Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Rafale, aan de top van het Renault modelaanbod

Renault   RENAULT STORY

Renault heeft de naam van zijn volledig nieuwe, luxueuze coupé-SUV bekend gemaakt: Rafale. Om het model en zijn indrukwekkende aanwezigheid en design te definiëren, moest een onderscheidende en opwindende naam worden bedacht die ook een gevoel van durf oproept – en Rafale trekt luid en duidelijk de aandacht. Maar welke geschiedenis en symboliek heeft de naam Rafale bij Renault? Sylvia, Model-naming Strategy Manager bij de Global Marketing Department van Renault, vertelt meer over de naamkeuze voordat het nieuwe model op de markt komt.

Bij Renault hebben de modelnamen vaak een symbolische betekenis of hinten ze naar het verleden. Of beide tegelijk, in het geval van de Rafale. Deze naam verwijst naar een glorieus verleden en bundelt de positionering, het imago en het ontwerp van de coupé-SUV samen in één woord, die over enkele weken aan de top van het Renault modelaanbod wordt toegevoegd.

Sylvia, Model-naming Strategy Manager bij de Global Marketing Department van Renault, vertelt ons meer: ”Weinig mensen weten dat de naam ‘Rafale’ van Renault is en deel uitmaakt van de geschiedenis van het merk. Vandaag gebruiken we die voor het eerst om een voertuig een naam te geven.”

BEKENDE BIJNAAM

Het woord ‘Rafale’ heeft een immense reputatie als naam van een beroemde Franse straaljager, is beladen met geschiedenis en doet denken aan de meest prestigieuze prestaties van het land in de luchtvaart. Die geschiedenis begon 89 jaar geleden met Louis Renault, maar weinig mensen weten dat de naam Rafale al sinds 1934 aan Renault toebehoort.

Rond het begin van de twintigste eeuw was Renault een pionier in de ontwikkeling van zuigermotoren. Niet alleen voor auto’s, maar ook voor treinen (motorwagens) en zelfs vliegtuigen. “Door bij te dragen aan de luchtvaart streefde Renault er toen al naar om verder te gaan en verwachtingen te overtreffen”, legt Sylvia uit.

De gelijknamige oprichter van het bedrijf, Louis Renault, was gepassioneerd door de luchtvaart en voltooide de overname van de Franse vliegtuigbouwer Caudron in 1933. Na de oprichting van Caudron-Renault kregen alle vliegtuigen van Caudron een windgerelateerde naam: de C460 kreeg in 1934 de naam Rafale (Frans voor windvlaag), de C500 werd Simoun (verwijzend naar de woestijnwind Samoem), de C640 werd Typhon (tyfoon) en de C714 kreeg de naam Cyclone (cycloon).

De eerste Rafale in de geschiedenis, de Caudron-Renault C460, was een eenzits racevliegtuig ontworpen om records te verbreken. Slechts een handvol exemplaren werden geproduceerd, waardoor het vliegtuig naar de vergetelheid had kunnen worden verwezen. Maar de stilistisch gedurfde, geavanceerde aerodynamica van het vliegtuig en de buitengewone prestaties drukten hun stempel op de luchtvaartgeschiedenis, waardoor het een legendarisch model werd.

Sylvia: “De pioniersgeest van Renault en de drang om verder te gaan, werden gedeeld door beroemde vliegers zoals Maryse Bastié en Hélène Boucher.”

De beroemde vliegster Hélène Boucher verbeterde een aantal snelheidsrecords in de Rafale, waaronder het vrouwenrecord voor afstanden boven de 1.000 kilometer toen zij op 11 augustus 1934 een snelheid van 445 km/u bereikte. Andere knipoog naar het verleden: “Het Renault Technocentre is nu gevestigd in Guyancourt waar de trainingsbasis en de start- en landingsbanen van de vliegbasis van Caudron-Renault lagen”, benadrukt Sylvia enthousiast.

ADEMBENEMEND ONTWERP

De iconische vorm van de Caudron-Renault Rafale is ontworpen door Marcel Riffart. De vooruitstrevende luchtvaartingenieur ontwierp ook auto’s voor Renault, zoals de Nervasport en Viva Grand Sport. Laatstgenoemde was een uiterst luxe model met een zescilinder lijnmotor. In advertenties zong Hélène Boucher, destijds gecontracteerd bij Renault, de lof van het rijden met de Viva Grand Sport.

Zowel de luchtvaart als de auto-industrie zijn baanbrekende disciplines die vooruitgang en innovatie stimuleren. In lijn met zijn beroemde erfgoed met dezelfde naam, streeft de nieuwe Renault Rafale naar perfectie met zijn ontwerp en aerodynamica. Het adembenemende ontwerp is gecreëerd om hem te onderscheiden als een iconische en resoluut Franse coupé-SUV in de top van het Renault gamma.

“De naam Rafale doet meteen denken aan technologie, prestaties en een gevoel van durf, maar ook aan rijplezier en wendbaarheid”, vertelt Sylvia. “Het is een veelzeggende naam die voortborduurt op onze geschiedenis en tegelijkertijd op perfecte wijze de positionering van onze luxueuze coupé-SUV oproept. Ik ben ervan overtuigd dat de Rafale een veelbelovende toekomst te wachten staat, naast de andere modellen in het Renault gamma.”

TOP VAN HET MODELAANBOD

De nieuwe Rafale vertegenwoordigt de top van het Renault modelaanbod. Om de strategie van het merk in het D-segment te illustreren samen met de geheel nieuwe Espace, had het model een opvallende en impactvolle naam nodig met een eigen karakter. De keuze voor Rafale was geen toeval, maar logisch en betekenisvol.

Voor velen roept het woord direct bepaalde associaties op – het doet onbewust denken aan een heel universum en in het bijzonder aan de luchtvaart. “In de jaren dertig van de vorige eeuw testte Caudron-Renault technologie in de luchtvaart die het vervolgens zou gebruiken voor toekomstige auto’s, net zoals de Formule 1 nu een bron van technologische ontwikkeling is voor huidige modellen”, legt Sylvia uit.

In het Frans is het elegant uitgesproken woord ’rafale’ een term voor een natuurkracht en daarmee doet het denken aan iets dat door de lucht glijdt. Zowel in de luchtvaart als in de auto-industrie is de Rafale gekoppeld aan aerodynamica en efficiëntie – en met name aan een gestroomlijnde vorm. “Rafale doet denken aan de wind die zijn aerodynamische carrosserie lijkt te hebben gecreëerd. Het woord verwijst naar het gestroomlijnde silhouet en het sterke karakter van het model”, aldus Sylvia.

En last but not least: aangezien rafale een Frans woord is, symboliseert het een Frans gevoel van uitmuntendheid. Sylvia: “Net als de Austral en Espace put de Rafale uit ons DNA door ons te herinneren aan onze Franse afkomst.”

over Renault