Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault introduceert nieuwe pick-up met internationale ambitie: de ALASKAN

SCHIPHOL-RIJK – Met de ALASKAN voegt Renault een nieuwe 1 tons pick-up aan zijn leveringsprogramma toe. Na de onthulling van de Renault ALASKAN concept in september 2015 en de Renault Duster Oroch in Latijns- Amerika in juni 2015, toont Renault nu met de ALASKAN zijn internationale ambitie op de pick-up markt. Vandaag onthulde Laurens van den Acker, Vice President Corporate Design van Renault de nieuwe pick-up in Colombia.

Het marktsegment van de 1 tons pick-ups is wereldwijd goed voor vijf miljoen verkopen. Dat is meer dan een derde van de totale lichte bedrijfswagenverkopen. Renault, marktleider sinds 18 jaar op de Europese bedrijfswagenmarkt, kan zich met de ALASKAN nog steviger positioneren in Latijns-Amerika en Afrika. De nieuwe pick-up zal worden geproduceerd in drie fabrieken verdeeld over de wereld. ALASKAN wordt als eerste gebouwd in Cuernavaca in Mexico.  Vervolgens in Barcelona en in het Argentijnse Cordoba.

De verkoop van de ALASKAN start in Latijns-Amerika op traditioneel belangrijke afzetmarkten voor pick-ups, waar Renault bovendien al lang actief is. De start van de verkoop is voorzien in Colombia. De introductieplanning in Europa wordt later bekend gemaakt.

De Renault ALASKAN blinkt uit door een robuuste bouw en toch buitengewoon rijcomfort en een fris, modern design. De vijf-link achterwielophanging is daarbij hoogst bijzonder in het segment. Daarbij levert de ALASKAN prima prestaties onder zware omstandigheden en biedt hij uitstekende offroadcapaciteiten dankzij een solide chassis en een sterke, efficiënte 2.3-liter dCi-dieselmotor.

De naam ALASKAN is afgeleid van ALASKA, dat in de taal van de Eskimo’s staat voor ‘groot land’. Tegelijk roept de naam associaties op met ongerepte, ruige natuur en de hang naar avontuur. Die sfeer past bij het onverzettelijk ogende uiterlijk. Het design maakt indruk en brengt een fris, modern gezicht binnen het segment van de pick-ups, mede dankzij de designcues met de merkidentiteit van Renault.

Krachtige styling
De grote chromen grille maakt door zijn vorm direct duidelijk dat de ALASKAN tot de Renault-familie behoort, mede dankzij het prominente merklogo. De motorkap valt op door een gespierd lijnenspel en de C-vormige LED-dagrijverlichting zorgt voor kenmerkende verlichtingssignatuur. De flanken worden gekenmerkt door een slanke,  taille en brede wielkasten die ruimschoots voldoende speelruimte bieden aan 16- of 18-inch wielen.

Het indrukwekkende frontdesign van de ALASKAN en zijn gespierde lijnen stralen kracht en sterkte uit. De ALASKAN zorgt voor een frisse wind in de pick-up-wereld en biedt rijders een nieuwe rijervaring, ongeacht of ze de auto professioneel of voor activiteiten in de vrije tijd inzetten.

Laurens van den Acker – Senior Vice President Corporate Design.

Baanbrekende vijf-link achterwielophanging
Een nieuwe vijf-link achterwielophanging die beschikbaar is voor de versie met dubbele cabine, biedt een uitstekende wegligging en rijcomfort, zonder in te leveren op offroadcapaciteiten. De vijf-link ophanging biedt zowel onbeladen als beladen voordeel boven een starre as met bladveren. Ook zorgt de ophanging voor vermindering van geluid en trillingen.

Solide ladderchassis
Het sterke ladderchassis van de Alliantie Renault-Nissan is gewapend tegen zware gebruiksomstandigheden. De bodemvrijheid bedraagt 230 mm. En de ALASKAN mag een geremd aanhangwagengewicht tot aan 3,5 ton trekken. Bij het ontwerp is rekening gehouden met gebruik voor offroad, wat blijkt uit de korte overhang voor en achter.

De laadbak (lang of kort, afhankelijk van de uitvoering) is bekleed met duurzaam, antislip materiaal en is gemaakt van zeer sterk staal. Met sjorogen is lading vast te zetten. Bovendien is de laadbak voorzien van een extra 12 Volt aansluiting .

Comfortabel en ruim interieur
Achterin de ALASKAN met dubbele cabine genieten passagiers van voldoende ruimte. De beenruimte van 589 mm (van rugleuning achterbank tot aan de voorstoelen) is vergelijkbaar met die van menig ruime personenauto. De voorstoelen zijn, afhankelijk van de uitvoering, tot aan achtvoudig verstelbaar, zowel handmatig als elektrisch bediend. Ook zijn er verstelbare lendensteunen en is stoelverwarming beschikbaar. Terwijl automatische airconditioning – met links en rechts gescheiden regeling – het comfort nog verder verhoogt. Het interieur biedt talrijke opbergvakken, inclusief portiervakken, een vak in de console tussen de voorstoelen en bergruimte onder de stoelen.

Krachtige en zuinige dieselmotor
De Renault 2.3-liter dCi behoort tot de zuinigste dieselmotoren in zijn klasse. Deze viercilinder Twin Turbo motor wordt eveneens toegepast in de Renault Master en is leverbaar in vermogens van 160 of 190 pk. Met een voor pick-ups opvallende acceleratie, laag verbruik en lage CO2-uitstoot plaatst de Renault ALASKAN zich tussen de beste in zijn klasse. Dat is grotendeels te danken aan de Twin Turbo technologie met een kleine turbo voor lage motortoerentallen en een groot exemplaar voor prestaties bij hogere toerentallen. Er is keuze  uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps automaat en uit achterwiel- of vierwielaandrijving.

Uitstekende terreincapaciteiten
De vierwielaandrijving biedt de keuze uit:

  • 2WD: voor rijden op verharde wegen met het meest gunstige brandstofverbruik en een goede wegligging;
  • 4H (inschakelbaar bij snelheden tot aan 60 km/uur): bij verminderde tractie (natte weg, onverhard met stenen, etc.) bij snelheden tot aan 100 km/uur;
  • 4LO (in te schakelen bij stilstaand voertuig): bij zware omstandigheden met minimale grip (zand, sneeuw, diepe modder, etc.).

Het Electronic Limited Slip Differential (eLSD) bij de vierwielaandrijving biedt een veiliger en stabieler rijgedrag. Dit geavanceerde systeem maakt gebruik van de ABS-remsensoren die constant de wielsnelheid meten. Signaleert het systeem dat een wiel doorslipt, dan zal eLSD dat wiel geleidelijk afremmen om zo de tractie en stabiliteit te verbeteren.

Het Rear-locking differential is een mechanisch systeem waarmee het differentieel achter is te vergrendelen om optimale tractie te houden in moeilijke situaties. Verder biedt de ALASKAN tal van bestuurdersassistentiesystemen zoals Hill Start Assist (HSA), Hill Descent Control (HDC), Electronic Brake Distribution (EBD), Brake Assist (BA) en Electronic Stability Program (ESP).

Gebruiksgemak en smart technologie
De ALASKAN is leverbaar met keyless entry en een startknop. Andere features die het gebruiksgemak verhogen zijn infotainmentsystemen met navigatie en een touchscreen van 5-inch of van 7-inch. Afhankelijk van de uitvoering biedt het audiosysteem vier of zes luidsprekers. Ook is volledige connectiviteit met smartphones mogelijk, inclusief spraakherkenning. En Renault levert de ALASKAN met een roundview camerasysteem (camera’s in de voorbumper, buitenspiegels en op de achterklep), die een 360° zicht op de omgeving projecteren op het beeldscherm in de middenconsole. Dit systeem biedt ongekend veel voordeel en veiligheid bij het manoeuvreren zowel on- als offroad.

Service voor professionals: Renault Pro+
Net als voor andere bedrijfswagens biedt Renault ook bij de ALASKAN de service van het gespecialiseerde Renault Pro+ netwerk. Sales en after sales zijn hier specifiek ingericht op zakelijke  rijders. De verkopers zijn getraind in het bieden van tal van op- en ombouwoplossingen en daarnaast werkt dit netwerk met ruimere openingstijden voor onderhoud en inzet van vervangend vervoer op maat. Tegen het einde van 2016 zijn er wereldwijd rond 700 Renault Pro+ centres in 41 landen.

Af fabriek levert Renault voor de ALASKAN tal van accessoires, zoals vele voorzieningen om lading goed vast te zetten en de laadbak in compartimenten in te verdelen. Ook zijn er tal van stylingaccessoires om het uiterlijk van de pick-up te verfraaien en te personaliseren.

over Renault Group