Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Dacia, het kleine merk dat groot denkt

Bigster   Dacia   Duster   Logan MCV   Sandero   Spring

Dacia heeft een lange weg afgelegd! Sinds de oprichting in 1968 als klein Roemeens merk en de overname door Renault Group is Dacia groot en internationaal geworden. Vanaf het begin past het merk hetzelfde succesvolle recept toe: de essentie aanbieden tegen de beste prijs. Vandaag de dag gaat Dacia meer dan ooit mee met zijn tijd en bereidt het zich voor op een nieuw hoofdstuk in zijn succesverhaal.

Al 15 jaar lang onderscheidt Dacia zich in de auto-industrie met een onconventionele aanpak. In een steeds complexere wereld richt het merk zich tot een breed publiek, dat heeft gekozen voor een meer doordachte manier van consumeren. Dacia is nu actief in 44 landen en heeft meer dan 7 miljoen klanten. Het merk is met zijn tijd meegegaan en niet van plan het daarbij te laten.

Het prille begin

Dacia werd in 1968 in Roemenië opgericht met een duidelijk doel voor ogen: alle Roemenen voorzien van moderne, robuuste en zuinige auto’s. De naam Dacia is rechtstreeks geïnspireerd op de naam van het grondgebied van het huidige Roemenië, dat in de oudheid ‘Dacia’ werd genoemd.
In 1999 werd Dacia op initiatief van de toenmalige Renault President Louis Schweitzer onderdeel van Renault Group en sindsdien koestert het merk nieuwe ambities.

Het keerpunt in de geschiedenis van het merk kwam in 2004 met de introductie van de Logan. Dat was een moderne, robuuste, ruime en bovenal betaalbare auto voor het gezin. Aanvankelijk was het model ontworpen voor opkomende markten. Voor de onverslaanbare prijs van 5.000 euro in Roemenië werd de Logan een groot commercieel succes. Ook in West-Europa, waar hij in 2005 op de markt kwam, trok dit model kopers door een in elk land uiterste aantrekkelijke prijsstelling. Kopers konden zich een nieuwe auto veroorloven voor de prijs van een tweedehands auto. Het was een revolutie op de automarkt!

In 2008 was de Sandero het tweede model van Dacia onder de vleugels van Renault Group. Deze auto is ook het grootste commerciële succes van het merk. De vele sterke punten – een interieurruimte die het hogere segment waardig is, een praktische en veelzijdige aanpak en een betaalbare prijs – maakten de Sandero tot de bestverkochte auto van Europa. Een absoluut succes!

In 2010 maakt Dacia opnieuw grote indruk met de meest toegankelijke SUV op de markt: de Duster. Een aantrekkelijke auto met echte terreincapaciteiten, die bovendien betaalbaar is. Wederom een commercieel succes.

Het succesverhaal gaat verder. De Spring zorgt voor een nieuwe revolutie, want het is de meest betaalbare elektrische auto op de Europese markt! Met deze stadsauto met SUV-uitstraling herschrijft Dacia opnieuw de regels en maakt het elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk.

In de loop der jaren is het merk erin geslaagd zich aan te passen aan de wensen van zijn klanten, met behoud van zijn DNA. Dankzij het unieke eigentijdse aanbod brengt Dacia ook een unieke gemeenschap samen, die zeer actief is op het internet en die graag samenkomt bij evenementen zoals de befaamde van origine Nederlandse ‘Dacia-picknicks’

Dacia vandaag en morgen

Dacia is moderner dan ooit en blijft meegaan met de tijd. Het merk blijft voortbouwen op zijn succes met een onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding voor alle modellen. Van ontwerp tot productie, verkoop en transport blijft het merk trouw aan de strategie om de kosten in elke fase te minimaliseren. Zo betaalt de klant alleen voor wat hij of zij echt nodig heeft.

De ambitie? Nieuw terrein veroveren op basis van een uniek en bijzonder efficiënt bedrijfsmodel, met een uitgebreid aanbod dat steeds gericht is op de essentiële behoeften van de klanten. Tegelijkertijd gaat het merk verder op het gebied van markten en producten, met name in het C-segment. De Bigster Concept, die in januari 2021 samen met het strategisch plan Renaulution werd onthuld, geeft een voorproefje van het nieuwe Dacia-gamma.

“Dacia zal altijd Dacia blijven en betrouwbare modellen blijven aanbieden die zinvol zijn voor de klanten. Een slimme aankoop met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Met de oprichting van de businessunit Dacia/LADA zullen we het modulaire CMF-B-platform maximaal benutten, onze efficiëntie verhogen en de kwaliteit, het concurrentievermogen en de aantrekkingskracht van onze producten verder verbeteren. Zo hebben we alle troeven in handen om tot grotere hoogten te stijgen. De Bigster Concept wijst de weg,” zegt Denis Le Vot, Algemeen Directeur Dacia en LADA, bij de presentatie van het strategisch plan.

Met de Bigster Concept laat Dacia zien dat het nog aantrekkelijker, cooler en meer outdoor wordt, terwijl het toch toegankelijk blijft en gericht is op de essentie. Met een voorliefde voor het buitenleven en stoffige wegen biedt de Bigster Concept zonder meer alles wat essentieel is voor een SUV in zijn segment. Geen kunstgrepen, chroom of nepaluminium nodig. Hij belichaamt de essentie met sterke keuzes, zoals bijvoorbeeld het gebruik van gerecyclede grondstoffen voor de beschermingselementen aan de buitenkant. Zijn eenvoudige lijnen en tijdloze proporties roepen robuustheid op, versterken zijn avontuurlijke karakter en geven het merk een aura van vrijheid. Dacia wordt synoniem voor ontsnappen uit de dagelijkse sleur en laat zijn klanten genieten van unieke, echte en eenvoudige ervaringen.

Om de merkvisie te belichamen schrijft Dacia een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, met een volledig nieuwe visuele identiteit. Een nieuw merkuniversum en nieuwe visuele codes in een outdoor-sfeer. Daarmee speelt Dacia in op het verlangen naar ontspanning, vrijheid en authenticiteit. Ook geeft het uiting aan de essentie van vandaag: opnieuw voeling hebben met de omgeving en eenvoudige genoegens delen met familie en vrienden.

over Dacia