Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Clio Cup Benelux zorgt voor het spektakel tijdens Gamma Racing Day

Autosport

Met 87.000 man publiek en een uitgebouwde voorsprong in de Renault Clio Cup Benelux was de Gamma Racing Day in Assen voor Niels Langeveld een evenement om met genoegen op terug te kijken. De coureur van het Certainty Racing Team was het afgelopen weekeinde goed voor een overwinning en twee tweede plaatsen.

“Ik heb er tot het laatste moment keihard voor geknokt”, zei Langeveld na afloop van de laatste race van het weekeinde op het TT-circuit, waarin hij de hele tijd onder druk stond van met name Sebastiaan Bleekemolen. “De auto kreeg steeds meer overstuur. Ik dacht de hele tijd, geen fouten, geen fouten maken.”

De wedstrijd was een waar spektakel voor de autosportliefhebbers. Vanaf het begin reden Langeveld, Sebastiaan Bleekemolen en Melvin de Groot, winnaar van de race op zaterdag, ronden lang bumper aan bumper met Langeveld die het tempo dicteerde. Bleekemolen waagde in de laatste ronde nog een ultieme poging om zijn concurrent te passeren, maar Langeveld sloeg de aanval ternauwernood af en pakte zo toch nog de zege. “De concurrentie zit zo dicht bij elkaar. Het gaat echt om honderdsten van een seconde. We zijn aan elkaar gewaagd. Het was vandaag de kunst na een lange dag wachten nog scherp de baan op te gaan. In het verleden ging het daar nog wel eens mis bij mij, nu lukte het gelukkig wel. Ja, dit was één van de mooiere weekends van het seizoen. ”

Want ook de eerste race van de dag was er één om lang over na te praten. Terwijl de held van zaterdag Joel Affolter – de debutant in de Clio III-klasse greep daarin de overwinning – al in de opwarmronde moest opgeven wegens een probleem met de aandrijfas, crashte kort na de start Maurits Sandberg uit de race. Daarna greep Niels Langeveld de leiding. De enige die hem kon volgen was Sebastiaan Bleekemolen en de twee sloegen weldra een gat met de rest. Vervolgens trakteerde het snelle duo het 87.000 koppige publiek vele ronden lang op een intens gevecht om de koppositie. Maar in het heetst van de strijd overschreden beiden de baanlimiet en kregen daarom een drive through penalty. Daardoor was het René Steenmetz die uiteindelijk de overwinning pakte, voor Langeveld die tweede werd. Bleekemolen werd als laatste geklasseerd.

De coureur uit Aerdenhout voerde zijn drive through penalty pas uit op het moment dat de finishvlag werd uitgestoken. Het kwam hem op een tijdstraf van zestig seconden te staan. Niettemin ging de derde plaats alsnog naar een Bleekemolen, want het was vader Michael die profiteerde van de tijdstraf van zijn zoon. “Ik had geen ervaring met een drive through penalty”, zei een teleurgestelde Sebastiaan Bleekemolen. “Dat bleek wel.”

In de Clio III-klasse ging zondag de zege in beide races naar Wilbert van den Burg. Tijdens de eerste race was hij onder anderen Romain de Geer (tweede) en Mark Stroop (derde) te snel af. Tijdens de tweede race klopte hij Joel Affolter en opnieuw Romain de Geer die op de respectievelijk tweede en derde plaats eindigden.

De volgende race is op 3 oktober tijdens het European Nascar Festival op Zolder.

over Renault Group