Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Elektrische Dacia Spring gewild bij particulieren

Dacia   Persbericht   Spring

Dacia onthulde de Spring in het voorjaar van 2021 en nu al heeft het model meer dan 108.000 klanten voor zich gewonnen. De populariteit van de auto wordt steeds groter. In 2022 zijn 48.900 Dacia’s Spring verkocht (75% meer dan in 2021). Extra bijzonder is dat het daarbij vooral om particuliere verkopen gaat: drie op de vier klanten koopt de Spring particulier. Bovendien staat de Spring in Europa op de derde plaats in de ranglijst van bestverkochte elektrische auto’s aan particulieren.

“Binnen twee jaar tijd is de Dacia Spring een van de bestverkochte elektrische auto’s van Europa geworden. Met de Spring ELECTRIC 65, die begin dit jaar is onthuld op de Autosalon van Brussel, is de Spring er nu ook met een krachtigere motor.”
– Xavier Martinet, SVP Marketing, Sales & Operations bij Dacia

Laag gewicht is ideaal

De Dacia Spring is als ELECTRIC 45 (912 kg leeggewicht) én als ELECTRIC 65 (935 kg leeggewicht) de enige elektrische auto in de Europese top 20 die minder dan 1.000 kg weegt. Dankzij de lichtgewicht batterij (188 kg) zijn minder grondstoffen nodig voor het produceren van deze compacte auto. Door het lagere gewicht heeft de elektromotor ook minder energie nodig om de auto aan te drijven dan een elektromotor in een grotere, zwaardere elektrische auto. Het is dus een gedurfde, maar weloverwogen en fundamentele keuze van Dacia, waarmee het merk de vicieuze cirkel van het oplopende gewicht van elektrische auto’s doorbreekt.

Een gloednieuwe elektromotor

Met de introductie van de nieuwe Extreme-uitvoering is de Dacia Spring voor het eerst ook leverbaar met de nieuwe ELECTRIC 65-motor (65 pk/48 kW). Deze nieuwe motorvariant is alleen leverbaar in de Spring Extreme en is gekoppeld aan een unieke transmissie, die het koppel aan de wielen verhoogt. Daardoor accelereert de ELECTRIC 65 sneller en is de terugwinning van energie verder verbeterd. De nieuwe Spring Extreme ELECTRIC 65 heeft een gemiddelde WLTP-actieradius van 220 km en zelfs 305 km volgens de WLTP City-cyclus.

Een elektrische auto afgestemd op het dagelijkse gebruik

Informatie over de tot nu toe verkochte exemplaren toont aan dat de Spring wordt gebruikt zoals een lichte, compacte auto is bedoeld:

  • Dagelijks legt een Spring gemiddeld 31 kilometer af, 68% van de klanten rijdt minder dan 30 kilometer. Een volledig opgeladen batterij biedt dus genoeg stroom voor een hele week, al laden klanten de auto in de praktijk meestal vaker op.
  • Klanten maken gemiddeld 5,4 ritten per dag. De Spring wordt vooral als tweede auto in een huishouden gekocht, maar in 90% van deze huishoudens wordt de Spring uiteindelijk gebruikt als het belangrijkste doordeweekse vervoermiddel.
  • Klanten rijden met de Spring gemiddeld 26 km/u, wat laat zien dat hij optimaal geschikt is voor gebruik in de stad.

Voor liefst 93% van de eigenaren is de Dacia Spring de eerste elektrische auto die zij hebben gekocht. Daarmee draagt de Spring onmiskenbaar bij aan elektrische mobiliteit.

Vijf sterren Green NCAP en 2022 Green NCAP Best Car

Green NCAP heeft de Dacia Spring in augustus 2022 onderscheiden met de maximale score van vijf sterren. De organisatie beoordeelt de energie-efficiëntie van de auto en de impact die de auto heeft op de luchtkwaliteit en het klimaat. Als energie-efficiënte auto met een geringe impact op het milieu scoorde de Spring uitstekend in alle categorieën.

Op 2 februari 2023 maakte Green NCAP de winnaar bekend van de 2022 Green NCAP Best Car-award. De Dacia Spring ging er met de winst vandoor en daarmee heeft de lichtgewicht de ‘zwaargewichten’ van de markt afgetroefd.

De vijfsterrenbeoordeling van Green NCAP is niet alleen symbolisch. Het is een erkenning van de inzet van Dacia om zo veel mogelijk mensen een auto te bieden die niet alleen veel waar voor hun geld biedt, maar ook heel milieuvriendelijk is.

over Dacia