Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Solarbay: het innovatieve panoramadak

Persbericht   RENAULT STORY

Een doeltreffende bescherming tegen de zon verenigen met een helder interieur dat steeds op de ideale temperatuur blijft, is geen sinecure met een traditioneel glazen dak. De recente Renault Rafale en Renault Scenic E-Tech electric maken korte metten met dat probleem dankzij een innovatief panoramadak dat volledig of gedeeltelijk verduisterd of transparant kan worden. Zowel in de zomer als in de winter verzekert dit het thermische comfort in de auto. Dat intelligente dak met de naam 'Solarbay' is ontstaan uit een samenwerking tussen Renault en Saint-Gobain. Anne-Chloé Kort, Product Leader Renault Scenic E-Tech electric, en Gregory Launay, Product Performance Leader Renault Rafale, leggen uit hoe Solarbay werd ontworpen om alle passagiers te verwennen.

Wanneer de zon het hoogst staat en op het glazen dak van een auto brandt, trekken we gewoonlijk het verduisteringsgordijn dicht, een eenvoudige oplossing om onszelf te beschermen tegen straling en warmte. Deze traditionele verduistering wordt nu verleden tijd door Solarbay, het verduisterende glazen dak van de nieuwe generatie, dat debuteert op de Renault Rafale en Renault Scenic E-Tech electric.

Anne-Chloé Kort, Product Leader Renault Scenic E-Tech electric: “Bij Renault innoveren we voortdurend om het welzijn in onze voertuigen en het comfort van onze klanten te verhogen. De slimme Solarbay-technologie is daar een uitstekend voorbeeld van.” 

Keuze voor iedereen

Het licht binnenlaten en genieten van de zon of bescherming bieden zonder de lichtinval in het interieur te verminderen: de voornaamste functies van het Solarbay-zonnedak zijn heel eenvoudig. Maar het systeem vervult ze met eenvoud en snelheid. Eenvoud omdat het zich laat bedienen met een knop tegen het plafond (binnen handbereik voor de bestuurder en voorpassagier) of met de spraakbediening via Google Assistant. In dat laatste geval kunnen alle passagiers, ook die achterin, de verduisteringsgraad van het dak bepalen.

De snelheid uit zich in het feit dat het glazen panoramadak, dat ruim een meter lang is, genoeg heeft aan vijf seconden om volledig te verduisteren of transparant te worden. Het visuele effect oogt modern en spectaculair, met een subtiele progressieve golf die langs negen segmenten verschijnt of verdwijnt. Solarbay maakt daarnaast handig gebruik van die verschillende segmenten:

Grégory Launay, Product Performance Leader Renault Rafale: “Solarbay kan vier posities innemen: volledig transparant, volledig verduisterd, maar ook, afzonderlijk, transparant vooraan en verduisterd achteraan of verduisterd vooraan en transparant achteraan.”

Het innovatieve Solarbay-zonnedak is een troef voor alle inzittenden van de Rafale of Scenic E-Tech electric. Voor de bestuurder uiteraard, die zijn arm niet meer naar achteren hoeft te strekken om de verduistering dicht te trekken wanneer de zon hem verblindt, maar ook voor de achterpassagiers en voor kinderen in het bijzonder. Om ze te laten spelen of slapen zonder dat de zonnestralen hen hinderen, volstaat het om het achterste deel van het dak te verduisteren, terwijl de bestuurder en zijn eventuele passagier vooraan kunnen blijven genieten van de zon in het interieur.

Voordelen voor iedereen

Het glazen Solarbay-dak helpt tevens om de temperatuur aan boord constant te houden, legt Anne-Chloé Kort uit: “Solarbay beschermt niet alleen tegen de zon, maar ook tegen temperatuurschommelingen in het interieur. Dankzij de verschillende glaslagen, blijft de temperatuur in het interieur altijd gelijk, of het buiten nu -5 °C of +30 °C is!”  Van ijssterretjes in de winter of een sauna-effect in de zomer is geen sprake meer.

Daartoe schakelt Solarbay automatisch over naar de verduisterde stand wanneer men het contact uitzet en de auto verlaat. Wanneer de auto weer wordt gestart, keert het dak terug naar zijn laatste stand zonder dat de bestuurder of passagiers iets hoeven te doen. Eenvoud en snelheid, daar gaat het om.

De inzittenden profiteren ook van twee andere effecten van de Solarbay-innovatie. Doordat het verduisteringsgordijn overbodig wordt, krijgen ze 3 centimeter extra hoofdruimte, wat zeker voor langere passagiers welkom is. Bovendien is het nieuwe dak 6 tot 8 kilogram lichter dan een traditioneel glazen dak met mechanisch verduisteringssysteem.

Innovaties voor iedereen

Renault heeft er altijd voor gezorgd dat innovaties toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk publiek en dat ze snel betaalbaar worden. En hoewel het hier om toptechnologie gaat, wijkt ook Solarbay niet af van die regel.

Het naar wens te verduisteren glazen Solarbay-dak van de Rafale en Scenic E-Tech electric steunt op het AmpliSky-systeem van Saint-Gobain Sekurit, dat op zijn beurt gebaseerd is op de PDLC-technologie (Polymer Dispersed Liquid Cristal). Deze technologie verduistert het dak door moleculen tussen twee glasplaten te verplaatsen door middel van een elektrisch veld.

Gregory Launay, Product Performance Leader Renault Rafale: “Renault is de eerste massaconstructeur die deze technologie aanbiedt en voegt er bovendien twee bedieningsmogelijkheden aan toe, evenals erg modern ogende overgangen voor de negen segmenten en de mogelijkheid om de voor- en achterkant van het dak afzonderlijk te regelen. Het merk democratiseert deze technologie dus met prestaties die tot de beste op de markt behoren en zelfs die van premiummodellen overtreffen.”

In het interieur van Rafale en Scenic E-Tech electric geniet iedereen van de innovatie van Solarbay: bestuurder, passagiers, volwassenen, kinderen, groot en klein. Zo sluiten ze perfect aan bij Renaults traditie van ‘auto’s om in te leven’.

over Renault Group