Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Energy F1-2014 Power Unit een van de vooruitstrevendste krachtbronnen

Renault klaar voor nieuw Formule 1-seizoen

Autosport

SCHIPHOL-RIJK – Het FIA Formula 1 World Championship staat aan de vooravond van een van de ingrijpendste wijzigingen in zijn historie. Voor het komende seizoen hebben de V8-motoren plaatsgemaakt voor uiterst geavanceerde 1,6-liter V6-turbomotoren, die worden ondersteund door een systeem dat energie terugwint. Voor Renault kan het nieuwe Formule 1-seizoen niet snel genoeg beginnen. Renaults volledig nieuwe Energy F1-2014 Power Unit is klaar om te racen.

De nieuwe Formule 1-motor van Renault – de Energy F1-2014 Power Unit – is ontwikkeld in het state-of-the-art onderzoekscentrum in het Franse Viry-Châtillon. De Energy F1-2014 Power Unit bestaat uit een conventionele 1,6-liter V6-turbomotor, een elektromotor en een batterij. De energie van het draaiende schoepenwiel in de turbo en de energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt omgezet in elektriciteit en opslagen in de batterij. De elektromotor kan daarmee de verbrandingsmotor weer ondersteunen.

Het gecombineerde vermogen ligt komend seizoen hoger dan in de laatste vijf Formule 1-seizoenen het geval was. Bovendien moeten de coureurs tijdens de Formule 1-races actiever gebruikmaken van de wisselwerking tussen de verbrandingsmotor en het ERS-systeem (Energy Recovery System), dat energie terugwint.

Renault moest niet alleen een geheel nieuwe krachtbron ontwikkelen, het stond voor nóg een uitdaging. Om te voldoen aan de nog verder aangescherpte regels op het gebied van brandstofverbruik en gewicht, is de Energy F1-2014 Power Unit een van de meest geavanceerde en efficiëntste motoren van dit moment. De aanduiding ‘Energy F1’ benadrukt de overeenkomsten met de Energy-motoren die Renault in zijn personenauto’s levert.

“De Formule 1 is een baanbrekende tak van autosport, die het uiterste van menselijke inspanning en technologische innovatie met elkaar verenigt. Van de grote motoren die in Grand Prix wedstrijden in de jaren dertig werden ingezet, tot de aerodynamische revolutie in de jaren tachtig: Formule 1-techologie is zijn tijd altijd al vooruit geweest. Dankzij de combinatie van geavanceerde energiesystemen en turbotechnologie in 2014 blijkt de Formule 1 trouw aan zijn DNA. Op dit moment hebben wij zonder twijfel de meest geavanceerde aandrijftechniek in huis”, aldus Jean-Michel Jalinier, President van Renault Sport F1.

over Renault Group