Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Ongekend laag verbruik van 1 liter op 100 kilometer

Renault presenteert ultrazuinige conceptauto EOLAB

Concept Cars

SCHIPHOL-RIJK – Renault presenteert de EOLAB: een hybride conceptauto met een ultralaag brandstofverbruik van 1 liter op 100 kilometer. De EOLAB is te zien op de stand van Renault op de komende Autosalon van Parijs (van 4 t/m 19 oktober a.s.). Met zijn zeer lage verbruik illustreert de EOLAB het doel dat Renault, als pionier in Zero Emission mobiliteit, zich gesteld heeft: milieuvriendelijke oplossingen tegen een betaalbare prijs bereikbaar maken voor zoveel mogelijk automobilisten.

Om tot het verbluffend lage verbruik te komen, heeft Renault zich toegelegd op drie aspecten van de auto: de aerodynamica, het gewicht en nieuwe ‘Z.E. Hybrid’-technologie.
De conceptauto heeft een aerodynamisch silhouet voor minder luchtweerstand, en elementen als een actieve spoiler en stabilisatoren, die voor extra stabiliteit zo nodig uitvouwen.
Door toepassing van onder meer aluminium, kunststof en magnesium voor de carrosserie is de EOLAB bovendien zo’n vierhonderd kilo lichter dan een vergelijkbare middenklasser. De speciale ‘Z.E. Hybrid’-techniek maakt het verder mogelijk om ritten tot ongeveer zestig kilometer emissievrij af te leggen met snelheden tot 120 km/uur. De Z.E. Hybrid-technologie vult de komende jaren het huidige aanbod Z.E.-modellen van Renault aan.

Elektromotor in de koppeling
De EOLAB wordt aangedreven door een kleine driecilinder benzinemotor van 999 cm³, met een vermogen van 75 pk (57 kW) en een koppel van 95 Nm. De motor werkt samen met een innovatieve transmissie zonder koppeling, gebaseerd op een compacte, economische drieversnellingsbak. De transmissie biedt een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de meeste hybrideauto’s, die voorzien zijn van een continu variabele transmissie of een transmissie met dubbele koppeling. Die zijn door hun grotere formaat, hogere gewicht en kostprijs minder geschikt voor kleine, zuinige auto’s als de Renault EOLAB.
Uniek aan dit concept is de plaatsing van de koppeling, die een elektromotor met permanente magneten omvat. De compacte en uiterst efficiënte elektromotor levert wanneer extra vermogen nodig is, een vermogenspiek van 50 kW en 200 Nm koppel.

De batterij is met 6,7 kWh krachtig genoeg om de EOLAB in de elektrische modus aan te drijven. Renaults niet aflatende jacht op overtollige kilo’s bewijst hier zijn nut, want een lichtere auto vergt ook minder energie. Daardoor kan de EOLAB met een minder zware en minder kostbare batterij toe.

Betaalbare techniek
De EOLAB is een soort staalkaart van Renaults innovaties op het gebied van milieuvriendelijke mobiliteit. De conceptauto past uitstekend bij Renaults doelstelling om een zeer laag verbruik bereikbaar te maken voor zoveel mogelijk automobilisten. Door betaalbare techniek te gebruiken, heeft Renault er bovendien van meet af aan rekening mee gehouden dat de auto in de toekomst mogelijk ook in serieproductie wordt genomen.

Innovatie, sensualiteit en efficiëntie
De nieuwste conceptauto van Renault is echter meer dan een stijloefening of een etalage. De EOLAB is in feite een hatchback voor het B-segment en bevat meer dan honderd technische innovaties die in de toekomst worden overgenomen in nieuwe modellen.
Ook designers onder leiding van Laurens van den Acker, directeur Industrial Design van Renault,  zijn betrokken bij de ontwikkeling van de EOLAB en hebben gezorgd voor een oogstrelende vormgeving. Ze hebben gespeeld met de lijnen en details om de aerodynamica en lichtheid van de EOLAB tot hun recht te laten komen. Met het aflopende dak en de adembenemend strakke achterkant is de Renault EOLAB een prachtige auto die innovatieve techniek, design, sensualiteit en efficiëntie combineert. Renault laat met de EOLAB zien dat dromen en magie goed te combineren zijn met de efficiencynormen van een auto met een ultralaag brandstofverbruik.

Stap verder
EOLAB past naadloos in het project ‘2 l/100 km-auto voor iedereen’, dat in Frankrijk is gelanceerd in het kader van het Franse economisch herstelplan ‘Nouvelle France Industrielle’. Met een verbruik van slechts 1 liter per 100 kilometer gaat Renault echter nog een stap verder. Het resultaat is mede tot stand gekomen door co-innovatie en samenwerking met onder meer Michelin, Continental en Saint-Gobain.

over Renault Group