Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Patent voor ‘Smart Cocoon’ geluidsisolatie

Nieuwe Megane E-Tech electric vol gepatenteerde innovaties

In de nieuwe Renault Megane E-Tech electric valt de stilte onmiddellijk op. Natuurlijk is een elektromotor van nature stil, maar in dit interieur worden de inzittenden ook perfect gevrijwaard van rolgeluiden. Dat is te danken aan een gepantenteerd geluidsisolatiesysteem tussen de bodemplaat en de batterij. Het nieuwe materiaal heeft buitengewoon goede geluiddempende eigenschappen. De isolerende laag is in verhouding dun, zodat er minder beslag wordt gelegd op interieurruimte. Ook het gewicht pakt meer dan 3 kg lager uit dan bij conventionele isolatie.

De gepatenteerde geluidsisolatie past in een traditie van al bijna 125 jaar innovaties. Uitvindingen van Renault hebben de tand des tijds doorstaan en worden nog elke dag gebruikt in auto’s, zoals de versnellingsbak met prise directe (1899). Daarvan is sprake als de ingaande as vanaf de motor dezelfde draaisnelheid heeft als de uitgaande cardanas naar de wielen, waardoor aandrijfverliezen minimaal zijn. Renault heeft verder patenten verworven voor een automatisch startsysteem (1909) en de mechanische stuurinrichting met tandheugel (1950). Renault was de eerste die een auto met een vijfde deur introduceerde (1961). Ook innovaties als centrale deurvergrendeling met infraroodafstandsbediening (1983) en de handsfree sleutel (2000) staan op naam van Renault!

Met de nieuwe Megane E-Tech electric, het eerste model van de Nouvelle Vague, blijft Renault innoveren. Tijdens de ontwikkeling van het platform voor dit model werden meer dan 300 patenten aangevraagd. Sofiane Amaanan, verantwoordelijk voor ontwikkeling en innovaties, legt uit hoe hij de geluidsisolatie heeft verbeterd dankzij een nieuw ‘buffermateriaal’ dat een plaats tussen de vloer en de batterij kreeg.

David_Vincent_Alpine_Endurance

“Om de akoestiek in de auto te verbeteren en tegelijk plaats te winnen tussen de vloer van de auto en de batterij, hebben we de twee zwaarste materialen van de vloer vervangen door een nieuw dempend schuim. Dat bedekt het volledige batterijoppervlak onder de vloer om de homogeniteit van het geheel te verzekeren en de stilte in het interieur tijdens het rijden naar ongekende hoogten te tillen. Zo wordt het een echte cocon”, aldus Sofiane Amaanan, Project Manager for Development and Innovation at the Vehicle Engineering and Projects Division.

VOORDELEN VAN DE INNOVATIE

Het nieuwe geluidsisolatiesysteem van de Megane E-Tech electric biedt diverse voordelen:

  • een betere akoestische isolatie van het voertuig (-10 dB)
  • meer ruimte voor de inzittenden
  • een groter rijbereik dankzij een gewichtsbesparing van meer dan 3 kg

NIEUWE WERKWIJZE

De uitvinders elimineerden de elementen die traditioneel worden gebruikt voor de geluidsisolatie onder het tapijt, waaronder een zware massa hars, en plaatsten een nieuw gepatenteerd dempend schuim onder de vloer van de nieuwe Megane E-Tech electric. Dat schuim volgt perfect de vorm van de vloer en de bovenzijde van de batterijbehuizing. Het gecomprimeerde schuim fungeert als trillingsabsorberend element om de geluidsuitstraling van de vloer te beperken en het interieur nog stiller te maken. De innovatie maakte het ook mogelijk om de vloer dunner te maken en zo de inzittenden meer ruimte te geven en het gewicht te verlagen voor een betere energie-efficiëntie en dus een groter rijbereik.

Alpine_A480_Endurance_racing

REFERENTIE

‘Smart Cocoon’: Patent FR1874186 – Uitvinders: Sofiane Amaanan en Charles Zhang

over Renault