Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Mobilize en Morbihan Énergies installeren innovatieve microgrid op Belle-Île-en-Mer

Mobilize   Personenauto's

De microgrid bij VVF Club Intense op het Franse eiland Belle-Île-en-Mer bestaat uit zonnepanelen met een vermogen van 76 kWp, een stationair opslagsysteem met een capaciteit van 200 kWh en een intelligent energiebeheersysteem. De installatie is bedoeld om het gebruik van zonne-energie te verhogen en de energiekosten van VVF te verlagen. Afhankelijk van de energiebehoefte wordt de opgewekte zonnestroom direct gebruikt of opgeslagen.

Afgedankte batterijen van Renault Zoe

Het stationaire opslagsysteem dat deze maand door Mobilize in samenwerking met Morbihan Énergies is geïnstalleerd, bestaat uit tien afgedankte batterijen afkomstig uit de Renault Zoe. De totale opslagcapaciteit bedraagt 200 kWh. De batterijen worden opgeladen als meer zonne-energie wordt geproduceerd dan verbruikt, waarmee het gebruik van duurzame zonne-energie wordt gemaximaliseerd. Het opslagsysteem is bovendien ingericht om elektrische auto’s van VVF-klanten op te laden met hernieuwbare energie.

Daarnaast maakt de microgrid zes maanden lang gebruik van een prototype van een Renault Zoe met een bi-directioneel laadsysteem (V2G). Dit model wordt aangestuurd door het intelligente beheersysteem van de microgrid en kan de energie in de batterij terugleveren aan het elektriciteitsnet wanneer nodig. Met het prototype wordt de effectiviteit van bi-directioneel laden als aanvulling op het energieopslagsysteem uitvoerig getest, met als doel het gebruik van zonne-energie te maximaliseren en het gebruik van het hoofdelektriciteitsnet te minimaliseren.

Geprezen initiatief door projectoproepen ‘Territoires d’innovation’ en ‘Smartgrids’

De microgrid op Belle-Île-en-Mer maakt deel uit van een groter project van Morbihan Énergies om de energieafhankelijkheid van de regio Morbihan te verminderen en het gebied beter aan te passen aan het seizoensgebonden toerisme. Voor de eilanden in de regio Morbihan werd een overeenkomst ondertekend met de Association des Îles du Ponant voor de ontwikkeling van projecten in het kader van de energietransitie. In overleg met de gemeente Le Palais op Belle-Île-en-Mer werd het terrein van VVF Villages gekozen voor het project van Mobilize en Morbihan Énergies.

Het uitgekozen project voor Belle-Île-en-Mer maakt deel uit van het programma ‘Territoires d’innovation’ en wordt gesteund door de Franse overheid en de Banque des Territoires, met name in het kader van het Programme d’investissements d’avenir. Het project wordt ook begeleid door het EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de projectoproep ‘Smartgrids’ om het gebruik van hernieuwbare energie in Bretagne te optimaliseren.

over Mobilize