Conceptauto H1st vision van Software République: mens-centrale visie op mobiliteit van morgen
Software République is een open innovatie-ecosysteem gecreëerd door zes grote ondernemingen (Renault Group, Atos, Dassault Systèmes, Orange, STMicroelectronics en Thales). De samenwerkende partijen hebben duidelijke doelen gesteld om een Europees ecosysteem voor duurzame, soevereine en veilige mobiliteit te helpen creëren. De ambitie is om tegen 2025 tien nieuwe diensten en producten te lanceren, meer dan vijftig startups te stimuleren en diensten in meer dan vijftig regio’s over de hele wereld aan te bieden.
Slechts twee jaar na de oprichting presenteert Software République een samenwerkingsconcept dat zijn wereldpremière beleeft op de Viva Technology 2023-tentoonstelling in Parijs: de H1st vision (Human First vision). Dit voertuig bevat functionele en innovatieve technologie die de mensgerichte visies op de mobiliteit van de toekomst van Software République illustreren. Het is een revolutie in mobiliteit die twintig concrete, operationele innovaties samenbrengt.
Het fysieke voertuig bestaat ook digitaal, waardoor een virtuele tweeling in een digitaal universum ontstaat waar systemen communiceren die momenteel onafhankelijk zijn (infrastructuur, energie, openbare diensten, gebruikers van verschillende categorieën). Dit maakt het mogelijk om de verschillende use cases die zich in de echte wereld kunnen voordoen, te modelleren, visualiseren en simuleren. Dankzij de onderlinge connectie met zijn omgeving staat de H1st vision voortdurend in dialoog met digitale en fysieke ecosystemen. Het biedt daarmee een ervaring die verder gaat dan automobiliteit.
De H1st vision is niet zomaar een conceptauto: het is een tastbare visie op de mobiliteitservaring van morgen.
Bij de twintig innovaties van dit technologisch zeer vooruitstrevend concept staat de mens centraal. Daarbij zijn alle innovaties operationeel: ze zorgen voor de bestuurder, de passagiers en andere weggebruikers. De H1st vision beschikt bijvoorbeeld over:
- Compleet nieuwe en veilige biometrische toegangscontrole
- Een unieke geluidservaring in de auto
- Geoptimaliseerde actieradius en laadprestaties
- Een gezondheidsmonitor en -assistent voor bestuurder en voertuig
- Voorspellende waarschuwingen om inzittenden en weggebruikers te beschermen
De H1st vision zit boordevol expertise van de leden van Software République, bestaande uit grote spelers en veelbelovende startups die zijn geselecteerd vanwege hun unieke kwaliteiten. Het voertuig is in een recordtijd van slechts zes maanden ontwikkeld door een team van honderd mensen. Met de functionele, virtuele en fysieke conceptauto demonstreert Software République hoe de relevantie van het open innovatiemodel kan resulteren in industriële projecten die helpen om van Europa een prominente hub te maken voor de mobiliteit van de toekomst.
“De conceptauto H1st vision is een verbonden, fysiek en virtueel object dat niet alleen een robuuste methode voor samenwerking tussen de partners demonstreert, maar ook hoe technologie van Renault Group, Dassault Systèmes, Orange, ST Microelectronics en Thales elkaar aanvullen om de mobiliteit van de toekomst vorm te geven.”
- Eric Feunteun, Chief Operating Officer, Software République
Twintig innovaties aan boord
De H1st vision brengt baanbrekende mobiliteitstechnologie samen, gericht op de veiligheid en het welzijn van de inzittenden en de omgeving. Als je het voertuig nadert, activeert de H1st vision de gezichtsherkenningssoftware om toegang te verlenen tot het interieur en het voertuig op te starten. Een avatar die op het raam en vervolgens op de middenconsole wordt geprojecteerd, heet de gebruiker welkom en biedt ondersteuning voor alle beschikbare functies.
Het meeslepende audiosysteem, ontworpen met Jean-Michel Jarre, geeft gebruikers het gevoel in een cocon te verblijven. De combinatie met een innovatieve microfoon zorgt voor
een ruimtelijke geluidszending en -ontvangst op elke zitplaats. De H1st vision biedt ook een betaalinterface en een slimme parkeerassistent.
Voor het verder verduurzamen van mobiliteit en het verbeteren van de efficiëntie zijn onderdelen van siliciumcarbide gebruikt voor de belangrijkste aandrijfsystemen van elektrische voertuigen en in het laadsysteem. Zogeheten Powerbox-laadstations werken in beide richtingen (V2G, Vehicle-to-Grid), dus de auto kan ook het elektriciteitsnet ondersteunen of je woning van stroom voorzien tijdens piekuren.
Een arsenaal aan fysieke en virtuele sensoren waakt over de gezondheid van de inzittenden. Bij een incident kan de H1st vision zelfs hulpdiensten oproepen via mobiel of satelliet. Het systeem controleert ook de slijtage van belangrijke voertuigonderdelen, zoals de accu of de banden. De H1st vision kan zelfs een eigen gezondheidscertificaat genereren.
De virtuele tweeling van de H1st vision toont de uitgebreide connectie van de auto met zijn omgeving (stad 4.0, andere mensen die de weg gebruiken, andere infrastructuur, etc.) om potentiële gevaren te herkennen, mensen veilig te houden als ze kwetsbaar zijn en de doorstroming van hulpdiensten te optimaliseren.
De H1st vision-methode van Software République
De innovatieve aanpak en bundeling van expertise door de samenwerking van de zes oprichtende leden heeft geleid tot de toepassing van twintig slimme technologieën in een uniek concept. En dat in een recordtijd van slechts zes maanden.
Het voertuig is uniek doordat het de technologie van de leden en andere spelers samenbrengt, waaronder zeven startups en partners: Arkamys, Compredict, Epicnpoc, Eyelights, Kardome, Stern Tech en JCDecaux. Het studiemodel is ook uniek doordat het een fysiek object combineert met zijn digitale tweeling, verbonden met zowel het object als zijn omgeving.