Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Onthulling Renault Grand Scénic: stijlvol ruimtewonder

SCHIPHOL-RIJK – Renault onthult na de volledig nieuwe, vierde generatie van de Scénic – die het in maart jl. in Genève onthulde – nu ook de Grand Scénic met naar keuze vijf of zeven zitplaatsen. Net als de Scénic is de Grand Scénic stijlvol geproportioneerd en standaard voorzien van 20” wielen, diverse veiligheidsvoorzieningen én hypermoderne motoren, waaronder de dCi 110 Hybrid Assist. Een tweekleurige carrosserie behoort tot de optionele of standaard uitrusting.

Diverse opbergmogelijkheden
De Renault Grand Scénic is 24 centimeter langer dan de Scénic, waardoor de ruimte, het comfort en de praktische bruikbaarheid nog beter tot uiting komen. De Grand Scénic is toonaangevend op het gebied van bagageruimte en opbergmogelijkheden. Bijzondere kenmerken zijn de verschuifbare middenconsole met een opbergcapaciteit van 13 liter, de gekoelde en verlichte lade in het dashboard (Easy Life drawer) met 11,5 liter inhoud en opbergcompartimenten onder de vloer van de passagiersruimte.

Ongeëvenaard: standaard 20” wielen voor alle varianten
Het opvallendste aspect van de nieuwe Scénic is de montage van 20” wielen op alle versies. De smallere banden met een breedte van 195 mm hebben een  wanghoogte van 107 mm – gelijk aan die van de 17” banden van vorige Scénic – en bieden een rijcomfort dat tot de beste op de markt behoort.

Al bij het begin van het designproces stond de keuze voor 20” wielen vast. Ze zijn te personaliseren met een breed gamma ‘add-ons’ – accessoires waarmee de aerodynamica wordt verbeterd en gewicht bespaard – en dus het brandstofverbruik beperkt. De unieke wiel-/bandenmaat (195/55 R20) en de montage van speciale banden zorgen voor de laagste rolweerstand in de klasse van de Grand Scénic.

Nieuwe Hybrid Assist-aandrijflijn
Het motorengamma is identiek aan dat van de Scénic en bestaat uit de benzineversies Energy TCe 115 en TCe 130 en de dieselversies Energy dCi 130 en dCi 160. Tevens is de Scénic leverbaar met de nieuw ontwikkelde en bijzonder efficiënte Energy dCi 110 Hybrid Assist-aandrijflijn waarin een elektromotor de dieselmotor ondersteunt. De Energy TCe 115, de TCe 130 en dCi 110 Hybrid Assist hebben altijd een handgeschakelde zesversnellingsbak. De dCi 160 is standaard gekoppeld aan de EDC zestrapsautomaat met dubbele koppeling. De dCi 110 EDC is voorzien van een zeventraps EDC-transmissie.

Grote bagageruimte
De nieuwe Grand Scénic heeft een bagageruimte van maar liefst 765 liter – een van de grootste in deze klasse. De Scénic heeft een bagageruimte van 572 liter. Dat betekent een toename van 201 resp. 135 liter ten opzichte van de modellen van de huidige generatie.

Dankzij het One Touch Folding-systeem is met een simpel tikje op de R-LINK 2-display of met een eenvoudige handeling in de bagageruimte de achterbank neer te klappen. Daarmee ontstaat een volledig vlakke laadruimte. De comfortabele voorstoelen zijn geïnspireerd op die in de Renault Espace. De passagiersstoel voorin is neerklapbaar, zodat dat voorwerpen tot een lengte van maar liefst 2,85 meter eenvoudig zijn te vervoeren. De tweede zitrij is standaard gedeeld in de verhouding 60:40. De Grand Scénic is bovendien leverbaar met Easy Life-opklaptafels, zodat lange ritten nog comfortabeler worden.

Opvallende lichtsignatuur
De nieuwe Renault Grand Scénic heeft een onderscheidende uitstraling. Dat komt niet alleen door de grote bodemvrijheid, de korte overhang achter, de lange wielbasis, de lage daklijn en de grote spoorbreedte. Ook de opvallende lichtsignatuur met C-vormige koplampen levert hieraan een belangrijke bijdrage. In de luxere uitvoeringen zijn de koplampen voorzien van LED Pure Vision-techniek voor extra helder zicht.

Contrasterende kleuren voor het dak
Extra onderscheidend zijn de leverbare contrasterende kleuren voor het dak: Noir Etoilé en Gris Cassiopée. De kleur waarin de Grand Scénic wordt geïntroduceerd, Brun Vison, is exclusief voor de Grand Scénic. Net als de Scénic is de Grand Scénic voor het eerst voorzien van een uit drie delen bestaande voorruit die – net als die in de nieuwe Espace – een panoramisch uitzicht biedt en het ruimtegevoel in het interieur benadrukt.

Talloze veiligheidssystemen
Wat veiligheid betreft is de nieuwe Renault Grand Scénic toonaangevend. De familie-MPV is de enige auto in zijn segment die standaard is uitgerust met Active Emergency Braking System (AEBS) met Pedestrian Detection. Net als de Scénic is de Grand Scénic ook leverbaar met Lane Keep Assist (LKA, rijstrookassistentie) en Fatigue detection warning (vermoeidheidsherkenning).

R-LINK 2 multimedia- en navigatiesysteem
Renault bouwt de nieuwe Grand Scénic op het modulaire CMF C-/D-platform (Common Module Family). Daardoor is de MPV voorzien van dezelfde (unieke) technische innovaties als de nieuwe Mégane, Talisman, Espace en nieuwe Scénic. De luxere uitvoeringen zijn uitgerust met het omvangrijke R-LINK 2 multimedia- en navigatiesysteem met 8,7” (22 cm) touchscreen. De talloze functies laten zich op intuïtieve wijze als een tablet bedienen via een beeldscherm in ‘portrait’ formaat. Mobiele apparaten integreren naadloos met R-LINK 2 en zowel voor- als achterin zijn USB-poorten en 12-voltaansluitingen te vinden. Ook baanbrekend in deze klasse zijn de head-up kleurendisplay en de multi-Sense-techniek, waarmee de bestuurder de rijeigenschappen kan personaliseren.

De levering van de nieuwe Renault Scénic en Grand Scénic start in het najaar. Renault maakt de prijzen later dit jaar bekend.

De nieuwe Grand Scénic (mm) Vergelijking t.o.v. vorig model Grand Scénic(mm)
Hoogte 1.660 +15
Bodemvrijheid 160 +30
Lengte 4.634 +75
Breedte 1.865 +20
Wielbasis 2.804 +35
Spoorbreedte voor 1.594 +59
Spoorbreedte achter 1.583 +44
Overhang achter 899 -6
Overhang voor 931 +46
     
Bagageruimte (dm3 VDA) Grand SCENIC 5-personen 718 + 40

over Renault Group