Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Het verhaal achter de geluiden van elektrische auto’s met Jean-Michel Jarre – Episode 4: ‘de onthulling’

RENAULT STORY

Renault is een samenwerking aangegaan met Jean-Michel Jarre – artiest, songwriter, auteur, elektronicapionier én technologieliefhebber – om met Ircam en de geluidsontwerpers van Renault Group twee soorten geluiden te creëren voor toekomstige elektrische auto’s. Het gaat om VSP’s (Vehicle Sounds for Pedestrians) en welkomstgeluiden in de auto. In deze serie van vier story’s wordt het werk achter de schermen en de bijdrage van Jean-Michel Jarre belicht bij het creëren van nieuwe geluiden, als artiest en ingenieur.

Deze serie belicht een geweldig menselijk avontuur gericht op doelen en uitdagingen in de zoektocht naar geluiden voor toekomstige elektrische modellen van Renault. Als eerste zullen we deze geluiden ontdekken bij de lancering van de compleet nieuwe Renault Scenic E-Tech electric. Deze vierde en laatste story in de serie – ‘de onthulling’ – draait om twee mijlpalen: eerst de goedkeuring door de regelgevende instanties voor VSP’s, vervolgens het groene licht van CEO Luca de Meo van de Renault Group. De teams die de geluiden hebben ontwikkeld, hadden er alle vertrouwen in.

Voordat VSP’s kunnen worden toegepast in elektrische auto’s, is officiële certificering vereist. Het Franse laboratorium van UTAC in Montlhéry, dat ten zuiden van Parijs ligt, test deze geluiden. Louis-Ferdinand Pardo, Specialist Akoestiek en Life on Board bij Renault Group, haalde opgelucht adem toen het oordeel binnenkwam: na een intensief proces van ontwikkeling en verfijning samen met Jean-Michel Jarre en Ircam was het benodigde keurmerk binnen. Ook al was het team vanaf de start bekend met de certificeringseisen – Renault was ruim tien jaar eerder begonnen met de ontwikkeling van de eerste VSP’s voor de Renault Zoe –, het was wederom een belangrijke mijlpaal.

Er restte nog één laatste uitdaging: de VSP’s en het welkomstgeluid presenteren aan CEO Luca de Meo van de Renault Group. Dat bleek nog niet zo eenvoudig: het audiosignaal moet immers tot op de laatste milliseconde gesynchroniseerd zijn met de video-animatie op het scherm.

Jean-Michel Jarre: “Het welkomstgeluid is een daadwerkelijke melodie, een ware muzikale creatie. Net als bij de VSP’s hebben we goed nagedacht over datgene wat we willen oproepen, welke sensaties we willen uitdrukken.”

En wat bleek? Luca de Meo gaf zijn goedkeuring. Zowel de VSP’s als het welkomstgeluid van Jean-Michel Jarre en het team van ingenieurs kregen het groene licht. Alle betrokkenen waren terecht trots op deze prestatie; de samenwerking is een succes gebleken. Tot slot volgt binnenkort de grote finale: de onthulling van de geluiden op 4 september tijdens de Internationale Autotentoonstelling in München, waar de compleet nieuwe Renault Scenic E-Tech electric aan de wereld wordt gepresenteerd.

In 2024 zullen we ook op straat de geluiden horen die Jean-Michel Jarre ontworpen heeft voor de Scénic en andere elektrische modellen van Renault. Al snel zullen we gaan wennen aan deze unieke geluidssignatuur als een herkenbaar onderdeel van het geluidslandschap in onze steden.

Tegen die tijd zijn Jean-Michel Jarre en de teams van Ircam en de Renault Group alweer druk bezig met nieuwe projecten. De samenwerking tussen de kunstenaar en het merk is eigenlijk pas net begonnen.

over Renault Group