Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

MANIFESTO: het ‘living lab’ van Dacia

Dacia

Met MANIFESTO bevestigt Dacia zijn unieke visie op een stoere, robuuste, betaalbare en milieuvriendelijke auto. Deze concept car is een 'living lab' boordevol ideeën die in verbinding staan met de natuur, het milieu respecteren en tal van innovaties voorstellen. In sommige gevallen zullen die ook hun weg vinden naar toekomstige Dacia modellen.

MANIFESTO is geen concept voor een toekomstig model, maar belichaamt de ambitie van het merk om zijn klanten te begeleiden in hun groeiende enthousiasme voor buitenactiviteiten en om voort te bouwen op de waarden en kwaliteiten die ten grondslag liggen aan het succes van het Dacia gamma. Met deze concept car gaat Dacia nog een stap verder door een auto aan te bieden die kan worden gebruikt voor meer specifiekere taken, zoals de bescherming van de natuur en ondersteuning bij outdooractiviteiten.

FUNCTIONEEL MAAR STOER

MANIFESTO herdefinieert de essentie om een steeds eenvoudigere en authentiekere ervaring te bieden. Er is geen filter tussen de passagiers en hun omgeving: geen deuren, geen ramen, geen voorruit. Je wordt volledig ondergedompeld in de natuur. En wat is er beter dan de achterklep te vervangen door een werkblad met tal van functies om buitenactiviteiten te ondersteunen?

De inzittenden staan dicht bij de natuur terwijl ze toch connected blijven met hun smartphone: De eenvoudige, effectieve en efficiënte ‘Bring your Own Device’-benadering van Dacia maakt het mogelijk om smartphones volledig te integreren in het dashboard en de boordcomputer. Dat systeem wordt al op verschillende modellen van het merk aangeboden en zal in de toekomst nog evolueren.

MANIFESTO onthult nog een andere innovatie die eveneens op toekomstige modellen zal worden toegepast: YouClip, een systeem waarmee je heel eenvoudig handige en moduleerbare accessoires kunt bevestigen.

Tot slot, omdat stoer bij Dacia altijd hand in hand gaat met functioneel: de enkele koplamp. Immers, waarom twee stuks als één volstaat voor voldoende verlichting. De koplamp is uitneembaar en kan worden omgevormd tot een krachtige zaklamp!

ROBUUSTE OUTDOORPARTNER

’Dacia modellen staan vandaag de dag bekend om hun robuustheid en betrouwbaarheid. Duster, Jogger en Sandero Stepway werpen zich bovendien op als de ideale partners voor de outdooractiviteiten van onze klanten. MANIFESTO verlegt deze grenzen nog verder en transformeert de auto tot een tussenpersoon die mens en natuur verbindt.

MANIFESTO heeft alle karaktertrekken van een offroader, zoals vierwielaandrijving, een meer dan royale bodemvrijheid in combinatie met grote wielen, en een carrosserie die is gebouwd om de moeilijkste terreinen te trotseren.

MANIFESTO is ook volledig waterproof: het interieur kan eenvoudig met water worden gereinigd.

De afneembare stoelbekleding kan in een paar seconden worden omgevormd tot een slaapzak.

MANIFESTO kan alle soorten bagage vervoeren dankzij de modulaire dakrails (een domein waar Dacia zich al heeft bewezen met de innovatieve dakdragers van Sandero Stepway, Jogger en binnenkort ook Duster).

Een specifieke, uitneembare batterij levert elektriciteit via een gewoon stopcontact, waardoor MANIFESTO als een energiebron fungeert om -wanneer nodig- outdoor activiteiten te ondersteunen.

DUURZAAM

Met MANIFESTO biedt het merk zijn visie op een auto die zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt. Hij is compact en licht en beperkt zo zijn energieverbruik. Dat streven naar efficiëntie past Dacia al lang toe in zijn gamma, naar het voorbeeld van Jogger, die 300 kilo lichter is dan zijn concurrenten.

De carrosserie van de MANIFESTO bestaat grotendeels uit gerecycleerd kunststof, afkomstig van de verwerking van gebruikte polymeren en met een gespikkeld patroon, Starkle® genaamd.
Ook werd het interieur ingericht met natuurlijke elementen, zoals kurk op het dashboard. Net zoals bij de jongste ’Dacia modellen is het decoratieve chroom verdwenen.

Banden zonder lucht zijn eveneens een innovatief onderdeel van de auto omdat ze zowel ecologisch als economisch zijn. Ze komen de duurzaamheid ten goede: doordat ze niet lek kunnen gaan, gaan ze net zo lang mee als de auto.

“Bij Dacia houden we van concrete zaken. Terwijl we nieuwe ideeën ontwikkelden en onderzochten, groeide de behoefte om verder te gaan dan 3D-simulaties en om onze ideeën in het echt te zien.
MANIFESTO is niet alleen een designobject maar belichaamt ook – en vooral – onze visie. Hij verenigt tal van innovaties die soms extreem zijn in hun uitvoering maar altijd betaalbaar zijn voor de klant. Sommige daarvan zullen zeker hun weg vinden naar toekomstige Dacia modellen.”
David Durand, Directeur Design van Dacia

“We willen een productgamma opbouwen dat onze merkbelofte versterkt door ons te concentreren op de essentie en onze voertuigen aan te passen aan outdoor toepassingen. Naast onze modellen ontwikkelen we ook innovaties die ons zullen helpen om nog beter in te spelen op de behoeften en toepassingen van onze klanten. Concept MANIFESTO fungeert als een laboratorium om nieuwe ideeën te verkennen en te testen. De versie die je vandaag ziet, zal blijven evolueren op het ritme van onze nieuwe ontdekkingen! Blijf dus op de hoogte van onze toekomstige modellen, die nog slimmer, nog meer outdoor gericht en nog meer Dacia zullen worden.” Lionel Jaillet, Directeur Productprestaties van Dacia

over Dacia