Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

De beste Euro NCAP-resultaten van het jaar:

Renault ZOE veiligste ‘supermini’ van 2013

Elektrische auto's

SCHIPHOL-RIJK – De Renault ZOE is de veiligste compacte auto die Euro NCAP in 2013 heeft getest. Deze klasse, ook wel ‘supermini’ genoemd, bestond uit zeven auto’s, zowel elektrisch aangedreven als met een conventionele verbrandingsmotor. De titel ‘veiligste supermini van 2013’ komt boven op de maximale Euro NCAP-score van vijf sterren die de Renault ZOE in maart al kreeg.

Bij de ontwikkeling van de ZOE gaf Renault optimale veiligheid de hoogste prioriteit. Het doel was om de volledig elektrische ZOE net zo veilig te maken als auto’s met een conventionele verbrandingsmotor. Renault heeft dan ook geen enkele concessie gedaan. De expertise op het gebied van zowel passieve als actieve veiligheidssystemen kwam hier goed van pas. Behalve naar de eisen van de Euro NCAP heeft Renault ook goed gekeken naar zaken die alleen op een elektrische auto van toepassing zijn: het batterijpakket en de geruisloosheid van de auto.

Batterijpakket

Het batterijpakket van de Renault ZOE wordt beschouwd als een brandstoftank en moet ook als zodanig beschermd worden. De veiligheidsspecialisten van Renault hebben de beschermdelen van het batterijpakket extra versterkt en aan zware tests onderworpen. Het batterijpakket werd bijvoorbeeld blootgesteld aan vuur, water, overbelasting, kortsluiting en samenpersing. Bovendien werd het batterijpakket doorboord en van grote hoogte naar beneden gegooid. Tijdens de crashtests bleef het batterijpakket volledig intact. Een automatische onderbreker dient als extra beveiliging en zorgt ervoor dat de spanning direct onderbroken wordt in het geval van een aanrijding.

Geluid

Elektrische auto’s maken nauwelijks geluid, in het bijzonder bij snelheden onder de 30 km/uur. Daarom ontwikkelde Renault Z.E. Voice. Dit is een waarschuwingssignaal om de overige weggebruikers te waarschuwen dat de geruisloze ZOE nadert. Het signaal is hoorbaar tot een snelheid van 30 km/uur en is ontwikkeld in samenwerking met de specialisten van het Franse Acoustic/Music Research and Coordination Institute. De bestuurder kan kiezen uit drie waarschuwingstonen: Pure, Glam en Sport. De bestuurder kan Z.E. Voice ook op ieder gewenst moment uitschakelen, al wordt het automatisch opnieuw ingeschakeld als de auto gestart wordt.

Tags Euro NCAP ZOE

over Renault Group