Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

HYVIA: een baanbrekend ecosysteem voor waterstofmobiliteit in Europa

Persbericht

 • Van 2 t/m 12 oktober 2023 brengt HYVIA honderd partijen samen die zich inzetten voor waterstofmobiliteit. Dit om de balans op te maken van het H2-ecosysteem dat al ruim twee jaar in ontwikkeling is: een gedurfd pad voor pioniers in een zich nog ontwikkelende waterstofsector.
 • HYVIA, opgericht door Renault Group en Plug in 2021, is een pionier in waterstofmobiliteit. Renault is toonaangevend in de automobielindustrie, terwijl Plug al meer dan twintig jaar een expert is in waterstofoplossingen.
 • Dankzij de gecombineerde expertise van Renault Group en Plug heeft HYVIA een uniek H2-ecosysteem gecreëerd. Dit omvat een waterstof-bedrijfswagen, klantoplossingen voor tanken, onderhoud, financiering, productie van brandstofcellen en koolstofarme waterstof via elektrolyse.
 • HYVIA vertrouwt op een team van 130 pioniers. Dit team maakt deel uit van het Important Project of Common European Interest (IPCEI) ‘H2Tech’. Ze hebben een commerciële, aftersales, technische en industriële dynamiek opgezet in samenwerking met partners in de H2-sector, waaronder Hydrogen Europe en France Hydrogen.
 • Toonaangevende klanten die met HYVIA de weg van H2-mobiliteit zijn ingeslagen:
  • In Frankrijk: Orange, Engie, Equans, Chronopost en Alpine.
  • In Nederland: GP Groot, Warmtebouw en Pot Verhuizingen.
  • In Duitsland: Airbus, Hamburger Hafen und Logistik AG, Packeta, Maximator Hydrogen GmbH.
 • HYVIA kondigt een nieuw partnerschap aan met Atawey – een toonaangevende speler op het gebied van waterstoftankstations om een nieuw aanbod te creëren in de vorm van HYWELL™ – en versterkt zijn partnerschap met HYSETCO.
 • Om de H2-mobiliteitsdiensten van HYVIA te ondersteunen, staan de Nederlandse dealervestigingen Stam Amersfoort, Terwolde Groningen, Bochane Arnhem en Van Mossel Rotterdam al klaar voor de aftersales van waterstofvoertuigen.
 • HYVIA vertrouwt ook op industriële partners zoals FORVIA, Bosch, Garrett Motion, AVL en Plastic Omnium om technologische uitdagingen aan te gaan.

“Renault is sinds 2009 een pionier op het gebied van elektrische mobiliteit en HYVIA is sinds 2021 een pionier op het gebied van waterstofmobiliteit. Het pad van een pionier is spannend, vol uitdagingen, successen en het onbekende. Waterstof is een essentiële energievector voor toekomstige mobiliteit. De H2-sector bruist, maar is nog steeds in opkomst en nog altijd verscheurd door de dynamiek van de kip en het ei. Het team van HYVIA gaat al meer dan twee jaar elke dag grote uitdagingen aan. Het is een menselijk, technologisch en industrieel avontuur om in samenwerking met Renault Group, Plug en onze partners de H2-mobiliteit van morgen uit te vinden.”

David Holderbach, CEO HYVIA

“HYVIA gaat vooruit. Onze prestaties zijn concreet. Onze waterstof-bedrijfswagen, de Renault Master Van H2-TECH die ontwikkeld is door HYVIA, rijdt nu op de Europese wegen. Het vakblad Kilomètres Entreprise, de referentie op het gebied van autovloten in Frankrijk, verkoos de Master Van H2-TECH tot ‘Heavy Commercial Vehicle of the Year 2023’. Deze prijs is een waardering voor de innovatie, het complete ecosysteem en de baanbrekende benadering van waterstofmobiliteit van HYVIA. Ons H2-mobiliteitsaanbod omvat oplossingen voor tanken, onderhoud en financiering. Onze assemblage- en testlijn voor brandstofcellen is operationeel en we hebben een elektrolyser geïnstalleerd om koolstofarme waterstof te produceren. Dit is slechts het begin van een ambitieus avontuur.”

Mehdi Ferhan, COO HYVIA

“HYVIA bedenkt een nieuw aanbod ten aanzien van waterstofmobiliteit: een baanbrekende maar deskundige en zorgeloze vorm van mobiliteit die waarde toevoegt aan onze professionele klanten die zich bezighouden met de energietransitie. We bieden niet alleen een waterstof-bedrijfswagen aan, maar ook een reeks op maat gesneden H2-oplossingen, zoals tank- en financieringsoplossingen voor klanten die de Master Van H2-TECH intensief gebruiken. Ons aanbod is al een realiteit in de meest volwassen H2-landen: Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje. Andere landen volgen met de toekomstige ontwikkeling van de waterstofsector en onze commerciële dynamiek.”

Julien Etienne, CCO HYVIA

EN 2023 Press Kit HYVIA Ecosystem VO

over Renault Group