Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault-Nissan Alliantie en stichting E-laad klaar voor toekomst elektrische auto’s

Persbericht

De Renault-Nissan Alliantie is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Stichting E-laad.nl, een consortium van Nederlandse netbeheerders, om samen de uitrol van zero-emissie auto’s in Nederland te bevorderen.

Als onderdeel van de overeenkomst zal de Alliantie vanaf juni een volledig gamma aan 100% elektrische auto’s aanbieden aan particulieren met de Nissan LEAF, de Europese Auto van het Jaar, gevolgd door een volledig zero-emissie gamma van Renault. Tegelijkertijd zal Stichting E-laad.nl een landelijk dekkende, betaalbare, openbare oplaadinfrastructuur aanleggen voor deze auto’s. Hun gezamenlijke inzet ondersteunt de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2020 elektrische auto’s een marktaandeel van 10% te laten hebben.

Stichting E-laad.nl is al begonnen met het plaatsen van totaal 10.000 oplaadpunten die in het hele land geïnstalleerd moeten worden. De eerste 2.000 oplaadpunten worden in plaatsen met meer dan 10.000 inwoners geïnstalleerd, mede op verzoek van de lokale gemeenteraden.

De overige 8.000 publieke oplaadpunten worden in de nabijheid van de huizen of werklocaties van klanten van elektrische auto’s geïnstalleerd. Kopers van een elektrische auto van Nissan of Renault kunnen een verzoek indienen voor de plaatsing van een oplaadpunt van de Stichting E-laad.nl bij de aankoop van hun auto bij een dealer van Renault en Nissan.

Lidmaatschapstoegang tot de openbare oplaadinfrastructuur, inclusief de afgenomen stroom, gaat ongeveer €100 per jaar kosten.

De lancering van de vijfzits Nissan LEAF in Nederland wordt deze zomer gevolgd worden door de Renault Kangoo Z.E. en de luxe Fluence Z.E. sedan in de herfst. Beide auto’s kunnen al gereserveerd worden op de www.renault-ze.nl website. De tweezits Twizy (al beschikbaar voor “pre-reservering”) en de complete hatchback ZOE worden in 2012 gelanceerd.

Dankzij de geavanceerde navigatiesystemen in hun auto’s kunnen eigenaren van elektrische auto’s van Renault en Nissan eenvoudig de locaties van de oplaadpunten van Stichting E-laad.nl vinden. Ook kan dit systeem routes plannen op basis van deze locaties.

De toewijding van de Renault-Nissan Alliantie aan de Nederlandse markt voor elektrische auto’s begon in september 2010 toen het een samenwerking aanging met de stad Amsterdam voor de promotie van elektrische auto’s en zero-emissie mobiliteit in de Nederlandse hoofdstad.

Over de Alliantie
De Renault-Nissan Alliantie, opgericht in 1999, streeft ernaar om marktleider te worden op het gebied van zero-emissie mobiliteit tijdens gebruik en heeft een allesomvattende benadering op het gebied van het in de markt zetten van elektrische auto’s. Dit behelst zowel het product als de infrastructuur. Tot dusver hebben Nissan en Renault wereldwijd meer dan 90 overeenkomsten ondertekend met overheden, gemeentelijke instanties en bedrijven voor de noodzakelijke stimulansen en infrastructuur die nodig zijn voor de acceptatie van elektrische auto’s.

In 2015 beschikt de Alliantie over de capaciteit om 500.000 elektrische auto’s en accu’s te maken in hun fabrieken. Zij zijn dan de enige in de autowereld die elektrische auto’s en accu’s op deze schaal kunnen produceren.

Over Stichting E-laad.nl
Stichting E-laad.nl is een consortium opgezet door de beheerders van het Nederlandse elektriciteits- en gasnetwerk. De Stichting E-laad.nl is toegewijd aan de introductie van elektrische auto’s, en bouwt een landelijk netwerk van oplaadpunten op openbare locaties, in samenwerking met de Renault-Nissan Alliantie.

* nul emissie in gebruik

Lees het volledige persdossier in de bijlage.
Bekijk de hoge resolutie foto’s in de bijlage.

Contact

Renault Press
+ 33 (0) 1 76 84 63 36
www.media.renault.com
www.renault.com

Renault Nederland
Janet Richter: (020) 354 94 18
janet.richter@renault.nl
www.renault-ze.nl

Nissan Nederland
Bart van Thienen: (020) 354 95 26
bart.van-thienen@nissan.nl / www.nissan.nl/leaf
www.nissan.nl

Stichting E-LAAD.NL
Marielle van der Leur: (063) 978 00 75
marielle.vd.leur@e-laad.nl
www.e-laad.nl

over Renault Group