Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Groupe Renault en energieleverancier EEM vormen Porto Santo om tot eerste ‘smart island’

Personenauto's

SCHIPHOL-RIJK – Groupe Renault en energieleverancier EEM kondigen een samenwerking aan voor de realisatie van een slim elektrisch ecosysteem op het Portugese eiland Porto Santo. Groupe Renault levert respectievelijk veertien en zes exemplaren van de volledig elektrische Renault ZOE en Renault Kangoo Z.E. Behalve dat die slim worden opgeladen met zonne- en windenergie als het aanbod groter is dan de vraag, leveren ze ook energie terug aan het elektriciteitsnet tijdens piekuren (V2G). Zodoende fungeren de elektrische auto’s ook als energiebuffer voor groene stroom.

De lokale regering heeft onder de noemer ‘Sustainable Porto Santo – Smart Fossil Free Island’ een duurzaamheidsprogramma uitgerold om het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terug te dringen. EEM, verantwoordelijk voor de energie en de veertig ‘slimme’ oplaadpunten op het eiland, heeft Groupe Renault gekozen als mobiliteitspartner voor dit achttien maanden durende project.

Voor de opslag van hernieuwbare zonne- en windenergie die lokaal wordt opgewekt, zet Groupe Renault ook batterijen in die afkomstig zijn uit gebruikte elektrische auto’s. Het is voor het eerst dat Groupe Renault zogenoemde second-life batterijen in een werkend ecosysteem in de praktijk toepast. De betrokkenheid bij het project op Porto Santo is opnieuw het bewijs dat Groupe Renault – marktleider in het Europese segment van elektrische auto’s – verder gaat dan zijn rol als autofabrikant en bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame ecosystemen.

over Renault Group