Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

VIVA Technology, Hal 1, Stand E11

Mobilize versnelt ontwikkeling voor duurzame en verantwoorde mobiliteit

Mobilize   Persbericht

Samenwerken met alle partijen die betrokken zijn bij mobiliteit om de levenskwaliteit van iedereen te verbeteren – dat is de missie die Mobilize uitdraagt en promoot tijdens VIVA Technology, met diensten en oplossingen op het gebied van mobiliteit en energie, door sterke samenwerkingsverbanden aan te gaan.

#wearemobilizers

 • Smart Territories: lancering van een project met het eiland Île d’Yeu (Frankrijk), Qovoltis en Enedis om het eiland te begeleiden bij zijn lokale energietransitieprogramma.
 • 2nd Life Battery: industrieel partnerschap met de Duitse startup betteries AMPS GmbH voor de fabricage van mobiele, modulaire en veelzijdige energieopslagsystemen.
 • Mobiliteitsdiensten: DUO, BENTO, HIPPO… de toekomstige modellen die zijn ontwikkeld door Mobilize voor carsharing en ‘last-mile delivery’-diensten hebben nu namen.
 • Harmonisatie van de Mobilize-diensten: Zity wordt ‘Zity by Mobilize’, Renault Mobility wordt ‘Mobilize Share’ en de oplossingen van Elexent worden ‘Mobilize Power Solutions’.

De mobiliteit van de toekomst moet slimmer, groener, inclusiever en toegankelijker zijn, door iedereen en voor iedereen, overal in een duurzamere wereld.

Mobilize gaat verder dan auto’s en bevordert een ecologische transitie door middel van flexibele, duurzame en gebruiksgerichte mobiliteits- en energieoplossingen.

EV’s introduceren, een beter energiebeheer mogelijk maken, accu’s een tweede leven geven en recyclen, zinvolle en toegankelijke mobiliteitsdiensten aanbieden, voertuigen ontwerpen voor specifieke toepassingen, baanbrekende softwareplatformen ontwikkelen… Dat is de waardeketen die Mobilize tijdens de beurs VivaTech voorstelt.

“Vraagstukken met betrekking tot mobiliteit en energietransitie staan centraal in de zorgen die consumenten, bedrijven, steden en gebieden delen. Mobilize heeft de ambitie om via een volledig geïntegreerd en allesomvattend aanbod een duurzamere wereld te realiseren door mobiliteitsdiensten aan te bieden, maar ook diensten met betrekking tot energie en data. Voortbouwend op ecosystemen van partners die complementair zijn aan het onze, willen we concrete oplossingen bieden om de ecologische transitie te bevorderen en een meer toegankelijke mobiliteit voor mensen en goederen te ontwikkelen, vooral in complexe en overbelaste stedelijke omgevingen”, zegt Clotilde Delbos, CEO van Mobilize.

Ondersteuning van gebieden bij hun energietransitie

Om bij te dragen aan een duurzamere toekomst biedt Mobilize, als aanvulling op het traditionele auto-aanschafsysteem, mobiliteitsoplossingen en -diensten aan die een groter gebruik van bedrijfsmiddelen bevordert via de circulaire en deeleconomie. Het ontwerpt ook slimme laad- en energieopslagoplossingen.

Mobilize pakt dus concrete problemen aan met een reeks oplossingen die kunnen worden geïntegreerd op slimme eilanden of andere slimme gebieden om te helpen CO2-neutraliteit te bereiken.

Mobilize is een partnerschap aangegaan met het gemeentebestuur van het eiland Île d’Yeu, Enedis en Qovoltis om het eiland te ondersteunen bij zijn energietransitie. Dit project is een gezamenlijke aanpak met de lokale overheid en andere projectpartners en is gericht op het leveren van advies op maat en aangepaste oplossingen die vallen onder drie hoofdthema’s:

 • Overstap naar elektrische voertuigen op het eiland versnellen
 • De behoeften met betrekking tot innovatieve laadinfrastructuur evalueren en een aangepast uitrolplan ontwikkelen
 • Integratie van elektrische mobiliteit in de algemene energietransitie van het eiland (optimalisatie van het gebruik van zonne-energie in de lokale energienetwerken door middel van elektrische voertuigen: V2G, stationaire opslag, etc.).

Dit ambitieuze project laat zien dat Mobilize in staat is om lokale gemeenschappen te helpen hun CO2– neutraliteitsdoelen te bereiken door middel van een gezamenlijke aanpak.

Renault Groep is een pionier met de ontwikkeling van ‘Smart Island’-projecten met de lancering van een initiatief in Porto Santo in 2018, dat door het WWF erkend is als een geschikte wijze om het gebied te helpen om binnen tien jaar CO2-neutraliteit te bereiken.

Innovatieve energieopslagoplossingen ontwerpen en industrialiseren om de levensduur van EV-accu’s te verlengen

Zelfs nadat ze niet langer geschikt zijn voor gebruik in auto’s, zijn EV-accu’s nog steeds waardevol. Na hun eerste  leven in auto’s kunnen ze nog energie leveren voor andere toepassingen, zodat recycling dan nog niet nodig is.

Mobilize heeft een overeenkomst gesloten met ‘betteries’ – een Duitse startup die sterk betrokken is bij de circulaire economie – voor de ontwikkeling en assemblage van een mobiel, modulair, multi-purpose energiesysteem dat bestaat uit EV-accumodules.

Het systeem is gemakkelijk te vervoeren en bevat één tot vier units van 2,3 kWh (betterPacks). Daarmee kan een maximale capaciteit van 9,2 kWh worden bereikt, wat ruwweg overeenkomt met het gemiddelde dagelijkse verbruik van een huishouden. Het systeem biedt als bijkomend voordeel dat het emissievrij en stil is. Het effent ook het pad voor transporteerbare stroomgeneratoren om zich te ontwikkelen tot schone en mobiele stroomafname-units.

Het systeem kent vele gebruiksmogelijkheden en toepassingen als aansluiting op het elektriciteitsnet onmogelijk is: bouwplaatsen, foodtrucks, opslag van zonne-energie, filmopnames en evenementen, of zelfs op kleine elektrische boten…

De productie van dit innovatieve opslagsysteem begint in september 2021 in de Re-Factory van de Renault Groep in Flins.

Aanbieden van gedeelde mobiliteitsdiensten met speciale voertuigen

Mobilize stelt drie, volledig elektrische mobiliteitsoplossingen voor het vervoer van personen en goederen voor: deze op maat gemaakte voertuigen zijn ontworpen op basis van de gebruikerservaring en diensten.

Innovatieve ontwerpen, een innovatieve marketingstrategie: de modellen die zijn ontwikkeld door Mobilize zijn niet te koop! Gebruikers betalen alleen voor het gebruik, op basis van tijd of aantal kilometers.

 • Mobilize DUO is de naam die wordt gegeven aan het voertuig dat beschikbaar zal zijn voor gedeelde mobiliteit.
  • De tweezits Mobilize DUO is een volledig elektrisch, compact en connected voertuig.
  • Mobilize DUO is ontworpen met het oog op autodeeldiensten en een oplossing voor gedeelde mobiliteit die is aangepast aan de behoeften van steden en exploitanten.
  • Mobilize DUO is gebouwd volgens de principes van de kringloopeconomie, bevat 50% gerecyclede materialen bij de productie en is voor 95% recyclebaar aan het einde van zijn levenscyclus, waarbij de Re-Factory in Flins een belangrijke rol speelt.
 • Mobilize BENTO is de naam die wordt gegeven aan het voertuig dat zal worden voorgesteld voor de levering of het vervoer van kleine goederen
  • Het ontwerp van de volledig elektrische Mobilize BENTO is gebaseerd op dat van de Mobilize DUO.
  • De opslagruimte is ontworpen met het oog op het vervoer van kleine goederen, met een totaal volume van maximaal 1 m³.
  • De Mobilize BENTO heeft een compact ontwerp en is een gemakkelijk toegankelijke, gemakkelijk te parkeren oplossing voor vaklieden en koeriers die in stedelijke omgevingen werken.
 • Mobilize HIPPO is de naam die wordt gegeven aan het modulaire voertuig dat is toegespitst op ‘last mile delivery’.
  • Mobilize HIPPO is een lichtgewicht, volledig elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuig, dat is ontworpen om in te spelen op de problemen waarmee bezorgers in stedelijke, randstedelijke en emissievrije gebieden worden geconfronteerd.
  • Mobilize HIPPO is modulair van opzet en beschikt over verschillende verwisselbare laadmodules die inspelen op de uiteenlopende behoeften van de gebruikers (koeltransport, pakketbezorging, enz.), met een opslagcapaciteit van 200 kg en maximaal ongeveer 3 m³.

De beschikbare diensten van het merk

Mobilize heeft verschillende initiatieven en startups samengebracht die actief zijn op het gebied mobiliteits- en energie-ecosystemen, waarvan sommige nu onder de Mobilize-vlag opereren:

 • Zity, de gratis autodelen-dienst van Mobilize wordt ‘Zity by Mobilize’.
  • Zity by Mobilize, een joint venture van Renault Group en Ferrovial, is sinds 2017 beschikbaar in Madrid en sinds 2020 in Parijs en de regio Groot-Parijs.
  • Zity by Mobilize exploiteert 1.250 elektrische voertuigen (750 in Madrid en 500 in Parijs) en bedient meer dan 430.000 klanten.
  • De uitrol van Zity door Mobilize zal in de loop van 2021 worden uitgebreid naar andere steden.
 • Renault Mobility, de verhuurdienst van Mobilize via agentschappen en self-service, wordt ‘Mobilize Share’.
  • Mobilize Share biedt een breed gamma huurauto’s van Renault aan (stadsvoertuigen, sedans, gezinsauto’s, bedrijfsvoertuigen, enz.), waaronder modellen die voldoen aan de behoeften van particulieren en zakelijke rijders. De huurtermijnen variëren van 1 dag tot 1 maand en voor eenmalig gebruik biedt Mobilize Share ook 24 uur per dag en 7 dagen per week self-service verhuur van voertuigen aan.
  • Mobilize Share is al behoorlijk aanwezig in Europa met een vloot van 15.000 voertuigen (waaronder 4.000 elektrische voertuigen) en meer dan een miljoen klanten.
  • In juni 2021 gaat het eerste volledig elektrische autodeelaanbod van Mobilize Share van start in het Italiaanse Bergamo en zijn vier aangrenzende gemeenten.
 • Elexent oplossingen voor EV fleet charging worden ‘Mobilize Power Solutions’
  • Van advies tot ontwerp, installatie en exploitatie van oplaadstations, Mobilize Power Solutions biedt op maat gemaakte, kant-en-klare oplossingen die aan alle behoeften van haar zakelijke klanten voldoen.
  • Mobilize Power Solutions is een echte partner voor zijn klanten en streeft ernaar de totale kosten (Total Cost of Ownership) van hun vloot te optimaliseren en hen tegelijkertijd te helpen hun activiteiten uit te breiden.
  • Mobilize Power Solutions integreert ook strategieën voor energie-optimalisering en hernieuwbare energie in zijn aanbod.
  • Mobilize Power Solutions is nu operationeel in elf landen over heel Europa.

Vertrouwen op ecosystemen van partners

Veel klanten, particulieren en professionals, maar ook gemeenten, zijn nu op zoek naar flexibele, duurzame en schone mobiliteitsoplossingen.

Het is de ambitie van Mobilize om de transformatie van de automobielsector te begeleiden en daarbij gebruik te maken van de ecosystemen van complementaire partners. ‘Mobilité360’ is een perfecte illustratie van deze aanpak. Het project brengt belangrijke spelers op het gebied van mobiliteit – BlaBlaCar, Mobilize, de RATP groep en Uber – samen met een gemeenschappelijke visie op de mobiliteit van morgen. Samen willen deze verschillende mobiliteitsleiders hun complementaire expertise inzetten en een gecoördineerde aanpak hanteren om steden en burgers eenvoudigere, groenere, duurzame en gedeelde mobiliteitsoplossingen aan te bieden.

Een merk, een missie… om zoveel mogelijk mensen beter te bedienen

Buiten de autosector biedt Mobilize oplossingen en diensten aan op het gebied van mobiliteit, energie en data. Het promoot ook een duurzaam energie-ecosysteem dat beantwoordt aan de verwachtingen van consumenten, bedrijven, exploitanten en gemeenten.

Tags MOBILIZE

over Mobilize