Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Mobilize PowerBox: laadstation geproduceerd door Lacroix en aangeboden via het dealernetwerk van Renault Group

Mobilize

In februari 2024 komen de partners van het innovatie-ecosysteem van de Software République (samenwerking van Orange, Renault Group, STMicroelectronics en Thales) samen voor de lancering van de Mobilize PowerBox. Ze komen bijeen op de locatie van de nieuwe productielijn in de Symbiose elektronica-assemblagefabriek van LACROIX in Beaupréau-en-Mauges (Maine-et-Loire, Frankrijk). De initiële productiecapaciteit bedraagt 65.000 eenheden per jaar. Het Mobilize PowerBox-laadstation is binnenkort verkrijgbaar via het Renault dealernetwerk en geschikt voor alle elektrische voertuigen van de merken binnen Renault Group.

Mobilize PowerBox: een laadstation gebouwd in Frankrijk door LACROIX

LACROIX is een expert in het ontwerpen en produceren van apparatuur en oplossingen voor connectiviteit. In de Symbiose-fabriek is een terminal speciaal ingericht voor de productie van de Mobilize PowerBox. Dankzij de geautomatiseerde en gedigitaliseerde Industry 4.0-strategie heeft LACROIX aanvankelijk de capaciteit om 65.000 eenheden per jaar te produceren. De fabriek is echter voorbereid op een capaciteitstoename om aan de verwachtingen van de markt te voldoen. De fabriek is gelegen in Beaupréau-en-Mauges in Maine-et-Loire in Frankrijk en profiteert van een sterk netwerk van lokale leveranciers om de ecologische voetafdruk van de toeleveringsketen te minimaliseren.

Een uniek concept

Software République is een innovatie-ecosysteem gewijd aan slimme, veilige en duurzame mobiliteit. De Mobilize PowerBox is ontworpen met de expertise van de leden van de Software République (samenwerking van Orange, Renault Group, STMicroelectronics en Thales) en technologiepartner IoTecha Corp. De Mobilize PowerBox biedt optimale cybersecurity en de garantie altijd up-to-date te zijn dankzij updates op afstand. De collectieve kracht tussen de bedrijven maakt het mogelijk om dit laadstation snel te kunnen te leveren. Elke partner levert zijn bijdrage in zijn eigen expertisegebied:

  • IoTecha Corp: levert bewezen slimme hard- en software voor laden, industriële controle, ISO15118 en OCPP-protocollen.
  • Orange: levert de 4G-telecommunicatie en bijbehorende diensten.
  • Renault Group: bezit architectuur van laadsystemen voor elektrische voertuigen.
  • STMicroelectronics: produceert halfgeleidercomponenten: microprocessor, communicatie en beveiliging.
  • Thales: verzorgt cybersecurity, identiteit- en gegevensbescherming en toegangsbeheer.

Een laadstation dat past bij de omgeving

Mobilize PowerBox is een laadoplossing die zich aanpast aan alle elektrische installaties: 1-fase of 3-fasen, binnen of buiten, aan de muur of op een paal. Bij thuisinstallatie wordt het laadstation aangesloten op het elektrische ecosysteem van de woning. Het dynamische energiebeheersysteem van het laadstation past zich aan op basis van de beschikbare energie, waardoor stroomuitval wordt voorkomen. De Mobilize PowerBox wordt gevoed door wisselstroom (AC) en levert een laadvermogen tot 22 kW, afhankelijk van de elektrische installatie en de boordlader van het voertuig. De Mobilize PowerBox is geschikt voor alle elektrische en plug-in hybride voertuigen die zijn uitgerust met een Type 2-stekker.

Mobilize PowerBox: vier versies om te voldoen aan alle klantbehoeften

Om te voldoen aan de verschillende behoeften van particuliere en zakelijke klanten is de Mobilize PowerBox verkrijgbaar in vier versies:

  • De UNO: voor klanten die op zoek zijn naar een eenvoudige en veilige thuislaadoplossing.
  • De UNO PLUS: voor laadoplossingen voor particulieren, bedrijven of appartementencomplexen. Deze bevat een RFID-kaartlezer zodat enkel geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot het laadstation. Dit geeft de beheerder ook beter inzicht in het gebruik van het laadstation.
  • De UNO PRO: voor laadplekken die openbaar toegankelijk zijn en voor laadstations bij werknemers thuis. Deze versie heeft een RFID-lezer en een MID-meter (Measurement Instruments Directive) voor het verrekenen van elektriciteit. Deze meter vereenvoudigt de terugbetaling van gemaakte kosten door werknemers door in kaart te brengen hoeveel energie er tijdens het thuisladen is verbruikt.
  • De VERSO (bidirectioneel): om het voertuig op te laden, maar die ook elektriciteit kan terugleveren aan het thuisnetwerk of het elektriciteitsnet. Deze versie levert aanzienlijke besparingen op voor gebruikers. De Mobilize PowerBox VERSO maakt bidirectioneel laden toegankelijk voor een breed publiek, waarmee de impact van slim energiebeheer wordt vergroot. De VERSO is beschikbaar vanaf de eerste leveringen van de volledig elektrische Renault 5 en klaar om te worden geactiveerd zodra de V2X2-service beschikbaar is in het betreffende land.

Alle versies profiteren van automatische updates over-the-air en externe diagnostiek via WiFi- of Ethernetverbinding. Ze zijn uitgerust met een beveiligd type 2-stekker of een 6,5 meter kabel (buiten Frankrijk). De UNO PRO- en VERSO-versies beschikken bovendien over een 4G-verbinding.

My PowerBox-app om het laadproces op afstand te regelen en monitoren

De mobiele app ‘My PowerBox’ biedt gebruikers de mogelijkheid om het opladen van hun voertuig op afstand te regelen en inzicht te krijgen in het energieverbruik. De app biedt ook de mogelijkheid om het laden uit te stellen tot een moment waarop de energietarieven extra gunstig zijn. Bovendien ontvangen gebruikers via de app meldingen zodat ze altijd op de hoogte zijn wanneer de batterij is volgeladen. Om ongewenst gebruik van het laadstation te voorkomen, is het mogelijk om via de app de toegang tot het laadstation te vergrendelen.

Een vereenvoudigd aankoopproces

Bij aankoop van een elektrische of plug-in hybride voertuig via het Renault dealernetwerk wordt de klant een Mobilize PowerBox aangeboden. Klanten kunnen kiezen voor een ‘all-inclusive’ laadoplossing, inclusief installatie en eventueel financiering door Mobilize Financial Services, ontwikkeld in samenwerking met Mobilize Power Solutions. Een eenvoudige videobelafspraak met een expert van Mobilize Power Solutions om de geschiktheid van de elektrische installatie te verifiëren, is voldoende. Een afspraak wordt vervolgens gepland om het laadstation te installeren vóór de levering van de auto en binnen 45 werkdagen na de bestelling.

1 Vehicle-to-Grid
2 Vehicle to Everything

Meer beeld op de internationale mediasite

over Mobilize