Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Niels Langeveld terechte kampioen in Clio Cup Benelux

Autosport

ZOLDER - Als een verrassing kwam het niet meer, maar het maakte het kampioenschap van Niels Langeveld in de Clio Cup Benelux er niet minder mooi op. Na de winst van de eerste race van het Zolder European Nascar-weekend was de 27-jarige Sassenheimer zondag niet meer te achterhalen door de concurrentie. Dat hij dan ook nog de tweede race won, was een fraai extraatje.

Terwijl de zon langzaam onderging, zat Niels Langeveld na afloop van de tweede race uit te hijgen op een plastic kuipstoeltje in de paddock. Hij had een drankje in de hand en was zojuist gehuldigd als de kampioen. Gevraagd naar zijn reactie verscheen als vanzelf een grote lach op zijn gezicht. “Ik heb dit jaar duidelijk laten zien dat ik de beste en het sterkste ben”, zei hij. “Maar dat ik een ronde voor het einde het kampioenschap win met twee keer de racewinst, dat had ik van tevoren niet durven dromen.”

Langevelds titel betekende revanche voor vorig jaar toen hij het Clio Cup Benelux-kampioenschap op één punt moest laten aan Sebastiaan Bleekemolen. Dit jaar was Langeveld duidelijk de beste. Liefst zeven van de elf races won hij al. Daarmee zorgde hij zondag op het drukbezochte circuit van Zolder ervoor dat het kampioenschap één ronde voor het einde – over twee weken in Assen – al beslist is. “Supermooi”, zei Langeveld. “Ik heb er keihard voor moeten vechten. Dat lijkt misschien niet zo, maar kijk maar naar de races op Spa en in Assen. En de tweede race hier, de vorige keer. Die zijn erg zwaar geweest.”

Vanwege zijn grote voorsprong wist Langeveld dat finishen in Zolder normaal gesproken al voldoende zou zijn geweest voor het kampioenschap. Dat hij dan toch twee keer won, tekende zijn klasse en vooral ook zijn winnaarmentaliteit. “Ik wil altijd winnen. Anders kan ik beter niet meedoen”, vond hij.

Erg zwaar had Langeveld het overigens niet op de Kempische omloop, al werd hij in beide races enigszins onder druk gezet door Melvin de Groot. Het bracht de Zuid-Hollander niet van zijn à propos. Soeverein leidend stoof hij in beide races als eerste voorbij het zwartwitgeblokt en dirigeerde De Groot tot twee keer toe naar de tweede plaats. De derde plaatsen waren respectievelijk voor René Steenmetz en Michael Bleekemolen.

De zege in de Clio III-klasse was in beide races voor Romain de Geer en eiste zo en het klassement in de Belgian Trophy voor zich op, dat zondag op het circuit van Zolder ten einde kwam. “Vanavond ga ik een feestje bouwen met de mensen van mijn team”, zei hij met een lach. “Ik heb veel aan hen te danken. Ze hebben het hele seizoen voor een heel snelle auto gezorgd. Ik had van tevoren wel gedacht en gehoopt een paar races te kunnen winnen, maar dat ik ook kampioen zou worden… Nee, dat niet.”

De dagzege bij de junioren ging zondag naar Joel Affolter. De Nederlander debuteerde twee maanden geleden in Assen in de Clio 3-klasse, zondag reed hij al mee in de Clio 4-categorie en dat deed hij bepaald niet onverdienstelijk. Affolter eindigde de races op een respectievelijke vierde en vijfde plaats.

De laatste raceweekend van het seizoen is op 17 en 18 oktober op het TT Circuit van Assen.

over Renault Group