Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault Group ondertekent sociaal akkoord en richt Renault ElectriCity op: bundeling van krachten Noord-Franse fabrieken

Persbericht

Schiphol-Rijk, 10 juni, 2021 – In het kader van het strategisch plan Renaulution hebben Renault Group en de representatieve vakbondsorganisaties (CFDT, CFE-CGC, CFTC, CGT, FO en SUD) een akkoord ondertekend voor de toekomst van de Renault-vestigingen in de Noord-Franse regio Hauts-de-France, te weten Douai, Maubeuge en Ruitz. Renault Group bundelt de drie fabrieken onder de naam Renault ElectriCity: een juridische entiteit met bijna 5.000 werknemers die voor 100% in handen is van Renault SAS.

Renault Group heeft met de oprichting van Renault ElectriCity als doelstelling om de fabrieken in Douai, Maubeuge en Ruitz om te toveren tot het meest competitieve productiecentrum voor elektrische voertuigen in Europa. Tegen 2025 zou Renault ElectriCity een jaarlijkse productie van 400.000 voertuigen moeten bereiken. Met dit akkoord legt Renault Group zichzelf drie belangrijke doelstellingen op:

 • De implementatie mogelijk maken van een robuust en samenhangend industrieel project voor alle fabrieken.
 • Operationele uitmuntendheid bereiken op basis van een managementmodel, een sociaal model en de modernisering van de productievestigingen.
 • De aantrekkelijkheid van de Noord-Franse fabrieken vergroten met als doel een infrastructuur te bouwen met de belangrijkste onderdelen voor elektrische voertuigen.

700 banen tegen 2025 en toewijding aan economisch en sociaal netwerk

Om dit ambitieuze, industriële project te ondersteunen, voorziet Renault Group tussen 2022 en eind 2024 de komst van 700 nieuwe arbeidsplaatsen met een contract van onbepaalde duur. Hiervan zijn 350 nieuwe banen bedoeld voor de vestiging van Maubeuge en 350 arbeidsplaatsen worden verspreid over de vestigingen van Douai en Ruitz. De nieuwe arbeidsplaatsen worden gerealiseerd in het kader van lokale werkgelegenheidsprogramma’s, de Pool Tewerkstelling en in samenwerking met alle betrokken partijen in de regio.

De regio Hauts-de-France beschikt over de nodige pluspunten om het Europese centrum te worden op het vlak van knowhow en productie over de hele waardeketen van elektrische voertuigen. Aansluitend op de R&D-activiteiten zal Renault Group samenwerkingen aangaan met universiteiten. Enerzijds om opleidingsvoorzieningen te implementeren die aangepast zijn aan de evolutie van de automarkt en anderzijds om aan onderzoeken bij te dragen.

Renault Group zal ook in samenwerking met start-ups en gespecialiseerde bedrijven innovatieve acties op poten zetten. Daarmee wil het toekomstige evoluties in de autowereld begeleiden aan de hand van initiatieven die kunnen dienen als ‘incubator’.

Ten slotte vormt de nabijheid van de partners van Renault Group een essentiële succesfactor. Daarom zal Renault Group de voordelen aantonen van een vestiging in de buurt van zijn fabrieken, zowel voor de batterijenfabriek als voor andere partners die componenten voor elektrische voertuigen produceren.

“Ik ben er erg trots dat ik heb bijgedragen aan de oprichting van Renault ElectriCity, dat symbool staat voor de knowhow en technologische innovatie van Renault, en dat ik heb bijgedragen aan de economische en sociale uitstraling van Hauts-de-France in Europa. Dit akkoord, dat werd ondertekend met alle vakbondsorganisaties, toont aan dat het engagement van de medewerkers, een constructieve sociale dialoog en een sterke territoriale verankering essentieel zijn om een robuust en aantrekkelijk industrieel model te implementeren”, stelt Luciano Biondo, directeur van Renault ElectriCity.

Renault ElectriCity : de doelen per fabriek

 • Douai
  • De fabriek zal vanaf 2021 zijn eerste elektrische auto, Mégane E-TECH Electric, bouwen op het nieuwe moduleerbare CMF-EV-platform van de Alliantie.
  • Op hetzelfde platform zal in Douai een nieuw model in het C-segment gebouwd worden.
  • Er komt een nieuw elektrisch platform voor de industrialisering van modellen uit het B-segment.
 • Maubeuge
  • Deze vestiging is met de elektrische Kangoo sinds 10 jaar de pionier en leider in het segment van de elektrische bestelwagens in Europa. De vestiging zet het succes nu voort met de bouw van de nieuwe generatie Kangoo en Kangoo Van, niet alleen voor Renault maar ook voor zijn partners Mercedes-Benz en Nissan.
  • In 2022 start de productie van de nieuwe KANGOO E-TECH Electric.
  • Daarnaast krijgt de fabriek ook andere versies van de nieuwe KANGOO toegewezen.
 • Ruitz
  • In de fabriek van Ruitz wordt een productie van elektrische componenten opgepakt.

over Renault Group