwijl ze een minimale impact hebben op de actieradius.

Renault levert de Kangoo E-Tech electric met keuze uit drie boordladers:

 • 3-fasen 11 kW boordlader, geschikt voor uiteenlopende laadpunten.
 • 3-fasen 22 kW boordlader, geschikt voor extra snel laden bij openbare laadpunten.
 • 3-fasen 22 kW boordlader in combinatie met 80 kW DC-snellader waarmee 170 km in 30 minuten kan worden bijgeladen (optie).

Via een 11 kW-laadpunt is de batterij van de Kangoo E-Tech electric in 2 uur en 40 minuten van 15-80% op te laden. Via een 7,4 kW-laadpunt duurt dat iets minder dan 6 uur.

Dankzij de MyRenault-app en het Renault Easy Link-multimediasysteem biedt de Kangoo E-Tech electric een reeks handige connectiviteitsdiensten:

 • Gepland laden met monitoring van laadstatus op afstand.
 • Verwarming/koelen van passagierscompartiment voorafgaande aan vertrek.
 • Oplaadpunten onderweg lokaliseren.
 • Bereikbaarheid van bestemmingen berekenen met resterende batterijlading.

MAUBEUGE, HET ELEKTRISCH CENTRUM VAN RENAULT

De nieuwe Renault Kangoo E-Tech electric wordt geproduceerd in de fabriek in Maubeuge in Frankrijk. Daar worden ook de bedrijfswagens van Renault partners Mercedes-Benz en Nissan gebouwd.

Samen met de productielocaties in Douai en Ruitz vormt de fabriek in Maubeuge het hart van ElectriCity, het gloednieuwe, grootste en meest concurrerende EV-productiecentrum van Europa waar Renault 400.000 elektrische voertuigen per jaar wil produceren tegen 2025. Renault investeerde 450 miljoen euro in de fabriek en opende een nieuwe werkplaats voor de assemblage van batterijen. De elektromotoren en laadsystemen voor de Kangoo E-Tech electric worden geproduceerd in de fabriek in Cleon in Normandië.

DE RUIMTE EN EFFICIËNTIE VAN EEN MASTER MET ELEKTRISCHE AANDRIJVING, NU MET EEN GROTERE ACTIERADIUS

De nieuwe Renault Master E-Tech electric is nu uitgerust met een 52 kWh-batterij. Daarmee biedt de grote elektrische bedrijfswagen van Renault een grotere actieradius van 200 km (WLTP).

Net als bij de nieuwe Kangoo E-Tech electric wordt het conventionele, hydraulische remsysteem ondersteund door het ARB-systeem (Adaptive Regenerative Brake System) dat de hoeveelheid teruggewonnen energie maximaliseert, ongeacht de geselecteerde modus. Om de actieradius en het comfort verder te optimaliseren, is de Master E-Tech electric ook voorzien van een Eco-modus – die het motorvermogen en de topsnelheid beperkt – en banden met een lage rolweerstand.

De Renault Master E-Tech electric biedt twee laadoplossingen:

 • 1-fase 7,4 kW AC-boordlader, geschikt voor uiteenlopende laadpunten.
 • 22 kW DC-lader voor snelladen waarmee in 45 minuten waarmee 50 km in 45 minuten kan worden bijgeladen.

Via een 7,4 kW-laadpunt is de batterij van de Master E-Tech electric in circa 5 uur tot 80% op te laden. De elektromotor met een vermogen van 57 kW (76 pk) is bijzonder efficiënt en bij uitstek geschikt voor rijden in stedelijk en buitenstedelijk gebied.

Renault levert de Master E-Tech electric met keuze uit dertien varianten, in plaats van elf zoals voorheen. Zo is de 52 kWh-bedrijfswagen beschikbaar in drie lengte en drie hoogtevarianten en met laadvermogens van 3.100, 3.500 en later ook 3.800 kg.

De vier Gesloten Bestelversies bieden een laadvolume van 8 tot 15 m3. Daarmee biedt de elektrisch aangedreven versie van de Renault Master dezelfde laadruimte als de versies met een verbrandingsmotor, met een van de grootste laadvolumes in zijn klasse. De twee chassis-cabineversies zijn verkrijgbaar in de lengtevarianten L2 of L3 en vormen de ideale basis voor conversies zoals laadbakken, kippers en Citybox.

Andere innovatieve kenmerken in de cabine van de Renault Master E-Tech electric zijn:

 • Het uitschuifbare ‘Easy Life’-tafeltje boven het dashboardkastje inclusief bekerhouder, handig voor de tijdens de lunch of andere werkzaamheden vanaf de passagiersstoel
 • De gemakkelijk toegankelijke ‘Easy Life’-schuiflade met een inhoud 10,5 liter
 • Inductielader voor smartphones
 • Een tablet dockingstation midden op het dashboard
 • R-link Evolution infotainmentsysteem

De Master E-Tech electric is ook leverbaar met de nieuwste technologie op het gebied van ADAS:

 • Park Assist voor1
 • Park Assist achter1
 • Achteruitrijcamera
 • Rear View Assist, waarbij een beeldscherm in plaats van een binnenspiegel continu de beelden toont van de naar achteren gerichte camera, voor optimaal zicht achter het voertuig ongeacht het type bedrijfswagen of de lading achterin
 • Zijwindassistent (standaard) die wordt geactiveerd boven de 70 km/u en tot 50% van de zijdelingse afwijking van het voertuig corrigeert
 • Automatische verlichting en ruitenwissers (standaard)
 • Actief noodremsysteem (AEBS)
 • Lane Departure Warning1

GEBOUWD IN BATILLY, FRANKRIJK

De Renault Master wordt al sinds 1980 geproduceerd in de Sovab-fabriek in Batilly. De fabriek telt bijna 2.700 werknemers en is goed voor bijna 5.000 indirecte banen in de lokale economie. Van alle toeleveranciers is 84% gevestigd in Frankrijk. De Renault Master, die sinds 2009 ook in Curitiba in Brazilië wordt gebouwd, is marktleider in Frankrijk, Polen, Slovenië, Kroatië, Brazilië en Marokko.

De elektromotoren en laadsystemen voor de Renault Master E-Tech electric 52 kWh worden geproduceerd in de fabriek in Cleon in Normandië. De batterij wordt geassembleerd in de fabriek in Flins, terwijl de elektrificatie van het voertuig wordt uitgevoerd op de locatie in Gretz-Armainvilliers.

MOBILIZE: DE SERVICE DIE IEDERE BEHOEFTE VERVULT

Mobilize, een merk van Renault Group, biedt flexibele oplossingen rond mobiliteit, energie en data om te voldoen aan de evoluerende verwachtingen van consumenten, bedrijven, steden en regio’s.

Mobilize is actief op de markt van ‘last mile delivery’ door uiteenlopende diensten aan te bieden die ook rekening houden met lokale overheidsbepalingen. Deze diensten worden eerst worden aangeboden voor de Kangoo E-Tech electric en Master E-Tech electric, met de nadruk op laadoplossingen en datagestuurde optimalisatie van wagenparkbeheer.

 • Financiële diensten: Mobilize Financial Services biedt financierings-, verzekerings- en betalingsoplossingen die zijn afgestemd op het gebruik van de klant.
 • Energie: Mobilize biedt een uitgebreide reeks laaddiensten voor klanten (mobiliteitsaanbieders, wagenparkbeheerders, particulieren) voor thuis, op het werk en op de openbare weg. Deze diensten omvatten Mobilize Smart Charge, de Mobilize Charge Pass (die toegang geeft tot 260.000 laadpunten, waaronder 1.600 Ionity snellaadstations), het Battery Certificate, en de installatie van Mobilize Power Solutions laadstations.
 • Wagenparken: Mobilize Fleet Data biedt eenvoudige, real-time toegang tot voertuiggegevens, zoals onderhoudsstatus, GPS-locatie en informatie over het rijgedrag. Mobilize Fleet Connect helpt bij het eenvoudig en slim beheren van wagenparkgegevens door een volledig monitoringsysteem te bieden dat de geüploade informatie analyseert. Hiermee worden wagenparkbeheerders geholpen om wagenparkkosten te plannen, contracten te beheren en zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot te verminderen.

1 Beschikbaar in een later stadium.

over Renault