Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Nieuwe Renault Austral: het geluid van kwaliteit

AUSTRAL   Renault   RENAULT STORY

De nieuwe Renault Austral, die in maart van dit jaar werd onthuld, is onderworpen aan een kwaliteitsstrategie die veel verder gaat dan materiaalkeuze of de integratie van toptechnologie. Elk detail werd onder de loep genomen om een niveau te bereiken. Olivier, expert in kwaliteitsbeleving, legt uit hoe hij aan een kenmerkend interieurelement van deze SUV heeft gewerkt: de verschuifbare handsteun met een handigheidje om de bediening aantrekkelijk te maken.

Bij het instappen in de nieuwe Austral valt meteen de hightech cockpit op. Het OpenR-display trekt direct de aandacht met het geluid van het welkomdeuntje. Vervolgens wordt de aandacht getrokken door een designelement dat op de versies met een automatische versnellingsbak bijdraagt aan het raffinement: de ergonomische en verschuifbare handsteun. Hiermee zijn het multimediascherm of de ‘pianotoetsen’ daaronder comfortabel te bedienen. De beweegbare steun geeft een heel eigen, uniek gevoel… Olivier vertelt hoe hij dit mogelijk heeft gemaakt.

David_Vincent_Alpine_Endurance

“Het beroep van expert in kwaliteitsbeleving houdt ook in dat we basisfuncties waarde geven en positieve emoties opwekken waar mensen dat niet verwachten”, zegt hij.

MEERWAARDE GEVEN AAN EEN KENMERKEND DESIGNELEMENT

Als expert in kwaliteitsbeleving heeft Olivier een delicate opdracht. Voor elk nieuw model van het Renault-gamma moet hij waken over de samenhang en harmonie tussen de verschillende carrosserie- en interieurelementen. Ook controleert hij de kwaliteit van de materialen. Hij ziet toe op de vertaalslag van tekening naar uitvoering, dat componenten strak op elkaar aansluiten en er geen speling is. Hij let op het gebruiksgemak van de verschillende bedieningselementen en zorgt ervoor dat die aangename sensaties geven wanneer de gebruikers ze bedienen.
De nieuwe Renault Austral, die dit najaar op de markt komt, vormt daar geen uitzondering op. Olivier en zijn collega’s hebben alles in het werk gesteld om dit model van uitstekende kwaliteit te voorzien. “We hebben aan alle bedieningselementen van de nieuw Austral gewerkt, maar als ik er één zou moeten noemen, dan is het wel de verschuifbare handsteun”, vertelt hij.

“We hadden een prachtig multifunctioneel onderdeel voor de middenconsole ontworpen, maar de bediening ervan wekte geen bijzondere emoties op. Samen met de verantwoordelijke voor interieurdesign dachten we na over een manier om de bediening aantrekkelijker te maken.”

Alpine_A480_Endurance_racing

GELUID WAS DE SLEUTEL

Er is gekozen voor verschuifbare handsteun met een vertanding en een bijpassend geluid.

“We dachten meteen aan een geluidscomponent om de bediening van de handsteun te begeleiden: een hoogwaardig, eerder metaalachtig geluid. ”

Oliver had al een idee van een dergelijk geluid, maar dat gold niet voor alle leden van het projectteam. Olivier moest dus woorden vinden om een gevoel te beschrijven… Niet eenvoudig! Gelukkig kon hij dat in plaats daarvan ‘laten horen’ dankzij een van zijn passies.
Als liefhebber van horloges, digitaal omwille van het gebruiksgemak en automatisch omwille van de precieze mechaniek en afwerkingskwaliteit, had Olivier aan zijn pols een horloge met perfect voorbeeld van het geluid waaraan hij dacht.

“Het horloge dat ik gebruik om te sporten, heeft een bezel die een klikgeluid maakt. Toen ik die ronddraaide, hoorde ik het geluid waaraan ik dacht voor het schuifsysteem van de handsteun van Austral. Een mooi, kwalitatief geluid dat verwijst naar de wereld van uurwerken en precisievakmanschap.”

Alpine_A480_Endurance_racing

PRECISIE EN BEHEERSING: SLEUTELWOORDEN VOOR KWALITEITSBELEVING

Het projectteam en het designteam waren er meteen voor gewonnen. Iedereen ging aan de slag om een vertanding te creëren in combinatie met een kwalitatief metalen geluid volgens hetzelfde principe als een horloge met een klikgeluid. Zo werden dertien tanden op regelmatige afstanden gecombineerd met het schuifmechanisme van de handsteun, om de gebruiker het gevoel te geven van een op de millimeter nauwkeurige regeling met een kwalitatief hoogwaardig geluid.

“Uiteindelijk krijg je de indruk dat het niet langer om een eenvoudig schuifelement gaat, maar om een goed beheersbaar en nauwkeurig element dat emoties opwekt, wat volledig overeenstemt met de ervaring van kwaliteit in een auto.”

Voor Olivier spreekt het voor zich dat het geluid van bewegende delen een echte meerwaarde biedt voor de gebruikers.

“We zijn echt trots op het resultaat en kijken ernaar uit dat de toekomstige Austral-rijders met plezier deze verschuifbare handsteun zullen benutten.”

Hij wil hetzelfde geluidsprincipe trouwens toepassen op andere verstelbare componenten van verschillende toekomstige modellen van Renault, die binnen afzienbare tijd worden onthuld.

Over Renault