Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Eerste in eigen huis ontwikkelde elektromotor één van de innovaties

Renault toont nieuwe innovaties

SCHIPHOL-RIJK – Renault presenteert vandaag een aantal innovaties voor 2015. Na de presentatie van het ultrazuinige studiemodel EOLAB (1 l/100 km), introduceert Renault nu zijn eerste volledig in eigen huis ontwikkelde elektromotor, een turbobenzinemotor die geschikt is voor het gebruik van lpg, een tweecilinder tweetakt turbodiesel en duurzame conceptauto’s: onder meer een Renault Master met dieselhybride aandrijving.

De expertise die Renault in de loop der jaren heeft opgebouwd met 100% elektrisch aangedreven auto’s komt terug in Renaults eerste volledig in eigen beheer ontwikkelde elektromotor. Die zal naar verwachting volgend jaar zijn marktintroductie beleven. Het vermogen en de trekkracht van de elektromotor met unieke Caméléon-lader bedragen 65 kW en 200 Nm. Tijdens de ontwikkeling lag de focus op volledige, optimale integratie van de onderdelen. De aansluitkast, de elektronica en de Caméléon-lader zijn bijvoorbeeld in één unit (Power Electronic Controller) ondergebracht, wat 25% minder ruimte opslokt dan wanneer deze drie onderdelen separaat zouden worden gemonteerd.

Nieuwe mogelijkheden
De nieuwe elektromotor van Renault is 10% kleiner dan de huidige elektromotoren die dezelfde prestaties leveren. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor toepassing in compacte auto’s. Om bovendien de oplaadtijd te verlagen bij gebruik van een conventioneel stopcontact en oplaadpunten van 3 en 11 kW én om het verbruik onderweg verder te beperken, is zowel het motormanagement als de laadtechnologie geoptimaliseerd. Renault gaat zijn nieuwe elektromotor produceren in zijn eigen fabriek in Cléon, nabij Rouen. Deze fabriek is gespecialiseerd in de productie van zeer geavanceerde motoren.
Renault introduceert volgend jaar een nieuwe turbobenzinemotor die ook voor lpg geschikt is. Deze ‘dual-fuel’-motor laat een verbruik noteren dat 25% lager ligt dan dat van een vergelijkbare benzinemotor. Bovendien stoot de motor 10% minder CO2 uit.

Renault Master tot 10% zuiniger
Op basis van de Renault Master Energy dCi 165 Twin Turbo heeft Renault een hybride prototype ontwikkeld. Een zogeheten HYDIVU ‘milde hybride’: de elektromotor (10-12 kW) is op de versnellingsbak gemonteerd en ondersteunt de verbrandingsmotor door extra trekkracht te leveren. Doordat de 48-voltbatterij zo dicht mogelijk bij het wiel geplaatst is, profiteert hij optimaal van de energie die vrijkomt zodra de bestuurder het gas loslaat of remt. De versnellingsbakverhoudingen zijn ook langer dan gebruikelijk, waardoor de hybride aandrijflijn bovendien extra efficiënt is.
De motor draait minder hoge toerentallen, met als gevolg een lager brandstofverbruik. Ook treedt minder inwendige wrijving op, wat mede bereikt is door toepassing van stalen zuigers. Door dit alles heeft Renault de efficiency van de motor verhoogd. Over lange afstanden verbruikt de bedrijfsauto dan ook tot 10% minder brandstof. Daarmee is ook de uitstoot lager dan gebruikelijk.

POWERFUL: een kleine, krachtige tweecilinder tweetakt diesel
Een ander wapen van Renault in de strijd voor een duurzamere toekomst, is een nieuw ontwikkelde tweecilinder tweetakt turbodieselmotor, de POWERFUL (POWERtrain for FUture Light duty vehicules). Dit uiterst efficiënte motorconcept is algemeen in gebruik in grote containerschepen en levert een veel hoger rendement dan de viertakt dieselmotoren in personenauto’s: 50 tegenover amper 35%. De motor bevindt zich nog in de onderzoeksfase, maar de eerste testresultaten zijn zeer veelbelovend. De motor is de helft kleiner dan een traditionele viercilinder 1,5-liter dieselmotor met dezelfde boring en slag.

Twizy met aanhanger
Ook de Renault Twizy dient als basis voor een innovatieve conceptauto. De Twizy Delivery Concept is onderdeel van het VELUD-project (Elektrisch Voertuig voor Duurzame Stedelijke Logistiek). Dit heeft als doel om in Parijs een proef te starten waarbij volledig elektrisch aangedreven lichte bedrijfsauto’s worden ingezet om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Dit moet uiteindelijk resulteren in een blauwdruk voor toekomstig stadsvervoer, aangezien  consumenten steeds meer online hun producten aanschaffen en laten bezorgen. De Twizy Delivery Concept kan hiervoor worden uitgerust met een aanhanger waarin vijftien flexibele laadboxen passen die – al naar gelang hun inhoud – maximaal één kubieke meter ruimte innemen.

Renault in het hart van Silicon Valley
Als inspiratie voor de genoemde innovaties diende Silicon Valley, de Amerikaanse regio waar veel technologiebedrijven gevestigd zijn, waaronder enkele van de grootste ter wereld. Renault heeft hier circa vijftien medewerkers, die alle technologietrends nauwlettend in de gaten houden. Ook werken ze intensief samen met enkele gerenommeerde bedrijven die daar gevestigd zijn.

Over Renault Group