Renault Group white logo Alpine logo white Renault cars logo white Dacia logo white Alliance cars logo white

Robots retrofitten: de andere activiteit van de Refactory

Corporate   RENAULT STORY

Eind 2020 maakte de Flins-fabriek van Renault een ommezwaai om zich volledig toe te leggen op de circulaire economie. De Refactory was geboren. Het staat bekend om het herconditioneren van tweedehandsauto’s en sluit perfect aan bij de inspanningen van Renault Group: waarde genereren over de gehele levenscyclus van alle modellen binnen de groep. Maar niet alleen voertuigen worden omgebouwd. De Refactory van Flins huisvest sinds kort een gloednieuwe werkplaats om robots te retrofitten. Hoe kunnen we de industriële middelen van Renault Group twintig jaar verjongen? De experts ter zake geven antwoord.

In de Renault Frabriek in Flins staan tientallen robots op een rij te wachten om een metamorfose te ondergaan. Hun lot is te vergelijken met dat van Benjamin Button, het bekende personage uit de roman van F. Scott Fitzgerald: eens ze volwassen zijn, beginnen ze te verjongen. Hoe? Dankzij de ‘Retrofit’-pool die de taak heeft om ze te herconditioneren zodat ze opnieuw in de productielijn kunnen worden opgenomen. Dit jaar werden al veertig robots omgebouwd om bij te dragen aan de lancering van belangrijke projecten, zoals de nieuwe Renault Megane E-Tech electric in Douai. Laten we deze verjongingsactiviteit ontdekken, te beginnen met de werkplaats waar het allemaal begon.

Alpine_A480_Endurance_racing

SANDOUVILLE, MAUBEGE, DOUAI… GEDEELDE ROBOTS

Het heeft veel weg van een bijeenkomst van vervroegd gepensioneerden. Gebruikte robots uit de fabrieken van Sandouville, Maubeuge en Douai staan in de werkplaats van Nathalie, diensthoofd Tooling in Flins. Voorheen was elke fabriek verantwoordelijk voor het retrofitten van eigen robots, maar tegenwoordig is deze activiteit gecentraliseerd in de Refactory. Zo kan gespecialiseerd personeel worden ingezet en expertise worden gedeeld in deze speciale werkplaats. Tegen 2023 wordt het team overigens verdubbeld. Dan bestaat het uit acht technici en een planner.

Na een grondige reiniging worden de robots gecontroleerd door de robotici die de nodige diagnose stellen om ze te ‘revitaliseren’. Of het nu gaat om het vervangen van de elektronische kaart, de kabelboom, de motor of het polsgewricht (armelement) – het is allemaal mogelijk in de Refactory. In totaal duurt het zo’n veertig uur om elke robot te retrofitten!

Alpine_A480_Endurance_racing

De robots die hier in 2021 arriveerden, kwamen uit de fabriek van Maubeuge. Toen werd de productie van de vorige generatie Renault Kangoo beëindigd en de productie van de nieuwe generatie opgestart in een nieuwe werkplaats. Achttien van de eerste las- en behandelingsrobots konden zo worden gedemonteerd en naar Flins worden gebracht voor een make-over. Na het herconditioneren vertrekken ze naar Douai voor de assemblage van de nieuwe Renault Megane E-Tech electric.

Alpine_A480_Endurance_racing

David_Vincent_Alpine_Endurance

“Door het retrofitten van robots te bundelen, hebben we de investeringsbedragen voor nieuwe projecten en de reparatiekosten verlaagd. Deze operatie heeft ook de toeleveringsketens verkort – de levertijden voor nieuwe robots worden steeds langer – voorheen 20 weken, tegenwoordig 40 weken” aldus Nathalie, Deputy General Manager Tooling.

DE FASE VAN DE METAMORFOSE

Voordat we de robots retrofitten, zijn er verschillende stappen nodig: het documenteren van de einddata van de productie van de modellen, het definiëren van de beschikbaarheid van de installaties en het centraliseren van de behoeften van de fabrieken. Dat is de rol van Gabriel, architect levenscyclus van industriële middelen. Zijn taak bestaat uit het coördineren van de volledige inventarisactiviteit met een correspondent in elke fabriek en de link te leggen met de toekomstige klanten. Na deze eerste bestemmingsfase zorgt het retrofitteam voor de demontage, het transport en de ombouw: reiniging, lediging, vervanging van onderdelen, systeemupdate, precisie- en duurzaamheidstests om te eindigen met de verpakking voor verzending. Allemaal noodzakelijke stappen om een geslaagde metamorfose van de productiemiddelen te verzekeren!

Alpine_A480_Endurance_racing

VOLGENDE BESTEMMING: SPANJE!

De werkplaats, die amper een jaar geleden werd opgericht, is nu al een groot succes. Aan robotbestellingen geen gebrek. Zelfs Spanje heeft zich ingeschreven op de lijst om een deel van de plaatwerkerij in de fabriek van Valladolid te vernieuwen. Deze laatste heeft een bestelling geplaatst voor zes robots (waaronder vier felsrobots) die zullen worden geleverd door Sandouville na het retrofitten ervan in Flins. En om aan elke vraag te kunnen voldoen, heeft de werkplaats ook een make-over gepland. In juli wordt ze uitgebreid met nieuwe lokalen om de opvangcapaciteit te verhogen. En omdat we niets voor je willen verzwijgen, worden er al enkele robots voorbereid voor een langverwacht model: de toekomstige, elektrische Renault 5 die in de ElectriCity-pool zal worden gebouwd in Douai.

Alpine_A480_Endurance_racing

David_Vincent_Alpine_Endurance

“We grijpen alle kansen aan om ons robotaanbod uit te breiden en in te spelen op de behoeften van de fabrieken van Renault Group. Vanaf 2023 willen we meer dan 170 robots per jaar retrofitten om de ElectriCity-projecten te realiseren. Deze activiteit zal een besparing van drie miljoen euro per jaar opleveren”, zegt Pascal, Assembly Process Design Expert.

Deze nieuwe activiteit die kostenefficiënt is, beantwoordt aan de uitdagingen van de ecologische transitie en aan de uitdagingen van een duurzamere consumptie. Minder kopen, bestaande producten opwaarderen en een nieuw industriemodel creëren dat gericht is op de circulaire economie: dat is een van de prioritaire verbintenissen van Renault Group.

Over Renault Group