Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault en Caterham gaan samen sportauto’s ontwerpen en produceren

Autosport

Carlos Ghosn, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Renault: “De samenwerking met Caterham is belangrijk voor de Renault Groep. We willen al heel lang een sportauto ontwerpen met Alpine-DNA en het lijkt erop dat deze ambitie nu weer een stapje dichter in de buurt van de verwezenlijking komt. Het biedt ook nieuw toekomstperspectief voor de Dieppe fabriek en mogelijkheden voor de ontwikkeling van de expertise die deze fabriek van oudsher heeft.”

Tan Sri Tony Fernandes, Voorzitter Caterham Group:

“Ik ben sinds de oprichting van AirAsia in 2001 niet meer zo enthousiast geweest over een nieuw initiatief. Ik wil Carlos Ghosn en Carlos Tavares en iedereen in onze nieuwe Renault-familie dan ook bedanken voor hun vertrouwen in de Caterham Group. Zoals veel mensen 11 jaar geleden bij het oprichten van onze luchtvaartmaatschappij twijfels hadden, zal dat nu zeker ook zo zijn. Deze mensen kunnen gerust zijn, we zullen ze niet teleurstellen. We kennen de markten waar we ons op gaan begeven. Vooral in Azië kan volgens hetzelfde businessmodel als dat van AirAsia heel veel worden bereikt waardoor we voor de consumenten spannende, betaalbare producten kunnen maken waarin onze belangstelling voor de F1 en techniek zijn verwerkt. We kunnen dromen helpen verwezenlijken.”

Carlos Tavares – Algemeen Directeur Renault:

“Om Alpine een nieuw leven te geven als merk, moesten we een partner zien te vinden waarmee we de economische rentabiliteit van zo’n avontuur kunnen garanderen. In dit project hebben we ook van meet af aan de Dieppe-fabriek centraal gesteld. Dankzij een samenwerking met de Caterham Group kunnen we nu een nieuwe fase ingaan, we kunnen nu een auto gaan ontwerpen die de essentie van Alpine uitdraagt, een auto die de passie voor sport opnieuw doet herleven. Dit kan in de komende drie of vier jaar worden gerealiseerd.”

Bernard Ollivier, CEO van Société des Automobiles Alpine Caterham:

“Ik ben trots op het vertrouwen dat beide partijen in me tonen. Bij de ontwikkeling van iedere auto is duidelijk en helder dat daarbij het DNA van zowel Alpine als Caterham Cars zal worden gerespecteerd. Met de passie en expertise van de werknemers die zich met dit project zullen bezig houden, weten we zeker dat dit gaat lukken”.

Ambitie: ontwikkeling gericht op de sportwagenmarkt

Na onderzoek naar de haalbaarheid van het gezamenlijk ontwikkelen van een sportauto door Renault Sport Technologies en Caterham Technology & Innovation (CTI – de engineering en technologie business van de Caterham Group), zullen Renault en Caterham hun krachten bundelen en modellen in grote en kleine series gaan maken om hun aandeel op de sportwagenmarkt te vergroten. Beide bedrijven willen in de komende drie tot vier jaar hun eigen auto op deze markt lanceren.

Een innovatieve en ‘elkaar aanvullende’ samenwerking

– Op een nieuwe gemeenschappelijke Engineering Afdeling zullen Renault en Caterham ieder hun expertise en talenten op het gebied van techniek inbrengen, onontbeerlijk bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De noodzakelijke technische en industriële investeringen zullen 50-50 worden verdeeld zodat ook daadwerkelijk sprake is van samenwerking.
– Société des Automobiles Alpine Caterham zal profiteren van de expertise van Renault, Renault Sport Technologies en CTI bij de ontwikkeling van de toekomstige producten.

Dezelfde waarden vanuit de passie voor de autosport

Alpine: Jean Rédélé, autocoureur, zakenman en autopionier, richtte in 1955 Alpine op. Alpine’s productie- en raceavontuur begon met de tweedeurs A106, die gebaseerd was op het platform en de motor van de Renault 4 CV. Het Alpine DNA is gebaseerd op wendbare, lichte en snelle auto’s met vloeiende lijnen: een formule die bijzonder goed werkt voor auto’s voor op circuit, maar ook voor op de weg. De eeuwig jonge A110 – die dit jaar zijn 50e verjaardag viert – is waarschijnlijk de meest iconische van Alpine’s wegauto’s. In bedrijf verkocht Alpine 30.000 sportauto’s voor op de weg. Het merk droeg ook tientallen jaren Renault’s sportkleuren. Een aantal overwinningen: Alpine was wereldkampioen Rally in 1973, winnaar van de Monte Carlo Rally in 1973 en 1974 en van de 24 uur van Le Mans in 1978. Op zijn sport-CV prijken talrijke prestigieuze zeges. Alpine is een sportlegende.

Lees het volledige persbericht in de bijlage.

over Renault Group