Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault Group versnelt plannen om Franse fabrieken CO2-neutraal te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia

Corporate

25 november 2022 – Als onderdeel van de Renaulution-strategie maakt Renault Group bekend dat de plannen voor het CO2-neutraal maken van industriële vestigingen versneld worden uitgerold met behulp van drie strategische, partnerschappen. Deze nieuwe fase wordt ingeluid in samenwerking met Voltalia voor het grootste leveringscontract voor groene stroom in Frankrijk, bestemd voor de Franse fabrieken van Renault Group, met ENGIE voor een project met geothermie bij de Douai-fabriek, en met Dalkia (EDF Group) voor de installatie van een biomassaketel bij de Maubeuge-fabriek.

  • Renault Group kondigt drie belangrijke partnerschappen met energiespelers aan
  • Samenwerking met Voltalia: grootste contract voor de levering van groene stroom in Frankrijk om 50% van het elektriciteitsverbruik van de productieactiviteiten in 2027 uit zonnepanelen te halen
  • Samenwerking met ENGIE: in Europa een uniek project op het gebied van geothermie om tegen 2025 liefst 70% van de gasbehoeften van de Douai-fabriek te vervangen
  • Samenwerking met Dalkia (EDF Group) voor de installatie van een biomassaketel om 65% van het gasverbruik van de Maubeuge-fabriek te vervangen
  • Deze strategische partnerschappen vormen een nieuwe fase in het Global Climate Plan van Renault Group om netto-nuluitstoot te bereiken voor de Franse ElectriCity-fabrieken in 2025, in heel Europa in 2030 en wereldwijd tegen 2050

Renault Group, die zich al ruim tien jaar inzet voor de energietransitie en zijn toewijding in april 2021 opnieuw uitsprak in het klimaatplan, bevestigt zijn plannen om CO2-neutraliteit te bereiken in de Franse fabrieken van de ElectriCity-cluster tegen 2025, tegen 2030 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld. Renault Group werkt aan een omvangrijk en concreet plan om industriële CO2-neutraliteit te versnellen met behulp van onder andere zonnepanelen, geothermie en biomassa.

Luca de Meo, CEO van Renault Group: “Vandaag zetten we een strategische stap in onze doelstellingen om onze fabrieken CO2-neutraal te maken. Dankzij het partnerschap met Voltalia wordt ElectriCity de eerste productiepool binnen de groep die wordt gevoed met CO2-vrije en concurrerende elektriciteit. En daar blijft het niet bij! We werken ook aan de volgende stap in ons plan om onze fabrieken CO2-vrij te verwarmen. In Douai lanceren we met trots een van de meest ambitieuze projecten op een Europese industriële locatie: de installatie van diepe geothermie in samenwerking met ENGIE. Tot slot zijn we verheugd om samen met Dalkia een project voor een biomassaketel te lanceren in de fabriek van Maubeuge. Als toonaangevende autofabrikant nemen we onze verantwoordelijkheid om te innoveren en de CO2-voetafdruk van onze fabrieken te verkleinen.”

Renault Group en Voltalia ondertekenen grootste leveringscontract voor groene stroom in Frankrijk

Renault Group en Voltalia hebben Frankrijks grootste langetermijncontract voor de levering van hernieuwbare energie getekend (Corporate Power Purchasing Agreement). Het gaat hier om een capaciteit van 350 MW, waarmee circa 500 GWh aan groene stroom per jaar wordt geproduceerd tegen 2027. Dit contract met een looptijd van vijftien jaar is van ongekende omvang en stelt Renault Group in staat om tegen 2027 50% van het elektriciteitsverbruik van de productieactiviteiten in Frankrijk te dekken.

Voltalia start in 2025 met de installatie van een zonnepark van 100 MW in Frankrijk, waarna de capaciteit die ter beschikking wordt gesteld aan Renault Group stapsgewijs wordt verhoogd tot 350 MW in 2027. Dit dekt de elektriciteitsbehoefte van de fabriek in Cléon en alle behoeften aan duurzame elektriciteit van de ElectriCity-fabrieken – het grootste en meest competitieve productiecentrum voor elektrische auto’s in Europa, dat tegen 2025 een half miljoen voertuigen per jaar zal produceren.

Sébastien Clerc, CEO van Voltalia: “Voltalia is een trotse en bevoorrechte partner in deze nieuwe fase van het klimaatplan van Renault Group om actief bij te dragen aan zijn doelstelling om CO2-neutraliteit te bereiken bij de fabrieken van ElectriCity. Het is de dagelijkse missie van Voltalia om hernieuwbare, CO2-vrije en concurrerende elektriciteit leveren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dit belangrijke partnerschap verheugt ons en illustreert ons vermogen om een onmisbare speler te zijn op het vlak van groene stroom in Frankrijk.”

Renault Group en ENGIE ontwikkelen uniek project voor diepe geothermie in Douai

Dit grootschalig project maakt deel uit van een Heat Purchase Agreement (HPA) met als doel de fabriek in Douai CO2-vrij te verwarmen. Met dit project kan 70% van de gasbehoeften van de Douai-fabriek worden vervangen door lokale en hernieuwbare bronnen. Het gaat hier om een vijftien jaar durende samenwerking, waarmee Renault Group zijn leidende positie op het gebied van CO2-neutrale industrie verder versterkt.

Onder de vlag van ENGIE Solutions wordt eind 2023 gestart met boorwerkzaamheden bij de fabriek in Douai om warm water (130-140°C) te onttrekken op een diepte van 4.000 meter, om de calorieën op te vangen die nodig zijn voor de industriële en verwarmingsinstallatie van de fabriek. Het geothermische water wordt vervolgens teruggegeven aan zijn natuurlijke omgeving. Eenmaal geïnstalleerd zal deze geothermische technologie een continu vermogen van bijna 40 MW leveren. In de zomer, wanneer de behoefte aan warmte lager is, kan aardwarmte worden gebruikt om groene stroom te produceren.

Cécile Prévieu, Executive Vice President bij ENGIE’s Energy Solutions: “We zijn trots dat Renault op ons vertrouwt om zijn activiteiten CO2-arm te maken. Door de technologische expertise op het gebied van geothermie toe te passen op een grote industriële vestiging, bewijzen we onze knowhow en ons vermogen om te innoveren om onze klanten te begeleiden bij hun energietransitie. We bieden degelijke en veerkrachtige oplossingen, die garant staan voor de hoogste operationele prestaties.”

Renault Group en Dalkia (Groupe EDF) slaan handen ineen voor realisatie CO2-vrije Maubeuge-fabriek

Renault Group en Dalkia, een filiaal van de EDF-groep dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie, hebben de handen ineen geslagen voor een vijftienjarige samenwerking om op CO2-vrije wijze warmte te leveren aan de fabriek in Maubeuge. Om dit mogelijk te maken, worden daar een biomassaketel en systemen voor de terugwinning van restwarmte geïnstalleerd. Met een vermogen van 15 MW stelt deze verwarmingsketel de fabriek in staat om tegen 2025 circa 65% van de gasbehoeften te dekken met lokale en hernieuwbare bronnen.

Sylvie Jéhanno, CEO van Dalkia: “Ik dank Renault Group voor het vertrouwen. Het CO2-vrij maken van de industrie staat centraal in onze activiteiten en onze teams zijn sterk gemotiveerd om dit verwarmingsproject op biomassa in de fabriek in Maubeuge tot een referentie te maken voor de energietransitie in het land!”

 


 

Het CO2-neutralisatieplan heeft betrekking op alle vestigingen van Renault Group, op de vier continenten waar het concern gevestigd is. Om het gebruik van fossiele brandstoffen te vermijden en over te stappen op hernieuwbare energie, omringt Renault Group zich met een netwerk van partners om zijn koolstofarme strategie wereldwijd uit te rollen.

 

Ontdek de initiatieven van Renault Group om zijn wereldwijde, industriële vestigingen CO2-vrij te maken op https://www.renaultgroup.com/en/our-commitments/respect-for-the-environment/

over Renault Group