Renault Group white logo Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Renault opent zijn unieke collectie voor het grote publiek (2027)

Renault brengt zijn uitzonderlijke collectie van historische auto’s, kunstwerken en archiefstukken vanaf 2027 samen in een nieuw expositiecentrum net buiten Parijs, in Flins. Het publiek krijgt daar de kans om het unieke erfgoed te ontdekken via rondleidingen en thematische exposities. Met dit ambitieuze project viert Renault 125 jaar geschiedenis en onderstreept het tegelijkertijd zijn impact op autotechnologische innovatie.

Fabrice Cambolive, CEO Renault:“I believe that a brand draws its strength first and foremost from its roots. Our industrial and cultural heritage is based on 125 years of history and is still incredibly relevant today. It inspires our workforce every day in their efforts to imagine the future of mobility. And you could say that it belongs to everyone, since Renault is also part of a universal popular culture. This is why we wanted to share our heritage widely, through a dynamic, open experience accessible to everybody. The new site is a family venue, where you can stroll around the cars, and reconnect with a history that is not static but constantly evolving: a heritage that makes us proud and that we want to convey to the full.”

EEN DUIK IN HET VERLEDEN VAN RENAULT

Dit project is bedoeld om de rijke industriële en culturele geschiedenis van Renault voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Vanaf 2027 kunnen bezoekers zich onderdompelen in de geschiedenis van Renault Group. Het project biedt de kans om iconische modellen (opnieuw) te ontdekken – elk met een eigen verhaal. Het gaat niet alleen over technische innovatie, maar ook over maatschappelijke verandering.

Auto’s vormen immers steden, beïnvloeden levensstijlen, kunst en cultuur en zijn zo directe getuigen van het dagelijks leven. Voor bezoekers brengt het nieuwe expositiecentrum persoonlijke herinneringen tot leven, bijvoorbeeld aan specifieke Renault-modellen of reclames die hun tijdperk markeerden. Tegelijk krijgen ze de kans om uitzonderlijke kunstwerken die zijn gestimuleerd door het Renault Fonds te bewonderen.

Het expositiecentrum biedt ook interactieve belevingen, speciale evenementen en technologische innovaties. Zo vertelt een meeslepende odyssee in virtual reality het verhaal van het merk. Het is een avontuur dat nauw verweven is met de geschiedenis van Frankrijk: een unieke ervaring.

FLINS, EEN VOOR DE HAND LIGGENDE KEUZE

Het expositiecentrum komt bij de fabriek in Flins, op slechts 40 kilometer van Parijs. Deze fabriek, die in 1952 werd geopend, produceerde meer dan 18 miljoen auto’s en is daarmee het tastbare bewijs van een unieke industriële geschiedenis. Hier komen de herinnering aan miljoenen auto’s en de ambities voor een duurzamere mobiliteit samen.

Flins was de productiebasis van iconische modellen zoals de Dauphine in de jaren ‘50, de Renault 5 in de jaren ‘70 en ‘80, de Renault 4, vier generaties Clio en de ZOE. In 2021 onderging de fabriek een transformatie en werd omgevormd tot de Refactory, waar onderdelen een tweede leven krijgen als exponent van het streven naar de circulaire economie van mobiliteit.

TOEGANGSPOORT TUSSEN VERLEDEN EN TOEKOMST, TUSSEN STAD EN INDUSTRIE

Gelegen tegenover de autofabriek, aan de rand van Flins en Elisabethville, wordt het expositiecentrum een toegangspoort tussen de omliggende steden en de wereld van Renault. Het wordt een verbindende schakel tussen de stad en het industriële terrein.

Het gebouw is een ontwerp van architect Jacob Celnikier van bureau CGA en sluit harmonieus aan op de loodrechte lijnen van de oorspronkelijke fabriek. Die werd ontworpen door Bernard Zehrfuss, winnaar van de Prix de Rome in 1939. In contrast met de uitgesproken horizontale lijnen van de fabriek krijgt het nieuwe gebouw sterke verticale accenten. De structuur lijkt op een trap van zes in elkaar grijpende blokvormen, die geleidelijk in grootte toenemen zoals Russische Matroesjka-poppen. Hierdoor ontstaan er op elk niveau openingen in de gevel, waardoor bezoekers al van buitenaf een glimp kunnen opvangen van de omvangrijke collectie binnen. De gevel is open en uitnodigend, in tegenstelling tot de gesloten, massieve volumes van de fabriek op de achtergrond.

Het expositiecentrum krijgt een evenementenruimte van 2.800 m², omringd door zones voor werk, consultatie en opslag. Het meest spectaculaire gedeelte herbergt de collectie: honderden auto’s in verticale rekken vormen een indrukwekkende wand die niet alleen vanuit de evenementenruimte, maar ook van buitenaf zichtbaar is via de openingen in de gevel.

De evenementenruimte zelf is vormgegeven als een grote hal met een trapsgewijs oplopend plafond – vanaf de ingang tot aan de imposante vitrines met de auto’s op de rekken. Het gebouw bevat daarnaast ook een werkplaats voor voertuigrestauratie en opslagruimtes voor onderdelen en materiaal.

Arnaud Belloni, Chief Branding Officer Renault: “For the first time, Renault is opening the doors to its heritage, celebrating over 125 years of innovation, design and automotive passion with this unique, vibrant venue open to all. The visitor experience is simply breathtaking: thousands of objects, hundreds of works of art and, above all, a truly unique display of iconic cars lined up on pallets, like jewels suspended in space. A spectacular showcase that is worthy of the incredible history we wish to share.”

EEN COLLECTIE DIE GETUIGT VAN 125 JAAR ERFGOED

Er is ook een grote hoeveelheid objecten die het verhaal van Renault sinds 1898 vertellen. Met meer dan 2.400 strekkende meter aan archieven beschikt Renault over een indrukwekkende verzameling documenten en objecten die de geschiedenis van het bedrijf weerspiegelen. Onder de duizenden stukken bevinden zich affiches, ontwerptekeningen, miniaturen en speelgoedauto’s, trapauto’s, bekers en medailles, en boeken die samen de bibliografie van Renault vormen. Dankzij de nieuwe tentoonstellingslocatie krijgt het grote publiek toegang tot deze rijke archieven, die van onschatbare waarde zijn voor het begrijpen van de geschiedenis van het merk en zijn creaties.

HONDERDEN HISTORISCHE MODELLEN IN DE SCHIJNWERPERS

Uiteraard is er ook toegang tot een ware schatkamer aan auto’s: enkele honderden modellen in perfecte staat. Ze zijn zorgvuldig geconserveerd en gerestaureerd en bestrijken de hele geschiedenis van Renault – van de allereerste auto gebouwd door Louis Renault in 1898, de Type A, tot vooroorlogse modellen, Formule 1-bolides, iconische Alpine modellen en visionaire conceptcars.

Opmerkelijk is dat meer dan de helft van deze auto’s nog steeds rijdt, een bewijs van de zorgvuldige conservering. Al jarenlang zorgen zes gespecialiseerde technici voor het onderhoud en de restauratie van alle historische auto’s in de Renault-collectie, zodat elk model de weg op kan. Die expertise krijgt ook een plek in het centrum, met een restauratiewerkplaats voor zowel aandrijflijnen als carrosserieën.

De diversiteit van de collectie getuigt van Renault zijn rijke erfgoed. Tal van iconische en soms zeldzame objecten illustreren de evolutie van autotechniek en design. Andere stukken, die ooit een groot publiek wisten te raken, roepen persoonlijke herinneringen en emoties op. Wie heeft er géén beeld of geurherinnering aan een ritje naar het platteland in een R4 of een vakantie in een R16?

Deze levende collectie blijft groeien, al zullen er ook aanpassingen plaatsvinden, onder meer via de verkoop van dubbele exemplaren. In dat kader organiseert Artcurial op 6 en 7 december een veiling.

EEN UNIEKE KUNSTCOLLECTIE

Renault bezit ook enkele honderden kunstwerken die eveneens tentoongesteld zullen worden. Sinds de jaren ‘30 is Renault een pionier in het ondersteunen van hedendaags design. Deze unieke kunstcollectie is opgezet om bruggen te slaan tussen kunst en industrie. Om dit streven te onderstrepen kondigde de Renault Groep in juni 2024 de oprichting aan van het Renault Fonds voor Kunst en Cultuur. De rol van het fonds is het veiligstellen en beschermen van de bestaande collectie. Maar ook het vernieuwen ervan door samen te werken met hedendaagse kunstenaars. Renault ondersteunt met het fonds ook aanstormend kunstenaarstalent, met een bijzondere focus op street art die nauw verbonden is met de wereld van Renault producten.

BRUG TUSSEN AUTOMOBIELINDUSTRIE EN ARTISTIEKE CREATIE

De historische collectie van het Renault Fonds voor Kunst en Cultuur omvat enkele honderden iconische werken. Dat zijn bijvoorbeeld foto’s van Robert Doisneau, die gedurende zijn carrière nauwe banden met Renault onderhield. Of een creatie uit 1967 van Arman geïnspireerd op de Renault 4, een serie van Erró gewijd aan de Renault 5, werken van Victor Vasarely en Art Brut-geïnspireerde stukken van Jean Dubuffet.

Deze collectie weerspiegelt de aandacht van Renault voor diverse artistieke stromingen, waaronder:

  • Humanistische fotografie: met name van Robert Doisneau, die tussen 1934 en 1939 fulltime bij Renault werkte
  • Nieuw realisme: een beweging die is ontstaan in 1960, waarbij onder andere Arman en Jean Tinguely hoorden. Beeldhouwers die alledaagse materialen gebruikten in hun werk
  • Narratieve figuratie: vooral vertegenwoordigd door Erró, wiens werk beelden uit de popcultuur en kunstgeschiedenis combineert
  • Op Art: een tak van de geometrische abstractie die een illusie van trilling of beweging oproept. Vooral vertegenwoordigd door Victor Vasarely, die in 1972 het logo van Renault opnieuw ontwierp
  • Jean Dubuffet, schilder, beeldhouwer en bedenker van Art Brut: spontane en inventieve creaties van autodidactische kunstenaars en buitenstaanders.

Het Fonds ondersteunt ook hedendaagse urbane kunst. Voorbeelden zijn werken zoals Bourgeon en Accrescent van Dan Rawlings, gemaakt van een historische Renault 5 en een nieuwe Renault 5 E-Tech electric, en Heritage van César Malfi, gecreëerd in 2024 in de Refactory in Flins, waarbij een zijpaneel van een Scenic E-Tech electric is gebruikt.

Catherine Gros, Vice President kunst, erfgoed en ondersteuning: “Street art is a contemporary response to Renault’s original artistic ambitions, and its support for pop art and kinetic art in the 1960s. The Street Art movement brings art to the streets, making it available to everyone. In this way too, it echoes the purpose of a vehicle manufacturer, whose production also ‘lives’ on the street. The link between our ‘popular’ values and street art is important.”

THE ART FACTORY, EEN ARTISTIEKE RESIDENTIE IN FLINS

Op het terrein in Flins is recent een artistieke residentie geopend: The Art Factory, gevestigd in de voormalige spuiterijen. Deze ruimte van 3.200 m² is nu gewijd aan de creatie en presentatie van urban art. Kunstenaars krijgen hier de kans om te werken in een omgeving die de sfeer van de straat oproept. Ze kunnen gebruikmaken van de industriële elementen die op het terrein nog aanwezig zijn en deze inzetten, omvormen of hergebruiken in hun werk.

De selectie van kunstenaars gebeurt aan de hand van criteria die in samenwerking met de tentoonstellingscuratoren Jean Faucheur en Gaël Lefeuvre worden vastgesteld. Er worden elk jaar meerdere residenties opgezet, verspreid over een periode van ongeveer drie jaar. Een bijzondere blikvanger in deze creatieve ruimte is een werk van Gérard Zlotykamien: Ready-made 1935-2025, 7 tonnes 5, gemaakt van een Renault bus uit 1937. Onder de gastkunstenaars bevindt zich ook Jean Faucheur, die een werk voor The Art Factory zal ontwerpen.

De residenties bieden een kortdurende, intensieve werkplek waar kunstenaars hun creativiteit kunnen uiten in een unieke industriële omgeving. Een deel van de gemaakte werken wordt straks opgenomen in tentoonstellingen en collecties van het nieuwe expositiecentrum van Renault.

Meer beeld op de internationale mediasite

over Renault